Човек и Богочовек

04.05.2021 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” получихме новото издание на книгата на преподобни Юстин Попович – „Човек и Богочовек”, осъществено от Фондация „Наследство на Зографската света обител” (Света гора, 2021 г.) като част от поредицата Библиотека „Съвременни свидетели”. Превод от сръбски: иеромонах Атанасий Зографски, илюстрации: монах Методий Зографски. Книгата е съставена от десет отделни статии на преп. Юстин, писани по различно време, но с обща тема. 

Основният въпрос, който преподобният поставя, е противопоставянето между богочовешкото начало у човека и света, от една страна, и стремежа на грехопадналото човешко естество към самообожествяване и свеждане на околния свят до човекобожески принципи, от друга. Показана е немощта на човешката философия и логика – без Богочовека тя остава в затворения кръг на смъртта и греха. Авва Юстин посочва конкретните начини и средства за приобщаването на човешката личност към Богочовешката Христова Личност; посочва нищетата на националистичната идеология, особено когато тя придобива „църковно” облачение. Убедително е показано, че хуманизмът като обособяване и стремеж към независимост на човека от Бога е всъщност основното човешко зло. В противовес на основния принцип на човекобожеската философия от античността до съвремието „човекът е мяра на всички неща” свети Юстин поставя принципа на Христовата философия: „Богочовекът е мяра на всички неща”. Езикът на книгата обхваща всички видове на словесното творчество – от академично-догматичен до вдъхновено-поетичен. (zografnasledstvo.com)

Откъс от книгата четете ТУК

В книжарницата разполагаме и с предишното издание на книгата, вжте представянето ѝ на Седмицата на православната книга във Варна (2018):

Още от Нови книги

Св. Гавриил Ургебадзе. Чудеса и поучения

21.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е издание на Ловчнаска епархия, съдържа свидетелства за чудотворната силна на преподобния Гавриил, проявена в случаи на изцеления, прозорливост, пророчества, духовно ръководство.

„Духовни беседи”, I том - св. Софроний Атонски

08.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Изданието включва беседите на стареца Софроний, изнасяни от 1989 до 1993 г. пред братството и поклонници на манастира „Св. Йоан Кръстител” в Есекс. Те отразяват духовния опит, който е придобил за повече от половин век монашески подвиг...

„Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца” - Илиана Димова

23.01.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Заглавието и подзаглавието на книгата ясно насочват към съдържанието и нейната цел – пособие за учители с практико-приложен характер. Автор на изданието е д-р Илиана Димова, дългогодишен учител по религиозно възпитание в детска градина и ръководител на неделни училища...

Какво се случва в центъра