Будителски слова в навечерието на празника

04.11.2019 г.
Автор: Архангел.бг

Будителски слова звучаха и тази година в седмицата преди празника. Поредицата от срещи с ученици от варненските училища започна в понеделник с децата от ЧЕУ „Малкият принц”. Те посетиха изложбата, посветена на св. Софроний Врачански, уредена в Духовно-просветния център. Водени от нашия сътрудник Борислав Аврамов, за около час те попадаха в епохата на Възраждането. Един час, съвместяващ урок по история, урок за нашата вяра, укрепвала българското ни самосъзнание през вековното робство, и урок по български език и литература, в който децата имаха възможност да видят екземпляр от първата печатна книга на български език – „Неделника”, и ръкописна книга от котленската школа, лично подвързана от св. Софроний. Разделяхме се с всяка група ученици с надежда, че в съзнанието им представата за будителите е придобило по-широк смисъл, защото будителството и възраждането не са само исторически явления от миналото, а представляват същността на българската история и култура и днес. Именно с такива съвременни личности на духа и словото бяха срещите в програмата на фестивала „Будителски слова”.

На 29 октомври в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” се проведе среща-урок с известната народна певица от добруджанския край Галина Дурмушлийска. Залата беше пълна с ученици от класовете по народно пеене в училището, които нямаха и минута време да скучаят със своята гостенка. Темите бяха най-разнообразни: за народната култура и за културата на изпълнителя на народни песни, лични спомени и житейски уроци, а накрая дори подари на младежите една своя песен, като им помогна да я разучат, за да могат не само да я изпеят, но и да я разкажат на своята публика. „Запомнете – каза тя, – че за да достигнете до другия, било като учители, било като изпълнители, трябва да се научите да забравяте за себе си, да не се жалите”. Срещата беше категорично доказателство на казаното. (Вж. видеофайла в края на статията)

В същия ден вечерта в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” имаше още една среща от фестивала „Будителски слова” – с писателя Мариан Желев, член на Съюза на българските писатели и на клуба на младия писател към СБП, автор на няколко романа и много разкази. Роден през 70-те, той намира посока за свободолюбивия си дух в писането. Но и не само там.  На срещата разказа за първите будители в своя живот – пещерняците, в чийто клуб се включва още като младеж и чиито истински истории претворява в разкази.  Като хижар в планината научава нови важни уроци, които и днес практикува често, връщайки се сред природата. Всичко научено, претворено в образи,  той споделя със своите читатели и се стреми да предаде и на децата, с които работи в литературните клубове и летните лагери, които организира в Тюленово. (Вж. видео)

Седмицата завърши с двудневно поклонническо пътуване до Бачковския манастир, в което взеха участие 25 деца и младежи, които обогатиха  своите познания за православната вяра и българската християнска история и култура. (Скоро – още за пътуването)

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Какво се случва в центъра