Чудотворната икона на Божията Майка Одигитрия Байталска пристига във Варна

24.01.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 27 януари (събота) от 12 ч. иконата ще бъде тържествено посрещната в Катедралния храм „Успение Богородично”. А в следващите няколко дни тя ще гостува и в други градове на епархията. (Вж. програмата на сайта на Варненска и Великопреславска св. Митрополия)

Чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска е наречена така по името на селото, в което се прославя. Село Байтали се намира в Ананевски район на Одеска област. Според местните предания, недалече имало мъжки манастир, основан през 1700 г., известен с целебните извори, които бликали край него. Но манастирът бил разграбен и опожарен от турците, а оцелелите монаси успели да спасят едва няколко светини. Предполага се, че тази чудотворна икона на Божията Майка е една от тях. Укривана и пазена през годините, през 2005 година иконата била дарена на възстановения храм „Рождество на Пресвета Богородица” в селото.

Историята на храма също е интересна. Първоначално той бил построен през 1866 г., но след революцията и глада през 1923 г. е разрушен. През 1945 г. хората в селото го възстановяват, но скоро след това отново е разрушен – от съветските власти. Вярващите построили и пригодили друго помещение за храм, но властите затварят и него. Едва в началото на XXI век близо до останките на стария храм е построен сегашният храм „Рождество Богородчно”.

Дарената светиня с образа на Божията Майка прави впечатление на всички в енорията и скоро заминават с нея на поклонение в Киево-Печорската Лавра. Реставраторите там определят, че икона е на около 200 години. Според иконографията тя много наподобява чудотворната икона на Богородица Одигитрия Смоленска, за която преданието твърди, че е изписана от св. Евангелист Лука.

В Киев са първите случаи, когато Байталската иконата проявява своята чудодейност. С времето все повече вярващи започват да свидетелстват, че след поклонение пред иконата са получили решение на своите проблеми – безплодие или други здравословни проблеми, намиране на работа, решаване на съдебни въпроси, завръщане на деца, напуснали домовете си, и др. Виждайки любовта на толкова хора, Богородица прави друго чудо – започва да просветлява и обновява образа си върху иконата, а през 2012 г. е първият случай, когато образът мироточи. Така, някога забравена, Байталската Богородица Одигитрия става една от най-известните и почитани светини както в Украйна, така и в Русия и в други православни страни.

Съвсем скоро чудотворният образ на Божията Майка ще бъде тук, в нашия град, и ще имаме възможност и ние да се поклоним и да се помолим на Богородица да се застъпва за нас. Светинята ще пристигне при нас след последното чудо, станало с нея. На 5 януари 2018 г. иконата е донесена за поклонение в манастира „Св. вмчк Теодор Тирон” (Чуфля) в Кишинев (Молдова). Чудото се случва на 15 януари, когато тя отново започва да мироточи. (Вж. видео)

В дните на земния живот на Пресвета Богородица, много хора търсели среща с нея. Всеки християнин смятал за велика радост да получи лично благословение и напътствие от нея, а който нямал тази възможност, се радвал да види поне изписан нейния образ. Днес има безброй икони с образа на Божията Майка и фактът, че много от тях са чудотворни, свидетелства за това, че и в наши дни тя продължава да явява своето човеколюбие към нас грешните. Дава ни изцеление в болести и утешение в скърби. Тя е наша пътеводителка към спасението. Нека по нейните молитви Божията благодат докосне нашите сърца и ни укрепи по пътя на спасението и в борбата с греха.
(Думи на Митрополит Лазар Симферополски и Кримски при посрещане на иконата в Симферопол - crimea-eparhia.ru)

Още от Събития

ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ ПЪРВАТА СЕДМИЦА НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ В ХРАМ „СВ. НИКОЛАЙ”, ВАРНА

18.02.2018 г. | Архангел.бг | Събития

През първата седмица на Великия пост Църквата благославя да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски.Вече 13 века той буди човешката душа от греховния сън и я наставляват към покайно изцеление. Програма на богослуженията, както следва...

Трета публична среща по програмата „Съпричастност”

15.01.2018 г. | Архангел.бг | Събития

Третата публична среща по програмата „Съпричастност” ще бъде на 15 януари от 18.30 ч. в залата на Духовно-просветния център на тема: Работа с мислите

Богоявление - Йордановден

06.01.2018 г. | отец Ясен Шинев | Събития

Нека не оставаме на нивото на формата, а да се помолим, да заведем най-близките си на светата Литургия, да вземем от осветената вода, но най-вече да потопим душата си и сърцето си в това Бого-явление. Да приемем пълнотата на Бога в своето макар и несъвършено сърце!

Какво се случва в центъра