Да бъдем християни на дело, не само по име

18.05.2021 г.
Автор: Архангел.бг

На 15 май 25 младежи от Варна, Белослав и Аксаково се включиха в почистването на пространството около аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”. Събитието бешее организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” със съдействието на Дирекция „Младежки дейности и спорт” на Община Варна и храм „Св. Димитър” в кв. „Владислав Варненчик”. Инициативата беше част от подготовката за празника на аязмото и на квартал „Владислав Варненчик” – деня на св. св. Константин и Елена.

Отец Георги Петков от храм „Св. Димитър”, който се грижи и за параклиса в местността „Ментеше”, посрещна групата и им разказа историята на мястото – чудото, станало тук преди стотина години с едно сляпородено момиче – Марица, и неговите близки.

Майката дълго се молила и веднъж на сън ѝ се явила св. Елена, като ѝ посочила мястото на извора, от който ще дойде спасение за детето. Когато завели Марица на това място, тя разровила пръстта и оттам бликнала вода. Момичето измило лицето си с нея и прогледнало. Оттогава много хора, които се обръщали с вяра и надежда в Бога, получавали изцеление с водата от аязмото по благословение на небесните му покровители – св. св. Константин и Елена. Затова и местните хора решили, празникът на този район да бъде в деня на светиите – 21 май.

Отец Георги пожела на младежите да продължават да ходят по такива свети места, които сам Господ е прославил, за да се докоснат до светостта им. Призова ги да помнят, че като християни са част от едно голямо единство : „Всички вие заедно със свещениците съставлявате Църквата. Църква означава събрание. По цял свят има енории, но главата е една – нашият Господ Иисус Христос. Независимо къде сме, ние сме свързани помежду си с тази вяра. Понякога в тази вяра се чувстваме по-близки, отколкото с наши роднини, които не са вярващи, защото ние имаме определен мироглед. Вярващият човек е по уравновесен, поне би трябвало да бъде, и когато се моли, Бог му дава благодат, за да бъде пример за другите. Дай, Боже, да сме такива и ние. Много е отговорно да кажеш: „Аз съм вярващ”. Сам Господ казва: „Вие сте светлината на света”. Затова нека да бъдем на дело християни, не само по име. Във всяко време Бог поставя дадени хора, които да бъдат пример за другите. В нашия храм „Св. Димитър” най-големият дарител е една възрастна жена – праплеменница на малката Марица, която прогледнала от водата на този извор. Тази женица не е начетена или много образована, но само с делата си говори за Бога. И нека тези примери да ни впечатляват във вярата и да ги следваме, всеки според силите си.”

Борислав Аврамов от Варненска и Великопреславска митрополия разказа на младежите и за великия пример на император Константин, който разрешава свободното изповядване на християнството и слага началото на християнската епоха в историята на човечеството. Поради всички богоугодни дела, извършени от него и неговата майка, св. Елена, Църквата ги прославя като равноапостолни.

След това всички заедно изпяха тропара на Възкресение Христово и се обърнаха с молитва към Господ, да благослови добрите им намерения в този ден.

А работа имаше в изобилие и дори остана. Младежите почистиха пространството около извора и параклиса от сухи клони, от треви и от битови отпадъци от най-различен вид. Изрязаха прекършени клони от дървета и храсти, изградиха плетена ограда на малкото езеро, недалеч от параклиса. А едно семейство от квартала, което се присъедини към общото добро дело, изгради декоративна каменна ограда на един от потоците на извора. Вж. ФОТОГАЛЕРИЯ

Изморени, но удовлетворени от свършената работа, младежите се разделиха с уговорката, който е свободен, да се видят в петък на празника. Заповядайте и вие!

21 май 2021

08:00 - Празнична Утреня в храм „Св. вмчк Димитър Солунски”

09:00 - Празнична света Литургия в храм „Св. вмчк Димитър Солунски”

11:30 - Празничен водосвет при аязмото на св. св. Константин и Елена в м. „Ментеше”

Още от празничната програма, организирана от Район „Владислав Варненчик” и Читалище „П. Р. Славейков 1928” вж. ТУК

Още от Коментар

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

10.04.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - февруари, 2023

10.02.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – Благодатният дар на синовството – конкретно насочва вниманието ни към наближаващата неделя на блудния син. Тя, както и отминалите вече недели на Закхей и на митаря и фарисея, ни подготвят за наближаващата света Четиридесетница...

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Какво се случва в центъра