Духовно просветен център

Бог обича дейните

23.04.2021 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов в Петата неделя на Великия пост – на преп. Мария Египетска, 18 април 2021 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

… Каква абсурдна ситуация! Господ Иисус Христос говори за Неговото предаване и за мъчителната смърт, на която ще бъде подложен, а Иаков и Йоан мислят изцяло по човешки някак си. Те осъзнават, че Христос е Син Божий, но не осъзнават това, какво Той им говори. Те мислят как да застанат на почетни места, да имат власт – да имат човешка власт, да съдят. И ето в това нещо трябва сами да се видим – в ролята на Иаков и Йоан.

Аз не мисля, че има човек, който да няма желание, когато примерно е на работа и някой от по-горните началници му каже: „Направи това и това”, и той да не си помисли, че това може да стане по друг начин: „Аз, ако стана шеф, така ще стане…” Всеки един от нас някак си се вижда… Или в политиката… Какво би било, ако ние станем политици, премиери, президенти, какво бихме сторили за държавата… Жаждата ни за власт. Тя тази жажда за власт е и вътре в семействата ни – единият, жената или мъжът, иска да се наложи над другия, да определи това, което ще се случи и как трябва да се случва в семейството.

Но всъщност това, което Господ Иисус Христос ни казва, то се вижда и на други места в Евангелието. Бог обича всъщност най-дейните. Когато Той казва, че ние трябва да бъдем като слуги и като роби на другите. Има много хора, които много добре говорят, много добре философстват, и на много хора им харесва как говорят… Но всичко това са празни приказки, защото това, което някой говори, няма нищо общо с това, което той живее или прави. За Бог всъщност са по-важни делата, отколкото говоренето… И именно това е смирението, което ние трябва да наложим на себе си. (…) Защото, както впоследствие казва самият ап. Иаков: „Вяра без дела е мъртва” (Иак. 2:26). Амин.

Цялата проповед чуйте в прикачения видеофайл:

Още по темата
Още от Проповеди

Нашият път към живота

14.09.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Нужно е винаги да бъдем в Божието присъствие и да Го молим да ни праща Своята благодат. Защото Той винаги ще ни чуе и ще ни прати Своята благодат в нашата немощ. И тогава ще са действителни и силни думите, казани на апостол Павел: „Стига ти Моята благодат”, радвай се в нея!"

За да бъде светът спасен (Йоан 3:17)

12.09.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

В неделята преди Въздвижение, четем най-красивото Евангелие от всички - Евангелие, което ни дава да разберем, защо Бог прави тези неща за нас... Защото обикнал света повече от всичко. Обикнал го така, че да може да предаде Сина Си за този свят... (2018 г.)

Пътят към Бога е път на прошката и милостта

06.09.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Ние, които искаме да се издигнем от земята на небето, мислейки не за земното, а за небесното, трябва да вървим по този път. Път, който Бог ни показа в Своя личен пример, докато беше тук в образа на Своя Божествен Син...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори