Духовно просветен център

Да Го посрещнем с радост!

21.04.2019 г.
Автор: отец Алексей Атанасов

Проповед на отец Алексей Атанасов на Вход Господен в Йерусалим (Връбница) – 21.04.2019, храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, Варна.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Защо Господ Иисус Христос беше посрещнат в Йерусалим с палмови клонки? Като цар. Според историците, трябва със сигурност да се е случило това описано чудо с възкресението на Лазар. Няма друга причина един цял град да посрещне един човек като цар, с голяма радост, ако не се е случило нещо, което излиза извън нашите разбирания за съществуването ни… И тук идва въпросът, дали ние ще посрещнем днешния ден, както тези хора? Като децата… Без съмнения, без тежестта на земното и политиката… (Вж. още във видео файла)

Когато фарисеите и книжниците обвиняват Христос, че предизвикал смут в града с това Негово посрещане, Той цитира пророчеството от Стария Завет – как от младенци ще бъде стъкмена похвала за Него. (Вж. Пс. 8:3) Тъкмо децата, когато се раждат, са най-близо до Божия образ и чистота. Те усещат нещата не като възрастните. С възрастта поради греховете си човек се отдалечава от Бога. Но децата в Йерусалим усетили Кой пристига в техния град, а именно Христос Господ, и Го посрещат с радост. Нека и ние направим като тях в днешния ден, макар и вече трудно да се радваме, обременени от този свят и от греховете си. Страхът от смъртта ни спира в радостта. Но възкресението на Лазар, възкресението на нашия Господ Иисус Христос са доказателство, че е възможно и нашето възкресение, че животът не свършва тук. Затова, като се надяваме на нашия Създател, нека понесем тези осветени върбови клонки не със суеверие за късмет, а с радост като децата!

Още по темата
Още от Проповеди

С живот пред Бога просияла между човеците

14.10.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Каквото и да правим в този свят, трябва да живеем не пред човеците, а само пред Бога. Животът ни пред Бога ще бъде толкова истински, че няма как да не просияе като живот и пред човеците…

Гледната точка на Бога

29.09.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Каква е гледната точка на Бога за нас, докато ние смятаме себе си за недостойни? Как се ловят човеци? И ако силата е у Бога, то какво зависи от нас? Кой е нашият контрапункт?

За лозето и благото на Стопанина

06.09.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Мислим си, че без Бога сме свободни, че така живеем по-лесно, присвоили Неговото имане… Но когато прогоним Бога на тишината, с какво ще я запълним в себе си? Кой ще отговори на нашите вътрешни чувства и копнежи… Без Бога губим всичко!

Какво се случва в центъра