Чудотворната икона на Божията Майка Одигитрия Байталска пристига във Варна

24.01.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 27 януари (събота) от 12 ч. иконата ще бъде тържествено посрещната в Катедралния храм „Успение Богородично”. А в следващите няколко дни тя ще гостува и в други градове на епархията. (Вж. програмата на сайта на Варненска и Великопреславска св. Митрополия)

Чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска е наречена така по името на селото, в което се прославя. Село Байтали се намира в Ананевски район на Одеска област. Според местните предания, недалече имало мъжки манастир, основан през 1700 г., известен с целебните извори, които бликали край него. Но манастирът бил разграбен и опожарен от турците, а оцелелите монаси успели да спасят едва няколко светини. Предполага се, че тази чудотворна икона на Божията Майка е една от тях. Укривана и пазена през годините, през 2005 година иконата била дарена на възстановения храм „Рождество на Пресвета Богородица” в селото.

Историята на храма също е интересна. Първоначално той бил построен през 1866 г., но след революцията и глада през 1923 г. е разрушен. През 1945 г. хората в селото го възстановяват, но скоро след това отново е разрушен – от съветските власти. Вярващите построили и пригодили друго помещение за храм, но властите затварят и него. Едва в началото на XXI век близо до останките на стария храм е построен сегашният храм „Рождество Богородчно”.

Дарената светиня с образа на Божията Майка прави впечатление на всички в енорията и скоро заминават с нея на поклонение в Киево-Печорската Лавра. Реставраторите там определят, че икона е на около 200 години. Според иконографията тя много наподобява чудотворната икона на Богородица Одигитрия Смоленска, за която преданието твърди, че е изписана от св. Евангелист Лука.

В Киев са първите случаи, когато Байталската иконата проявява своята чудодейност. С времето все повече вярващи започват да свидетелстват, че след поклонение пред иконата са получили решение на своите проблеми – безплодие или други здравословни проблеми, намиране на работа, решаване на съдебни въпроси, завръщане на деца, напуснали домовете си, и др. Виждайки любовта на толкова хора, Богородица прави друго чудо – започва да просветлява и обновява образа си върху иконата, а през 2012 г. е първият случай, когато образът мироточи. Така, някога забравена, Байталската Богородица Одигитрия става една от най-известните и почитани светини както в Украйна, така и в Русия и в други православни страни.

Съвсем скоро чудотворният образ на Божията Майка ще бъде тук, в нашия град, и ще имаме възможност и ние да се поклоним и да се помолим на Богородица да се застъпва за нас. Светинята ще пристигне при нас след последното чудо, станало с нея. На 5 януари 2018 г. иконата е донесена за поклонение в манастира „Св. вмчк Теодор Тирон” (Чуфля) в Кишинев (Молдова). Чудото се случва на 15 януари, когато тя отново започва да мироточи. (Вж. видео)

В дните на земния живот на Пресвета Богородица, много хора търсели среща с нея. Всеки християнин смятал за велика радост да получи лично благословение и напътствие от нея, а който нямал тази възможност, се радвал да види поне изписан нейния образ. Днес има безброй икони с образа на Божията Майка и фактът, че много от тях са чудотворни, свидетелства за това, че и в наши дни тя продължава да явява своето човеколюбие към нас грешните. Дава ни изцеление в болести и утешение в скърби. Тя е наша пътеводителка към спасението. Нека по нейните молитви Божията благодат докосне нашите сърца и ни укрепи по пътя на спасението и в борбата с греха.
(Думи на Митрополит Лазар Симферополски и Кримски при посрещане на иконата в Симферопол - crimea-eparhia.ru)

Още от Събития

Летен младежки форум - 2019

11.07.2019 г. | Архангел.бг | Събития

Започна набирането на участници в четвъртото издание на Летния младежки форум, организиран с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан. Тази година форумът ще се проведе от 3 до 9 август под надслова „Част от цялото”...

Детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи” - 2019

10.07.2019 г. | Архангел.бг | Събития

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” от 18 до 24 юли ще се проведе детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. В него могат да участват деца на възраст 7-18 г. с изявен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на Пленера...

Шест години от кончината на митрополит Кирил

06.07.2019 г. | Архангел.бг | Събития

На 6 юли 2019 г. от 9.00 ч. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще отслужи заупокойна св. Литургия и панихида в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично” . От 11.30 ч. на гроба на приснопаметния митрополит Кирил ще бъде отслужена заупокойна молитва (трисагий).

Какво се случва в центъра