Църквата не потиска и не ограничава личността, а дарява свобода и спасява от лъжите на този свят

26.06.2016 г.
Автор: Явор Георгиев

Текстът е на дългогодишния редактор на издание "Алтернатива" Явор Георгиев

Вече 15 години изданието „Алтернатива” се старае да отговори на духовните търсения на хората, влизащи в храма. То привлича и провокира със своето име, и точно това целят неговите създатели през 2000 година, когато излиза за първи път.

Младежи от енориите при варненските храмове „Св. цар Борис” и „Св. Николай Чудотворец” подготвят първите броеве – 4 страници с истините на православния живот, провокиращи хората да се вгледат в себе си и в околния свят, за да намерят алтернатива в своите избори.

С нарастване на интереса към вестника, през 2004 година той става епархийски с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и започва да излиза ежемесечно, вече с 12 страници. Продължава просветителската линия в помощ на онези, които в своите търсения могат да изпаднат в крайностите на секуларизма или фалшивата религиозност. Мнозина днес смятат себе си за православни, но се ограничават само до традицията и не вникват в същността на нашата вяра. В „Алтернатива” се публикуват както преводни текстове на известни съвременни богослови, така и текстове на български автори, миряни или свещеници, които споделят своя опит от общуването с Бога и свидетелстват, че животът в Църквата не потиска и не ограничава личността, а напротив – дарява ни свобода и спасява от лъжите на този свят.

От юли 2011 година изданието е с променен дизайн и увеличава страниците си на 14. При встъпване на длъжност през 2013 година  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови „Алтернатива” да продължи да излиза. И от Възкресение Христово – май, 2015 година тя вече е във формат на малка книжка, 32 страници.

Благодарим на всички наши читатели за подкрепата!

 

 

 

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра