„Бог ми е в душата” или християнство без Църква

17.12.2019 г.
художник: Елена Черкасова (@artcherkasova)
Автор: Архангел.бг

 В съвременния свят много хора подхождат към вярата в Бога с подобни убеждения: „ Аз вярвам в Бога – Той е в душата ми, не в Църквата. Защо да ходя в храма, ако Бог е с мене?” Но дали не се заблуждават?

За християните храмът е място за среща с Бога. Именно там ние се съединяваме с Него, при това не само духовно, но и физически – через Причастието, Неговото Тяло и Кръв. И когато човек заявява: „Бог е в душата ми”, логично е да се запитаме: „А как точно се е оказал там?” Не сме ли твърде снизходителни към себе си, като очакваме Неговото присъствие в нас без каквото и да било движение (тоест подвиг) от наша страна? И дали незнанието е извинение, когато смятаме за едно и също нещо Църквата и храма, където тя се събира за обща молитва?

На 18 декември от 18.00 ч. в поредната енорийска среща „Архангелова сряда” мнение по темата ще сподели с нас иконом Василий Шаган в своята лекция: „Бог ми е в душата” или християнство без Църква.

Заповядайте в Духовно-просветния център на ул. „27 юли” № 9 – сряда, 18.00 ч.

За да подкрепете просветната дейност на енорията:
 „Банка ДСК” IBAN: BG90STSA93000026427478
титуляр на сметката: храм „Св. Николай Чудотворец” Варна

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Празник за всички

27.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Макар Благовещение да се чества през покайния период на светата Четиридесетница, това винаги се случва с нужната почит и тържественост. Така беше и тази година в енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна...

Предпразнична работилничка за деца и татковци в школа „Кандилце”

11.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 12 март от 11.15 ч. в учебната зала на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” отваря врати работилничката на школа „Кандилце”. Поканени са всички желаещи – деца и татковци. Повод е наближаващият празник – Благовещение. Заповядайте!

Алтернатива - март, 2023

10.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво е светостта и всеки духовен опит ли води към нея? Има ли „указателни знаци” и „пътеводители”, за да не се отклоним в погрешна посока? Как да придобием духовна полза през периода на пост? Тази основна тема следва и новият брой на „Алтернатива”...

Какво се случва в центъра