Да бъдем съучастници в доброто и красивото!

09.04.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 8 април – Лазаровден, в навечерието на Цветница и в рамките на инициативата „Седмица на гората”, бяха засадени около тридесет дръвчета край параклиса при аязмото „Св. св. Константин и Елена” в местността „Ментешето” на варненския квартал „Владислав Варненчик”. 

Да се създаде парк, не е лесна работа, нито е възможно с еднократно засаждане на определено количество дръвчета. Но както и при всяко дело, винаги важно да се сложи началото, а след това крачка по крачка, с постоянство и упоритост, да се продължава напред. Защото, както каза иконом Георги Петков, предстоятел на храм „Св. Димитър”: „човекът е богоподобно същество – трябва да бъдем съучастници на Твореца в доброто, в нещо красиво, в святото, което да зарадва и млади, и стари”.

И така, в празничния Лазаровден, след Светата Литургия в храма, доброволците се събраха при аязмото, за да сложат началото на това добро дело. Имаше много желаещи – от 3-годишни деца до възрастни хора, които живеят в района. Със своя учител Росен Германов бяха дошли и няколко ученици от ОУ „Св. Княз Борис”, Варна. Разбира се, включи се и голяма група от младежите, участващи в дейностите на Духовно-просветния център, както и младежи от ЦЛРЗ „Само днес”.

За да се подпомогнат доброволците, предварително с багер теренът беше изравнен и изчистен от по-големи храсти, бяха изкопани и част от ямите за засаждане на дръвчетата. Останалите изкопаха самите участници и някои от тях засадиха своите първи дръвчета. Най-развълнувани бяха децата, дошли със семействата си или с по-големите си братя.

След засаждането на дръвчетата работата продължи в прилежащото пространство около каменната чешма и параклиса. Младежите от почистиха от треви и храсти двора край аязмото „Св. св. Константин и Елена” и събраха отпадъци, изхвърлени в района. Бяха поставени указателни табели, насочващи към святото място, и други, подбуждащи посетителите, да пазят пространството около параклиса и аязмото от замърсяване и пожари.

С тази доброволческа инициатива продължава грижата на Духовно-просветния център за поддръжката на аязмото, започнала през 2021 година. След поставянето на ограда и изграждането на каменната чешма, сега беше сложено началото на изграждането на парк около храма. Нека свитите равноапостолни Константин и Елена ни помагат в довършването на това добро дело.

Дейностите се извършват със съдействието на църковното настоятелство и християните от енорията на храм „Св. Димитър Солунски” в кв. Владиславо.

Още снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - юни, 2024

05.06.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Хората виждат Бога от различно разстояние. Бог може да бъде видян и съвсем отблизо, но за тази цел очите на душата трябва да се очистят. Как да придобием духовното зрение да прозрем, че сме се отделили се от Бога...

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово” - Варна

14.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 май (събота) 2024 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна. Подробности - в статията...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра