Духовно просветен център

Да станеш Йоанов

18.08.2018 г.
Източник: flickr.com-Dimitar-Tsonkov
Автор: Пенка Христова

В деня на Успението на св. Йоан Рилски с тези силни думи, събрали незабравими моменти от поклонническия поход По стъпките на Рилския Чудотворец (1-6 август 2018), пожелаваме честит празникът на всички!

Вече девета поредна година, в първия ден на месец август, близо двеста души от цяла България оставят ежедневните си грижи, суетата, работата и дори почивката си и комфорта, за да тръгнат пеш, придружавани и подкрепяни от няколко свещенослужители, към Рислкия манастир, привлечени от огромната благодат на най-големия български светия – св. Йоан Рилски Чудотворец. А някои от тях дори се осмеляват да тръгнат цели две седмици по-рано от Велико Търново, за да извървят целия път на пренасяне на мощите на светеца от старата столица Търново до Рилския манастир.

Минават през планини, изкачват и слизат от върхове, на места се налага да преминават през блата, реки и потоци. Срещат се с кучета, коне и диви животни. Понякога небето се намръщва над главите им и студът ги сковава, понякога слънцето силно напича и ги изгаря. Понякога телата им силно се изтощават и краката им трудно вървят. Понякога демонските нападения ги изкушават.

Но те никога не се отказват. Честичко си пеят тропара на светеца и по няколко пъти на ден съборно изчитат части от акатиста му. За първи път успяват да извършат Литургия високо в планината, на поляната до едно от Седемте Рилски езера.

И винаги усещат топлата подкрепа на Рилския Чудотворец, който не се забавя с помощта си в най-тежките им мигове. По неговите свети молитви Бог насочва стъпките им, разпръсква дъждоносните облаци, мъглата и студения вятър, осигурява им сенник от облачета в най-тежкия им ден към Рилския манастир, когато са на билото и нямат дръвче, под което да се скрият, праща им добри хора, които ги подкрепят с топъл чай дори горе в планината. Хората им се радват и винаги в селата, през които минават, че дори и пред хижа „Рилски езера” ги чака вкусен топъл боб за вечеря. А по горските пътеки намират много свежи горски плодове, вкусни гъби и ароматни билки.

А когато идва и най-дългоочакваният момент – влизането в Рилския манастир, вратите на храма ги чакат широко отворени и монасите с радост ги посрещат. Тогава сърцата им се разтапят, а очите им плуват в сълзи, докато се покланят пред мощите на Рилския Чудотворец. Общият им глас дълго време оглася храма, пеейки тропара на светеца:

Покаяния основание, прописание умиления, образ утешения, духовнаго совершения равноангельное житие твое бысть, преподобне. В молитвах убо и в пощениих и в слезах пребывавый, отче Иоанне, моли Христа Бога о душах наших.

На другия ден, Преображение Христово, повечето от тях заедно празнуват големия Господски празник, предстоейки в радостта на тържествената Литургия и причастявайки се с Тялото и Кръвта Христова. И след вкусната рибена чорба, с която ги нагостява добрият игумен, потеглят към крайната спирка на това духовно пътуване – Гроба на св. Йоан Рилски.

И когато, след като се покланят на гроба на светеца и изчитат акатиста му, трябва да се разделят, чуват заключителните думи на отец Ангел, който им казва, че те вече са Йоанови. А щом са Йоанови, то значи са Христови.

И тогава всичко придобива смисъл. Тогава забравят за умората, болката и дискомфорта. Сърцата им се пълнят с топлина и радост, а очите им се насълзяват. Защото те вече, макар и мъничко, са усетили неописуемата благодат на Рилския Чудотворец и никак не им се иска да се разделят с нея. Ще се молят на Бога тя да грее още дълго в сърцата им, за да може винаги да чувстват топлата прегръдка на свети Йоан. И ако може, да се върнат пак там, във Великата Рилска пустиня – догодина, по същото време…

Фоторепортаж може да видите тук.
Източник: bg-patriarshia.bg
 

Още по темата
Още от Събития

На добър час!

15.09.2020 г. | Архангел.бг | Събития

Първият учебен ден дойде и на двора на Първото българско училище във Варна. Съпричастни на своя празник ни направиха IV-е клас от СУ „Св. Климент Охридски”. Успех деца – плодотворна да е новата година! Бог да закриля и окрилява вас и вашите учители!

Свети благоверен цар български Тривелий (Теоктист) – хан Тервел

15.08.2020 г. | Архангел.бг | Събития

В ранната утрин на 15 август 718 г. над арабските войски се изсипва вихрушка от стрели, а след тях връхлита българската конница. Тервел напада арабите изневиделица в гръб и докато съмне, според пестеливите думи на Теофан Изповедник: „българите…избили 22 хиляди араби”...

Мастър клас за деца: „Образът на Пресвета Богородица”

05.08.2020 г. | Архангел.бг | Събития

В навечерието на Успението на Божията Майка от 12 август започва нова дейност в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна – мастър клас по иконопис за деца от 10 до 18 г. под надслова „Образът на Пресвета Богородица”...

Какво се случва в центъра