Да бъдем съучастници в доброто и красивото!

09.04.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 8 април – Лазаровден, в навечерието на Цветница и в рамките на инициативата „Седмица на гората”, бяха засадени около тридесет дръвчета край параклиса при аязмото „Св. св. Константин и Елена” в местността „Ментешето” на варненския квартал „Владислав Варненчик”. 

Да се създаде парк, не е лесна работа, нито е възможно с еднократно засаждане на определено количество дръвчета. Но както и при всяко дело, винаги важно да се сложи началото, а след това крачка по крачка, с постоянство и упоритост, да се продължава напред. Защото, както каза иконом Георги Петков, предстоятел на храм „Св. Димитър”: „човекът е богоподобно същество – трябва да бъдем съучастници на Твореца в доброто, в нещо красиво, в святото, което да зарадва и млади, и стари”.

И така, в празничния Лазаровден, след Светата Литургия в храма, доброволците се събраха при аязмото, за да сложат началото на това добро дело. Имаше много желаещи – от 3-годишни деца до възрастни хора, които живеят в района. Със своя учител Росен Германов бяха дошли и няколко ученици от ОУ „Св. Княз Борис”, Варна. Разбира се, включи се и голяма група от младежите, участващи в дейностите на Духовно-просветния център, както и младежи от ЦЛРЗ „Само днес”.

За да се подпомогнат доброволците, предварително с багер теренът беше изравнен и изчистен от по-големи храсти, бяха изкопани и част от ямите за засаждане на дръвчетата. Останалите изкопаха самите участници и някои от тях засадиха своите първи дръвчета. Най-развълнувани бяха децата, дошли със семействата си или с по-големите си братя.

След засаждането на дръвчетата работата продължи в прилежащото пространство около каменната чешма и параклиса. Младежите от почистиха от треви и храсти двора край аязмото „Св. св. Константин и Елена” и събраха отпадъци, изхвърлени в района. Бяха поставени указателни табели, насочващи към святото място, и други, подбуждащи посетителите, да пазят пространството около параклиса и аязмото от замърсяване и пожари.

С тази доброволческа инициатива продължава грижата на Духовно-просветния център за поддръжката на аязмото, започнала през 2021 година. След поставянето на ограда и изграждането на каменната чешма, сега беше сложено началото на изграждането на парк около храма. Нека свитите равноапостолни Константин и Елена ни помагат в довършването на това добро дело.

Дейностите се извършват със съдействието на църковното настоятелство и християните от енорията на храм „Св. Димитър Солунски” в кв. Владиславо.

Още снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Да имаме доверие на Бога и Неговия промисъл

21.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи и сътрудници от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна, се включиха в подготовката за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”...

Пътуване в епохата на Възраждането

19.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Пътуване на енорийската школа „Кандилце” до с. Николаевка, където започва Възраждането във Варненския регион, а също и историята на нашия храм „Св. Архангел Михаил”. А защо в Николаевка, ще прочетете в статията...

Бинарен урок на школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР-ОДК, Варна

18.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” се проведе бинарен урок на две школи „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна. Децата разшириха своите знания за устройството на храма и иконописната традиция...

Какво се случва в центъра