Да срещнем Господ в своя живот

02.02.2022 г.
източник: cyplive.com
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов на Сретение Господне - 2 февруари 2022 г., храм "Св. Николай Чудотворец", Варна

Евангелско четиво:

А когато се изпълниха дните на нейното очистяне, според закона Моисеев, донесоха Го в Иерусалим, за да Го представят пред Господа, както е писано в закона Господен, че всяко мъжко, което разтваря утроба, ще бъде посветено Господу; и да принесат жертва, според реченото в закона Господен, две гургулици, или две гълъбчета.

Тогава имаше в Иерусалим един човек, на име Симеон; и тоя човек беше праведен и благоговеен, и чакаше утехата Израилева; и Дух Светий беше върху него. Нему бе предсказано от Духа Светаго, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен.

И дойде по вдъхновение в храма. И когато родителите донесоха Младенеца Иисуса, за да извършат на Него обичая по Закона, той Го прегърна, благослови Бога и рече:

сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля.

А Иосиф и майка Му се чудеха на казаното за Него.

И благослови ги Симеон и рече на Мария, майка Му: ето, Тоя лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, - и на сама тебе меч ще прониже душата, - за да се открият мислите на много сърца. Тук беше и Анна пророчица, дъщеря Фануилова, от коляно Асирово, достигнала до дълбока старост, като бе проживяла с мъжа си седем години след девството си; тя бе вдовица на около осемдесет и четири години, и не се отделяше от храма, служейки Богу с пост и молитва денем и нощем. И в това време, като се приближи, тя славеше Господа и говореше за Него на всички, които очакваха избавление в Иерусалим.

И когато свършиха всичко според закона Господен, върнаха се в Галилея, в своя град Назарет. А Младенецът растеше и крепнеше духом, като се изпълняше с мъдрост; и благодат Божия беше върху Него. (Лука 2:22-40)


Братя и сестри,

Този текст, част от който чуваме всеки път на вечерната служба, думите на праведния Симеон при тази негова среща с Господа, винаги са били препъникамък за много хора. Онези, които се занимават със Стария завет критично, казват: „Това е легенда, не може човек да живее толкова години”. Но всъщност, ако слушахте внимателно Евангелието, там има много конкретни детайли, думите на праведния Симеон към Богородица са много детайлни. Не може за нещо толкова детайлно да се каже, че е легенда.

Ние като вярващи християни приемаме тези думи с доверие. Богословите казват, че това е среща между Стария и Новия завет. Чухте как Йосиф и Мария изпълняват всичко по закона, както се полага за въвеждането на Младенеца. Извършват всичко по Стария завет, както трябва. И тази среща на Христос със Симеон Богоприимец, и думите, които той казва на Мария, се изпълняват до ден-днешен.

Има събития, които са се случили много отдавна, но ние самите може да ги почувстваме в това, какво се случва с нас. И в днешно време много майки донасят децата си в храма на четиридесетия ден и сами споделят, че имат нуждата, и усещат Божията помощ, след като са довели своите младенци в храма.

Наистина, това, което се е случило преди 2000 години с нашия Господ Иисус Христос, оказва влияние и на нас, и ние може да го приемем, да почувстваме Неговата благодат върху нас, в нашия живот, да срещнем и ние Господа по един или друг начин. Амин.

Чуйте тропарите на Сретение Господне от днешната празнична св. Литургия в изпълнение на хора за източно църковно пеене при храм "Св. Николай Чудотворец" и храм "Св. Архангел Михаил" Варна

Още по темата
Още от Проповеди

Граждани на небето

06.08.2022 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Преображението на Господа е най-радостното нещо, което може да ни се случи днес. Днес ние осъзнаваме, че Христос е Този, който държи цялата вселена, като Творец, като Господар, като Този, Който всичко притежава, като Вседържител...

Човешкото достойнство

24.07.2022 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Да простиш на някого, това не е просто да изразиш милост или да се смириш пред този, който е съгрешил пред тебе. Така и ние можем… Да простиш на някого греховете, означава да му дадеш възможност той да се изправи, като си готов да му подадеш ръка...

Вярвания или вяра?

20.07.2022 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

На хората им е много по-лесно, ако има един „видим“ бог, някакъв идол или нещо друго. Те много по-лесно възприемат суеверията. Но когато човек търси задълбочено, разбира, че всички тези външни неща са една голяма лъжа...

Какво се случва в центъра