Духовно просветен център

Човек и Богочовек

04.05.2021 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” получихме новото издание на книгата на преподобни Юстин Попович – „Човек и Богочовек”, осъществено от Фондация „Наследство на Зографската света обител” (Света гора, 2021 г.) като част от поредицата Библиотека „Съвременни свидетели”. Превод от сръбски: иеромонах Атанасий Зографски, илюстрации: монах Методий Зографски. Книгата е съставена от десет отделни статии на преп. Юстин, писани по различно време, но с обща тема. 

Основният въпрос, който преподобният поставя, е противопоставянето между богочовешкото начало у човека и света, от една страна, и стремежа на грехопадналото човешко естество към самообожествяване и свеждане на околния свят до човекобожески принципи, от друга. Показана е немощта на човешката философия и логика – без Богочовека тя остава в затворения кръг на смъртта и греха. Авва Юстин посочва конкретните начини и средства за приобщаването на човешката личност към Богочовешката Христова Личност; посочва нищетата на националистичната идеология, особено когато тя придобива „църковно” облачение. Убедително е показано, че хуманизмът като обособяване и стремеж към независимост на човека от Бога е всъщност основното човешко зло. В противовес на основния принцип на човекобожеската философия от античността до съвремието „човекът е мяра на всички неща” свети Юстин поставя принципа на Христовата философия: „Богочовекът е мяра на всички неща”. Езикът на книгата обхваща всички видове на словесното творчество – от академично-догматичен до вдъхновено-поетичен. (zografnasledstvo.com)

Откъс от книгата четете ТУК

В книжарницата разполагаме и с предишното издание на книгата, вжте представянето ѝ на Седмицата на православната книга във Варна (2018):

Още от Нови книги

„Царствено свещенство” – прот. д-р Добромир Димитров

12.10.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата е опит да се изложи учението на Православната църква относно нейните йерархически служения и устройството, което те изграждат. Защо е необходимо да се говори за това днес и защо не бива да губим това предание на Църквата?

Свети Лука бърз помощник

17.09.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” получихме новата книжка на Ловчанска Епархия от поредицата „За децата на България”. Тя е посветена на великия светител, изповедник, лекар и чудотворец свети Лука Кримски (Войно-Ясенецки)

„Бог, който се яви в плът” – доц. д-р иконом Теодор Стойчев

15.09.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарницата на Духовно-просветния център е налична книгата „Бог, който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология” на доц. д-р иконом Теодор Стойчев, преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в Шуменския университет...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори