Да се храним и с небесния хляб

15.10.2023 г.
Автор: протойерей Тодор Тодоров

Проповед на протойерей Тодор Тодоров в Четвъртата неделя след Неделя подир Въздвижение – на св. Отци от VII Вселенски събор – 15.10.2023 г., храм „Св. Архангел Михаил”, Варна.

В името на Отца и Сина и Светия Дух,
Скъпи братя и сестри, като чухме притчата за сеяча, отново се замислихме над това, че да има смисъл животът ни, е много важно да възприемем словото Божие. В тази притча ни се разкрива, че за нас е много важно какво ще поникне в нашето сърце.

Ние често пъти се молим на Бога, ходим на служби в храма, искаме духовно да се възвисим, но ако не работим над сърцето си, ние няма да можем да постигнем духовно съвършенство. Трябва да облагородяваме почвата на нашето сърце, за да има плод нашия духовен живот. Защото, ако занемарим нашето сърце, т.е. ако се отпуснем в ленивост и се изоставим в лечението, то както едно запуснато място обраства с треви и храсти, така става и в сърцето на човека, ако не се труди над него, не се моли, за да поникнат там правдата и истината.

С този труд на пост, въздържание, молитва ще може да постигнем желаните плодове на Духа – мир, любов, радост, дълготърпение, милосърдие и други добродетели, които ще поникнат в душата ни. Всичко зависи от нашата воля и нашия стремеж духовно да се извисим, т.е. да подражаваме на светиите. 

Братя и сестри, важно е как ще възприемем словото Божие и как то ще поникне в нас, и заради това, защото, ако искаме да го предадем на някого, то да може да бъде разбрано правилно и прието в сърцето на нашите ближни. Защото не е нужна само земната храна, а и духовна. За да имаме добър и щастлив живот още тук на земята, нужно е да се храним и с небесния хляб, с хляба на чистото свято Божие слово, което излиза от Божиите уста. Нека Го слушаме и да попиваме Неговото слово – така ще успеем.

Днес честваме светите Отци от VII Вселенски събор и се прекланяме пред тяхното дело, защото те успели да отхвърлят ереста на Лъв III. Знаете, че затова е бил свикан този събор през 787 г., Втори Никейски, както още го наричат. Присъстват 367 отци, които заклеймяват тази ерес на иконоборство и приемат в храма, заедно с разпятието, да бъдат поставяни икони на светии, които ние почитаме и им се покланяме. По техните свети молитви Бог да ви благослови на този светъл празник, вас и вашите близки. Амин.

Още по темата
Още от Проповеди

Да бъдем като него – мироточиви!

05.12.2023 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Всичко, което се случва със свети Николай, е защото той е имал силна вяра в Бога. И не само, че е вярвал – той живеел с Него. Във всичко, което правел тук, на земята, позволявал на Бога да се прояви чрез него...

Пламенна молитва

02.12.2023 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Можем много да се поучим от днешния евангелски откъс. Това е една огромна човешка трагедия. Но той продължава да живее. И когато чува и осъзнава Кой идва към него, започва да вика пламенно...

Къде са вашите мебели?

19.11.2023 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Проповед на отец Илия Попов по притчата за безумния богаташ (Лука 12:16-21) - за духовната смърт и богатеенето за Бога и ближните. 9-та Неделя след Неделя подир Въздвижение, 2018 г.

Какво се случва в центъра