Да Го посрещнем с радост!

21.04.2019 г.
Автор: отец Алексей Атанасов

Проповед на отец Алексей Атанасов на Вход Господен в Йерусалим (Връбница) – 21.04.2019, храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, Варна.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Защо Господ Иисус Христос беше посрещнат в Йерусалим с палмови клонки? Като цар. Според историците, трябва със сигурност да се е случило това описано чудо с възкресението на Лазар. Няма друга причина един цял град да посрещне един човек като цар, с голяма радост, ако не се е случило нещо, което излиза извън нашите разбирания за съществуването ни… И тук идва въпросът, дали ние ще посрещнем днешния ден, както тези хора? Като децата… Без съмнения, без тежестта на земното и политиката… (Вж. още във видео файла)

Когато фарисеите и книжниците обвиняват Христос, че предизвикал смут в града с това Негово посрещане, Той цитира пророчеството от Стария Завет – как от младенци ще бъде стъкмена похвала за Него. (Вж. Пс. 8:3) Тъкмо децата, когато се раждат, са най-близо до Божия образ и чистота. Те усещат нещата не като възрастните. С възрастта поради греховете си човек се отдалечава от Бога. Но децата в Йерусалим усетили Кой пристига в техния град, а именно Христос Господ, и Го посрещат с радост. Нека и ние направим като тях в днешния ден, макар и вече трудно да се радваме, обременени от този свят и от греховете си. Страхът от смъртта ни спира в радостта. Но възкресението на Лазар, възкресението на нашия Господ Иисус Христос са доказателство, че е възможно и нашето възкресение, че животът не свършва тук. Затова, като се надяваме на нашия Създател, нека понесем тези осветени върбови клонки не със суеверие за късмет, а с радост като децата!

Още по темата
Още от Проповеди

Петдесетница - последната тайна

16.06.2019 г. | свещеник Константин Камишанов | Проповеди

Духът е същият. Ние - също като апостолите, сме приели Светия Дух чрез тайнството Кръщение. Този Свети Дух с нищо не се отличава от Духа, приет от апостолите. Следователно?

Какво значи да познаеш Бога?

10.06.2019 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Познанието не е състояние на ума или разума. Да познаваш, не означава да разбираш. Да познаваш, означава да Го преживяваш. Това, че казваме молитви, че ходим в неделя на служба, не означава, че преживяваме Бога...

А вечен живот е да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога (Йоан 17:3)

09.06.2019 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Днешната неделя Църквата е посветила на светите Отци от Първия вселенски събор. Интересно време и място да отбележим тяхната памет – между Възнесение и Петдесетница…

Какво се случва в центъра