Да пеем заедно в храма

01.09.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Младежи пеят на литургия! Да, точно това се случва от известно време в храм „Св. Архангел Михаил” във Варна в резултат на една нова инициатива в Духовно-просветния център – курс по източно църковно пеене за младежи. Както повечето проекти, по които се работи в центъра, и този има мисионерски характер – да се пробуди  интересът на деца и младежи в тийнейджърскавъзраст към богослужението на Православната църква. Изпълнявайки песнопенията на Литургията, младежите да усетят красотата на църковната музика и да вникнат и в смисъла на най-важното богослужение в храма.

„Популяризирането на клиросното византийско пеене сред младежите, усвояването на литургичните песнопения и включването на талантливите младежи в богослужението са от ключово значение за развитието и бъдещето на византийскатацърковна музика” – смята ръководителят на курса Мартин Димитров, псалт в храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, и по време на курса положи много старание, търпение и любов, за да стане начинанието реалност.

Първата част на проекта премина през м. юли. В курса се включиха младежи на възраст 12-18 г., част от тях посещаващи енорийските храмове във Варна, други – посещаващи дейностите на Духовно-просветния център, но всички обединени от общия интерес къмцърковната музика. Заниманията се провеждаха в залите на Духовно-просветния център всеки вторник и петък от 10:30 до 12:00 ч. Предварително беше изготвено и отпечатано помагало с текстовете на литургичните песнопения на църковно-славянски език, с транскрипция и превод на съвременен български език, като всеки участник получи свой екземпляр.

Курсът започна на 4 юли с молитва и водосвет в храма, отслужени от иконом Георги Стоименов и протойерей Тодор Тодоров. Председателят на храма, о. Георги, приветства всички участници и ги настави в начинанието с думите:

Надявам се, че този курс ще ви хареса и вдъхнови, защото източното пеене е много красиво. Така се случи в живота ми, че преди много години, долу-горе на ваша възраст, аз постъпих в едно духовно училище - семинарията в Пловдив, и там учихме източно църковно пеене. До този момент аз не бях чувал такова пеене и бях изненадан и потресен от красотата му, изключително богато на тоналности и напеви. Този музика може да достигне до всяко едно човешко сърце, стига то самото да има желание да я чуе. Това е музика, която ни е дадена, за да можем да се обръщаме чрез нея към Бога. А винаги, когато се обръщаме към Бога, трябва сърцата ни да са искрени и чисти, до имаме любов в тях, да имаме вяра, надежда. Тези добродетели ни правят по-мъдри. Разбира се, за пеенето е нужен и талант, но при когото е по-малко, нека Бог му даде сили и усърдие, за да го придобият в обучението. Затова започваме сега този курс с молитва, и така трябва да правим като християни при всяко наше начинание в живота си, защото ние по нашите сили може да си мислим, че можем много неща да направим, но ако Бог не ни даде Своята подкрепа, сигурно няма да се справим с нищо.

След това, вече в залата на Духовно-просветния център, ръководителят Мартин Димитров прослуша всеки един от участниците, за да прецени музикалните му способности, и раздаде учебните помагала с литургичните текстове, които ще разучават. И работата на курса започна. Като начало младежите бяха запознати със структурата и елементите на Литургията и с техния смисъл и порядък. Усвоиха и основните знаци на византийския невмен нотопис, като бяха проведени и две упражнения-етюди с невми. В хода на обучението участниците в курса разучиха следните песнопения от Златоустовата св. литургия:

Велика ектения на 8-ми глас;
Кратка ектения на 8-ми глас;
Възкресни и делнични антифони на 2-ри глас;
Входно – „Приидите, поклонимся и припадем ко Христу” – на 2-ри глас;
Възкресни тропари – „Каменизапечатану” на 1-ви глас, „С висоти снизшелесиБлагоутробне“ на 8-ми глас, завършителния кондак – „Предстателствохристиан” – на 4-ти глас;
Трисветата песен на 3-ти глас (от Николай Тулешков);
Просителнаектения на 8-ми глас;
Евхаристиен канон на 8-ми глас (под редакцията на Манасий Поптодоров);
Достойно ест на 1-ви глас (от Неофит Рилски);
Завършителни песнопения от литургията – „Благословен градий во имя Господне”, „Видехом свет истинний”, „Да исполнятся уста нашя хваления”, „Буди имя Господне благословено” на 2-ри глас

Според ръководителя Мартин Димитров, усвоеният материал по време на въведителния курс дава добра основа за първоначално включване на младежите в клиросното пеене по време на св. Литургия. Видяхме това на практика на 30 юли, когато участниците в курса се включиха във възкресното богослужение в храм „Св. Архангел Михаил”. Те се присъединиха към хора за източно църковно пеене, ръководен от г-н Димитров, и всичко заедно пяха и показаха по един умилителен начин усвоения материал.

Обучението завърши на 1 август отново в храм „Св. Архангел Михаил” с беседа на сътрудника на Духовно-просветния център Борислав Аврамов относно смисъла на нашето участието в светата Божествената литургия. Той насочи вниманието им към факта, че ние идваме в храма, да се помолим на Бога за конкретни важни неща, определени от Църквата, и то да го направим заедно (защото, ако се молим на друго място сами, или тук, но всеки да се моли за нещо различно, ние няма да сме заедно). В храма ние се събираме заедно да служим на Бога. Тази обща молитва, това общо дело в храма събира Църквата в нейната пълнота. Тук е и Христос - Главата на Църквата - в образа на свещеника, тук сме и ние - нейното тяло. А как ставаме членове на това тяло и какво още получаваме като дар в тайнството Кръщение? Защо стоим прави в храма на службата? Защо пеем и възхваляваме Бога с тази красива църковна музика? Как той е Спасител лично на всеки от нас и затова е важно да имаме лични отношения с Него? На тези и други важни въпроси за нашата вяра получиха в беседата младежите и се разделиха за заслужена почивка след положения труд по време на курса.

Така първата част на музикалния проект в Духовно-просветния център завърши, но с това не приключиха срещите на младежите, участвали в курса. Много от тях продължиха да идват на неделните богослужения и да поддържат връзка помежду си. А скоро ще се съберат отново за продължението на проекта – музикалния лагер „Небесни деца” в Каварна в началото на септември. По време на лагера ще продължи запознаването с красотата на литургичната музика и ще надграждат усвоеното от въведителния курс през месец юли.

Проектът се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и подкрепата на Община Варна.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целта беше младежите да надградят усвоеното от въведителния курс по източно църковно пеене и да го приложат на практика. Това се случи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна...

Алтернатива - септември, 2023

10.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя съвсем ясно е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на Светият Кръст Господен. Не може да отминем този Кръст, ако твърдим, че вярваме в Спасителя - Христос. Защото чрез Неговата жертва стана възможно нашето изцеление...

СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва новото издание на „Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър „Св. Архангел Михаил”. През 2023 г. се обръщаме към една голяма тема – Взаимоотношенията деца - родители...

Какво се случва в центъра