Да изпишеш Архангел

01.09.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Да изпишеш образа на Архангел Михаил, спазвайки всички канони и техники в иконографията, и то за 10 дни – възможно ли е? С тази амбициозна задачи се заеха участниците в Третия мастър клас по иконопис за деца, който се проведе от 10 до 20 август в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна. Тази година участници бяха 17 момичета и едно момче на възраст от 11 до 18 г. С децата отново работиха иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на школата по иконопис в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”.

Но как се изписва Архангел, същество духовно и невидимо за човешките очи? От Библията знаем, че Бог изпраща ангелите при хората, за да им известят нещо важно, но няма конкретно описание, как са изглеждали те. Въвеждащата беседа на ръководителите иконописци в първия ден запозна децата на достъпен език с учението на Църквата за ангелския свят и каква е традицията в иконографията при изобразяването им, и по-конкретно на Свети Архангел Михаил. Разказаха им също и историята на образа, който предстоеше да изписват по време на курса – Архангел Михаил от Звенигородския деисисен чин на преподобния Андрей Рубльов.

След беседата всеки участник получи грундирана дъска и започна подготовката за изписването на иконата – очертаване и гравиране на образа и покриване на останалата част от дъската с байц и лак. Разбира се, в началото на заниманието, както и всеки следващ ден, децата прочетоха молитвата преди учене, и така, с Божията помощ се потопиха в изкуството на църковната живопис.

Задачата през втория ден беше доста по-сложна – позлатяването на фона и на ореола на Архангела. След това позлатените участъци бяха лакирани, за да не се повредят до завършването на иконите. На третия ден започна полагането на цветовете върху образа. Първо си изясниха символното значение на цветовете, които ще използват – какво означават те в образа на Архангел Михаил, а след това се научиха как да разбъркват различните нужни нюанси от всеки цвят. Следвайки съветите на своите ръководители, начинаещите иконописци нанесоха първо основните цветове на дрехите на Архангела, а през следващите дни добавяха светлина във всеки следващ слой и детайл. Оказа се, че дрехата е доста сложен момент при изписването на ангелския свят. Други пък срещнаха трудност при изписването на крилата. Но с всеки изминал ден, стъпка по стъпка, задачата – да изпишат Архангел – ставаше все по-изпълнима.

На 15 август – Успение Богородично, участниците в курса за малко прекъснаха работа, за да отдадат почит на Божията Майка на нейния празник, но пък имаха възможност да разгледат експозицията на стари икони в храм „Св.Атанасий” и да посетят старинния храм „Успение Богородично” в нашия град.

Последният етап при изписването на образа беше лицето. И неслучайно канонът в иконографията следва такава последователност на технологията. Както при нанасянето на цветовете се тръгва от най-тъмния цвят и се стига до светлината, така и при създаването на целия образ се тръгва от материята, от земното, за да се стигне до духовното и божественото, а това най-вече се изразява с лицето.

В последния ден на интензивния курс иконите бяха надписани и лакирани, а след седмица, на 28 август, в края на светата Литургия в 11-та Неделя след Петдесетница в храм „Св. Николай Чудотворец” те бяха осветени. Иконом Василий Шаган поздрави всички участници за успешното завършване на майсторския клас, благодарение на проявеното усърдие, търпение и труд. Благодари и на ръководителите на курса, които вече трета година продължават да предават на децата своите умения и своята любов не само към иконописта като църковно изкуство, но и към самите образи, които изписват, защото, както знаем, иконографията е богословие в образи.

Финалът на курса беше пак там, където се провеждаше в продължение на 10 дни – в двора на храм „Св. Архангел Михаил”. Всяко от децата получи Диплом за участие в майсторския клас, а ръководителите ги поканиха да се включат и догодина в следващия мастър клас по иконопис – „Образът на св. Николай Чудотворец”. 
Още снимки - скоро в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Ораторски форум „Св. Климент Охридски” - есен, 2023

23.11.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Преславският събор и значението му за българската история беше темата на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” през 2023 г. На финалния кръг на есенното издание се явиха общо 31 участници от двете възрастови групи...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Детската школа „Кандилце” открива учебната година

13.10.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 15 октомври започват заниманията на енорийската детска школа „Кандилце”. След Литургията в залата на втория етаж на храм „Св. Архангел Михаил” ще бъде представена програмата до края на календарната година и ще се проведе първото занимание с децата (възраст 10-14 г.)...

Какво се случва в центъра