Божиите заповеди

27.04.2022 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган на Великден, 24 април 2022 г, храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

Христос воскресе!

Възлюбени братя и сестри, след като сме се събрали на този площад в този ден, пред Божия храм, застанали лакът до лакът, държим в ръцете си светлина, която е изгряла днес от Божия гроб като свидетелство за това, че Христос е възкръснал от мъртвите, искам да си припомним някои от Десетте Божии заповеди, които като изпълни, Христос ни даде нови, други, изпълнени с още по-голяма надежда и с още по-голяма чистота. (...) Към тези блаженства Христос добави още две, за които каза, че са най-главните – Възлюби ближния като себе си и Възлюби Бога от цялото си сърце. Коренна промяна за всички представи, които човек е имал във Ветхия Завет!

Христос наистина обнови света и изпълни всички тези заповеди, като се качи на Кръста, за да може с това да засвидетелства тази любов, която никой до Него не бе виждал. Любов, която Го накара да се пожертва заради нашето спасение, като ни избави от заблудите и от смъртта. (...)

Цялата проповед вижте в прикачения файл:

Още по темата
Още от Проповеди

Вярата на хананейката

18.02.2024 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Вярата на тази жената – отхвърлената, езичницата – да бъде поука и на нас днес. Нека се опитаме да подражаваме на нейната вяра, на нейната настойчивост, на нейната непоклатна надежда и смирение...

От звани да станем избрани

28.01.2024 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Да променим живота си. Да сме готови за среща с Бога и вътре в нашето сърце да откликнем на тази сватбена трапеза, която се явява и всяка една Божествена литургия, на която влизаме в радостта на Господа. Но готови да влезем как?...

Трудната промяна

21.01.2024 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Вече 2000 години Закхей е пример за цялата Църква как човек трябва да дерзае, за да се промени, и какъв трябва да бъде плодът на неговото покаяние. Какво му се е случило, че е решил да промени нещо, да направи нещо различно, и от дървото да види Кой е Христос.

Какво се случва в центъра