Да вярваш като апостол

29.06.2022 г.
Св. апостоли Петър и Павел, съвременна икона (фрагмент) - източник: twitter.com
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган в деня на светите апостоли Петър и Павел –29 юни 2020 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Честит празник, братя и сестри!

Като празнуваме паметта на първовърховните апостоли Петър и Павел, хубаво е да си направим едно кратко напомняне за това, че ако не бяха апостолите, и това, те с вяра и вдъхновение, вдъхновение от Светия Дух, да проповядват Евангелието на Христос по целия свят, сигурно трудно щеше да се разпространи делото Христово. Да, и макар да знаем, че това е промисъл Божий – по този начин да стане и чрез тези хора – ако не беше техният отговор на поканата, която Христос отправи към тях, ако нямаше това последование от тяхна страна, във всичко след Христос и за Христос, ако нямаха дръзновението, след Неговата кончина да тръгнат и да проповядват словото Божие, подлагани на големи изпитания, гонения, мъчения… до смърт. И тяхната кончина е може би най-ярко свидетелство за тяхното дело.

Но днес в Евангелието се чете нещо много важно. Толкова важно, че не може да има вяра без него. А то е, когато Христос се изправя пред Своите ученици и, забележете, ги пита: „За кого Ме смятат хората?”, и след като те Му отговарят, ги пита: „А вие за кого Ме смятате?”… Този въпрос е отправен днес, две хиляди години по-късно, към всеки, който по някакъв начин е чул за Христос, особено към християните, тези, които са се кръстили в Негово име. Да, към нас е отправен въпросът! Ние за кого смятаме Христос? (…)

„Ти си Христос, Синът на Живия Бог” – отговаря апостол Петър, и тези думи, братя и сестри, може би щяха да минат между другото, ако не беше отговорът на Христос: „Блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри това, а Моят Отец, Който е на небесата”. С това Христос иска да каже, че е трудно, човек да проумее тази велика тайна на Божието благоволение и на Божието снизхождение за нашето спасение. Тази велика тайна на Божия промисъл по какъв начин трябва да бъде спасен човекът. (…)

Вярата, братя и сестри, е велика съкровена тайна. Тя не идва просто от знание. Но освен знание е необходимо да отговориш на Божия призив, който е отправен към всеки един човек. Като леко, но велико всъщност докосване, с което Той докосва сърцата и излива в тях Своята благодат, Своята велика тайна. Затова Той на всеки един от нас я е открил и всеки един от нас е превел по Своя начин по Своите неизповедими пътища. Затова трудно можем да отговорим как точно стигнахме до Църквата. (…)

Това, което изповядва апостол Петър, е основа на вярата и основа на живота, … твърда скала, на която ще се изгради Църквата Божия. На тази вяра, че Христос е Син Божий, Помазаник, Пратеник, Спасител, нашият Спасител… Тази вяра, братя и сестри, е ключът към рая, към който всеки един се е устремил. (…)
Текстът е със съкращения, цялата проповед чуйте в прикачения видеофайл:

Още по темата
Още от Проповеди

На дълбоко с Христос

24.09.2023 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Когато Христос казва на ап. Петър: „Иди там, в дълбокото, и хвърли мрежата си”, този зов отеква в него. Всичките му представи и цялата му опитност заговорват, че това, което трябва да направи, е безумно, но надделява зовът на сърцето...

Кръстът е сила Божия

14.09.2023 г. | протойерей Тодор Тодоров | Проповеди

Днес целият християнски свят се покланя на Честния Животворящ Кръст Господен. Възпоменаваме това историческо събитие, случило се благодарение на равноапостолната дейност на светите Константин и Елена – намирането на Кръста Господен и въдигането му от Йерусалимския патриарх...

За да бъде светът спасен (Йоан 3:17)

13.09.2023 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

В неделята преди Въздвижение, четем най-красивото Евангелие от всички - Евангелие, което ни дава да разберем, защо Бог прави тези неща за нас... Защото обикнал света повече от всичко. Обикнал го така, че да може да предаде Сина Си за този свят... (2018 г.)

Какво се случва в центъра