Деца, преживели война. Съвети на психолога

12.04.2022 г.
Ирпен, 2022, фотограф: Emilio Morenatti/ AP Photo
Автор: Оксана Дон

На вниманието на всички, които сега помагат на децата-бежанци! Вслушайте се в съветите, които дават детските кризисни психолози!

Разбираемо е, всеки иска да помогне. Но се случва някой да търси в това и малко PR, а друг да иска да запази  на снимка спомен от тези събития... Но не забравяйте – децата са нашето бъдеще. Затова е важно никога да не прекрачвате тези четири зони-табу:

1. Децата са преживели ужасна трагедия, видели са нещо, което тяхното тяло и тяхната психика ще се запомнят завинаги. Това ще остави отпечатък за поколения напред. Затова не е нужно да ги разпитвате, да питате как се чувстват, какво е емоционалното им състояние, дали са били уплашени и т.н. Запомнете – тези въпроси са табу! Просто бъдете наблизо и изслушайте детето, ако поиска нещо да ви каже!

2. Прегръдки и снимки. Не бива да опитвате да прегръщате детето и да го целувате, дори и да го харесвате много. За него вие сте непознат човек. Всичко, което можете да направите, е да му кажете, че сте наблизо, и ако има нужда от подкрепа, може да се обърне към вас. Ако детето има нужда от топлина, то само ще ви покаже.
Снимки на детето може да правите или показвате само със съгласие на родителя!

3. Подаръците. Това е особено опасна зона. Непременно помислете, преди да решите да подарите нещо.
Балони – не бива в никакъв случай. При спукването им децата се плашат от звука, някои залягат на пода. С това само ще ги травмирате допълнително.
Същото е и с фойерверките, от 2014 г. те вече не носят радост, това е нова травма при всяка експлозия.
Играчки, които говорят, бръмчат, стрелят, сирени и др. също са крайно неподходящи.

4. Думите. Никога не използвайте фрази като: „бедничките, колко ми е жал за вас”! Те не се нуждаят от съжаление, това са деца, които са видели войната. Тук става дума за мъжество и смелост, а не за слабост. Не ги превръщайте в психологически „инвалиди”.

П.П.: Съветите са изведени в хода на работата с деца, пострадали от войната. Много е важно да се съобразите с тях!

източник: Фейсбук

Свързана тема - ТУК

Още по темата
Още от Милосърдие

Православна църква почита чудотворната икона на Богородица „Радост за всички скърбящи”

24.10.2022 г. | Архангел.бг | Милосърдие

На 24 октомври Православна църква почита чудотворната икона на Божията Майка „Радост за всички скърбящи”. С решение на Светия Синод на БПЦ, този ден се отбелязва и като Ден за молитва за децата с увреждания и техните семейства...

Помощ за бежанците от Украйна

15.06.2022 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Събраната сума решихме да използваме, след като проучим от какво имат най-голяма нужда бежанците у нас, нещо, за което трудно получават подкрепа. И скоро нуждата сама ни откри...

Енорийска задружност „Дари радост за Възкресение Христово”

04.04.2022 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Приканваме всички към съучастие в милосърдието! Нека св. Николай и св. Архангел Михаил ни помагат в това дело, за да дарим радост за Великден на хората в затруднение.

Какво се случва в центъра