Два урока по Родолюбие в сградата на първото българско училище във Варна

04.11.2015 г.
Автор: Архангел.бг

За празника на народните будители в рамките на фестивала „Будителски слова” две събития на ученици, учители и родители събудиха нашето любопитство за това как днешните учители /и през техния поглед днешните деца/ си представят феномена „родолюбие” или „българско възраждане”.

На 30 октомври по обяд около 20 деца от СИП - Родолюбие в СОУ „Димчо Дебелянов”, облечени празнично и настроени „будителски”, изпълниха спектакъл със стихотворения, песни и драматизации за българските будители. Това беше сложна програма с научени наизуст дълги творби, с много информация от исторически данни, с включени народни песни и импровизиран хор от гласове с диригент. Изпълнени бяха художествени произведения и народни и патриотични песни. 

Беше уникално да се види подобна възстановка на възрожденска тема, с участието на деца и родители и подготвени от екип от учители.

В края на тържеството Борислав Аврамов разказа на децата къде са попаднали и защо тук рецитират и пеят. Те бяха „на сцената” на първото възрожденско училище във Варна, открито през 1862 година и назовано „Св. св. Кирил и Методий”. Децата бяха учудени, че по онова време хората сами са открили свое училище и е имало деца само от 12 семейства. Десет години по-късно семействата, които са поддържали училището си и са назначавали свой учител, са станали 120. Децата от училище „Димчо Дебелянов” разбраха, че стоят на историческо място, защото тук са учителствали някои от имената, за които са чели – Константин Арабаджиев, ученик на Петко Славейков, самият Петко Славейков, Сава Доброполодни.

Сегашното „възрожденско” събитие бяха подготвили г-жите Великова, Милушева, Николова, Димитрова, Стоилова, Лазарова /Регионален инспекторат по образование/ и г-дата Коритаров и Аврамов.

В събитие за будителите бяха въвлечени и деца от Хуманитарната гимназия, на които г-жа Мария Петрова показа няколко избрани филмчета за различни остри социални явления от днешна България.

Запис от първата среща може да видите в нашия сайт на https://youtu.be/kj3L88qp6EQ

 

Още от Какво се случва в центъра

За канона в иконографията - уроци в храма

11.05.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За канона в иконографията се учи най-добре в храма. В това се убедиха лично осмокласниците от Търговската гимназия, с които се срещнахме през изминалата седмица...

Алтернатива, май 2019

10.05.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат петият брой на „Алтернатива” за тази година. Темата на броя е най важната новина за света от две хиляди години насам – Христос воскресе! Пряко или косвено ще открием тази тема във всяка от статиите в броя...

Радост за всеки. Как се подготвихме за празника

27.04.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

С наближаване на Христовото възкресение в духовно-просветния център се случваха интересни събития, които помогнаха както на участниците, така и на нас да се подготвим за празника...

Какво се случва в центъра