Обида и прошка. Да предоставиш всичко на върховния Съдия

10.03.2016 г.
Автор: Петко Петков

На 7-ми март в Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" беше Четвъртата среща по проект "СЪпричастност", темата този път "Обида и прошка". След събитието о. Василий Шаган отговаря на въпроси на радио "Фокус", цитирани от сайта " Vlastta.com".

 

„Фокус”: Имаше ли интерес от страна на миряните към тази среща?

Отец Василий Шаган: Към тези срещи винаги има голям интерес и се провеждат при пълна зала, защото присъстват двама психолози, богослов и свещеник, които изказват своите тези по определената тема и след това отговаряме на въпроси.

„Фокус”: На каква тема бяха въпросите? Какво най-много безпокои хората?

Отец Василий Шаган: Безпокои ги това какво е прошка, какво означава да простиш на някого. Защото самата прошка не е юридически акт, това е творчески акт, при който има цял процес. Не може човек така да прости от раз, както би простил, например, съдията в съда. Трябва човек да превъзмогне вътрешна обида или неприязън. Тези вътрешни преживявания вълнуват най-много хората. По какъв начин? Дали трябва задължително да прощаваме, по колко пъти да прощаваме, има ли някаква наказателна позиция от страна на хората. Дори когато искаме да накажем някого, не му прощаваме и се държим постоянно обидени в очакване той да се разкае. И разбира се, въпросът за покаянието се засегна много сериозно, какво представлява то.

„Фокус”: От гледна точка на Църквата и на Православната вяра какво е прошката? Трябва ли да се прощава и по какъв начин?

Отец Василий Шаган: От гледна точка на Църквата и на Православната вяра, които най-вече засягат тези въпроси и затова и преди Великия пост има такава неделя, да простиш, означава да престанеш да размишляваш за човешките немощи, които възникват по един или по друг начин, като неприязън или пречки между хората за тяхното общуване - и да предоставяш всичко на Христос. Човек не може да прости, защото винаги иска нещо да му се случи: да му върнат дивиденти или да бъде оправдан по някакъв начин. Затова много често ние се заплитаме, ставайки съдници на някои случаи. Предоставяйки всичко на Христос и прощавайки преди това, придобиваш един вътрешен мир, в който ти не си притеснен от това, че някой те е засегнал, обидил или, да кажем, че ти дължи някакви средства. В такъв случай Църквата препоръчва да простиш, да предоставиш всичко на върховния съдия, на Господ, отколкото да се занимаваш и да се вълнуваш постоянно от този проблем, който те изяжда и те лишава от доброто разположение на вътрешния дух.


Източник: http://www.focus-radio.net/

Заглавие Архангел.бг

Още от Интервю

На Богоявление се освещава водата, която е в основата на всичко

05.01.2022 г. | Марияна Валентинова, д-р Дарин Алексиев | Интервю

Този празник всъщност ни напомня, че трябва да се осветим отново. Не просто да отидем да запалим свещичка... И да не се ограничаваме само с някакво външно религиозно почитание, а да пристъпим към този Христос, към въплътеното Слово, като се очистим от всички лоши мисли...

Младите хора са прекрасни

24.11.2021 г. | Архангел.бг | Интервю

Тази вечер в болницата е починал ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София" и един от организаторите на поклонническия път "Рилския Чудотворец"... Ще ни липсвате, отче! Ще ни липсват и Вашите проповеди при гроба на св. Йоан Рилски... Вечная память!

Защо му е на съвременния човек Православието?

12.11.2021 г. | проф. Алексей Осипов | Интервю

За разлика от всички идеални образи на човека, създавани в литературата, философията и психологията, християнството предлага реалния и съвършен негов образ.Това е Христос. Историята показва, че този Образ е оказал Своето благотворно влияние на огромно количество хора, които са решили да Го последват в своя живот...

Какво се случва в центъра