Два урока по Родолюбие в сградата на първото българско училище във Варна

04.11.2015 г.
Автор: Архангел.бг

За празника на народните будители в рамките на фестивала „Будителски слова” две събития на ученици, учители и родители събудиха нашето любопитство за това как днешните учители /и през техния поглед днешните деца/ си представят феномена „родолюбие” или „българско възраждане”.

На 30 октомври по обяд около 20 деца от СИП - Родолюбие в СОУ „Димчо Дебелянов”, облечени празнично и настроени „будителски”, изпълниха спектакъл със стихотворения, песни и драматизации за българските будители. Това беше сложна програма с научени наизуст дълги творби, с много информация от исторически данни, с включени народни песни и импровизиран хор от гласове с диригент. Изпълнени бяха художествени произведения и народни и патриотични песни. 

Беше уникално да се види подобна възстановка на възрожденска тема, с участието на деца и родители и подготвени от екип от учители.

В края на тържеството Борислав Аврамов разказа на децата къде са попаднали и защо тук рецитират и пеят. Те бяха „на сцената” на първото възрожденско училище във Варна, открито през 1862 година и назовано „Св. св. Кирил и Методий”. Децата бяха учудени, че по онова време хората сами са открили свое училище и е имало деца само от 12 семейства. Десет години по-късно семействата, които са поддържали училището си и са назначавали свой учител, са станали 120. Децата от училище „Димчо Дебелянов” разбраха, че стоят на историческо място, защото тук са учителствали някои от имената, за които са чели – Константин Арабаджиев, ученик на Петко Славейков, самият Петко Славейков, Сава Доброполодни.

Сегашното „възрожденско” събитие бяха подготвили г-жите Великова, Милушева, Николова, Димитрова, Стоилова, Лазарова /Регионален инспекторат по образование/ и г-дата Коритаров и Аврамов.

В събитие за будителите бяха въвлечени и деца от Хуманитарната гимназия, на които г-жа Мария Петрова показа няколко избрани филмчета за различни остри социални явления от днешна България.

Запис от първата среща може да видите в нашия сайт на https://youtu.be/kj3L88qp6EQ

 

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, март 2019

13.03.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат третият брой на „Алтернатива” за 2019 г. Темата на броя – Благовещението е диалог – отвежда както към очаквания празник на Пресвета Богородица, така и към същността на започналия пост...

Открит урок по история в навечерието на празника

01.03.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на 3 март с открит урок, посветен на Освобождението на България, в Духовно-просветния център гостуваха ученици (от 9 и 11 кл.) и учители от ПГ по електротехника. Тук, където споменът за епохата на Възраждането е по-осезаем...

Алтернатива, февруари 2019

12.02.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Новият брой на сп. „Алтернатива” е посветен на два юбилея за Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането му за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години...

Какво се случва в центъра