"Достойно ест " в Бухово

30.12.2015 г.
Автор: Десислава Неделчева

С режисьорката на филма "Достойно ест в Бухово" Зорница Гюрова се запознахме на тазгодишната 17-та Седмица на православната книга във Варна. Филмът беше показан на 12 септември в залата на Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил".

 

-  Кога за първи път беше показан Вашият филм за “буховската” чудотворна икона?

- Филмът беше показан в Дома на киното през 2013 година и благодарение на това показване, успяхме да съберем средства за тиражирането му на дискове. Така църковното настоятелство можеше да продава диска и приходите от продажбата да отиват за градежа на новия храм Бухово.

- Колко време правихте филма? Какво ви вдъхнови?

- Вдъхнови ни една много малка книжка с чудесата, които Св. Богородица прави в Бухово. Тази книжка винаги се изчерпва, правят се дописвания и се надявам о. Георги Спасов да представи някое подновено издание в следващите издания на Седмицата на православната книга във Варна.

Правихме филма 5 години, тъй като той е дарение на наши собствени средства. През тези 5 години се случи какво ли не с нас, но искам да ви кажа, че св. Богородица не ни изостави, не ни изоставя и сега.

- Какъв е Вашият журналистически опит?

- 25 години съм телевизионен журналист. Работила съм  в Националната телевизия, в „Дарик радио”, в „Медиапул”, в интернет издания, в кабелна телевизия, след което започнах да правя филми за различни телевизии. С приятели направихме едно студио. Иначе съм доктор по телевизионна журналистика, темата на дисертацията ми е „Образи и послания в предаванията за религия на български телевизионен екран”. После реших, че трябва да се дообразовам и записах магистърската програма „Църква, вяра и живот” към Богословския  факултет на Софийския университет.

- Как тръгнахте към вярата в личен план?

- Имах един ключов момент, когато работех  в Националната телевизия. Трябваше да прехвърля кадри с благодатния огън от руски филм за едно предаване. Подготвяхме програма за Възкресение Христово. Тогава трябваше в централна апаратна на горните етажи на телевизията да сваля тези кадри и да ги прехвърля на друг носител, за да можем да ги използваме в ефир за предаването „Гласове” на Явор Дачков. Докато бях в апаратната / представете си там е само техника с такова облъчване и изобщо е нездравословно място /, в момента, в който прехвърлях кадрите, аз не спрях да плача, стана локва и изведнъж така ме преобърна. За мен това показа, че дори и през технологиите, през техниката, Божията благодат може така да те споходи, без да подозираш къде ще се  случи това. И Слава на Бога, работих с колеги, които бяха завършили богословие, които ми обясниха много неща за вярата, насърчиха ме да взема причастие, да пристъпя към изповед. Това се случва 2000-2001 година. Аз много късно се кръстих, на 22 години /родена съм през 67-ма/ и бях абсолютен продукт на едно соцвреме. Но колко е милостив Господ!

- Какъв беше поводът за филма за Бухово?

- Правихме преди това филм за едно момиче, който се казва „Тайният лечител”. Разказва за едно чудо на св. Пантелеймон, което се случва, докато оперират момичето в Пирогов, покъртителна история. Националната телевизия го излъчи. Момичето е близко на нашия оператор Мирослав Гайдошик и след операцията ни поканиха на курбан в Бухово, в манастира „Св. Мария Магдалина” край градчето, където са изкопите и радиоактивната руда. Навремето е  бил огромен манастир, сега о. Георги Спасов се опитва да го възобнови. И там за празника на св. Мария-Магдалина бяха донесли чудотворната икона „Достойно ест”. Бяхме всички и така се запалихме да направим филм за иконата на Божията майка. Така се запознахме и с дарителя на иконата, Емил Михов, всъщност чичото на това момиче.

- Разкажете за дарението на този вярващ човек и за градчето, което с перипетии приема чудотворната Майка божия.

- Емил Михов винаги иска, когато на него му е хубаво и весело, и другите да усетят тази радост, която е в него. Стреми се да донесе пасхалната радост от Света гора и на другите, а това е бил по соцвреме, когато не е имало възможност за пътуване. Тогава е ходил на поклонение веднъж, след което започва бавно да му узрява идеята да донесе благодат в родния си град. След 89-та той пак отива на поклонение, като първоначално е имал много разговори, трябвало е да събере средства и така нататък. Съпругата му също е много вярваща.

Бухово е миньорски град с грозна архитектура. Горките хора, работниците, цял живот са се борили за насъщния и сега са болни, защото всичко е заразено. Но след като спря заводът, районът започва да се чисти. Видяхте жита във филма, които растат покрай Кремиковци и са се появили след спирането на завода. „Св. Николай” в Бухово е гробищна църква и тя е единствената църква в града. Отец Георги служи в софийската „Св. Петка”, неговата работа е наистина мисионерска и апостолска, защото в Бухово има много неща да се възстановяват. Той много ни помогна, докато снимахме. Всеки от екипа на филма си изкарва парите както може. Когато имаме пари, снимаме със собствени средства. Имали сме много трудни моменти и ако о. Георги не ни е подкрепял и насърчавал в това, което правим, може би трудно щяхме сами да завършим филма. Но мисля, че св. Богородица ни спои.

- Разбрах, че имате планове за филм, свързан отново със Света гора.

- Все още е в проект, имаме много кадри от Света гора, които не излъчихме в този филм. А освен това имаме и огромно желание да направим един филм, ако Господ реши, който ще се казва „За мъжеството” - за онези поклонници-мъже, които отиват в Света гора и се връщат, какво се случва в техния живот. Но не знам кога и как ще се справим. Трудно е, защото няма фондове, които да подпомагат православни филми. Аз лично много се надявам в рамките на Седмицата на православната книга да има някакъв панел/начин, по който да се стимулират както православните журналисти, така и филмовото творчество на православна тема.

 

Още от Интервю

На Богоявление се освещава водата, която е в основата на всичко

05.01.2022 г. | Марияна Валентинова, д-р Дарин Алексиев | Интервю

Този празник всъщност ни напомня, че трябва да се осветим отново. Не просто да отидем да запалим свещичка... И да не се ограничаваме само с някакво външно религиозно почитание, а да пристъпим към този Христос, към въплътеното Слово, като се очистим от всички лоши мисли...

Младите хора са прекрасни

24.11.2021 г. | Архангел.бг | Интервю

Тази вечер в болницата е починал ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София" и един от организаторите на поклонническия път "Рилския Чудотворец"... Ще ни липсвате, отче! Ще ни липсват и Вашите проповеди при гроба на св. Йоан Рилски... Вечная память!

Защо му е на съвременния човек Православието?

12.11.2021 г. | проф. Алексей Осипов | Интервю

За разлика от всички идеални образи на човека, създавани в литературата, философията и психологията, християнството предлага реалния и съвършен негов образ.Това е Христос. Историята показва, че този Образ е оказал Своето благотворно влияние на огромно количество хора, които са решили да Го последват в своя живот...

Какво се случва в центъра