Благовестие от древността до днес. Трета вечер от Седмицата на православната книга

23.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 21 септември срещите от Седмицата на православната книга бяха в залата на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” във Варна. Водещ на вечерта беше иконом Василий Шаган, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”.

Обширното представяне на сборника „Варненска и Великопреславска епархия”, издаден в началото на тази година, препълни залата на Духовно-просветния център. Първи говори съставителят на изданието – Борислав Аврамов, който представи най-общо повода за излизането на сборника и идеята, която е следвана при подбора на включените в него материали, отразена до голяма степен и в дизайнерските решения при оформлението му. След това публиката имаше удоволствието да чуе мнението на трима от авторите в изданието – гл.ас. д-р Венцислав Каравълчев, гл.ас. Александър Минчев и проф. дин Иван Русев. Всеки от тях представи накратко съответния период от историята на Епархията, който е изследвал.

Малко са градовете в света, които могат да посочат първия, който е проповядвал за Христос там, и още повече когато става дума не за кого да е, а за първозвания апостол – св.ап. Андрей - каза д-р В. Каравълчев, обръщайки се към варненската публика. Той разказа за своите научни търсения, изследвайки различни източници, и по-конкретно „Деяния Андрееви”, и изводите, до които е стигнал, изложени в статията „Св. апостол Андрей Първозвани и апостолското начало на Христовата църква във Варна” в сборника. 

Гл.ас. Александър Минчев говори за ранния период от историята на християнството в района, въз основа на археологическите находки и проучвания, за които става дума и в неговата статия „Ранното християнство в Одесос, Марцианопол и района около тях”, включена в изданието. Той изказа своята искрена благодарност към Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за идеята да се провеждат във Варна Андреевски четения, започнали през декември миналата година. Изрази надежда, че това ще стане традиция, тъй като вече достатъчно дълго време се неглижира фактът, че нашият град е един от малкото градове въобще, където са проповядвали апостолите на Господ Иисус Христос. 

Третият автор – проф. Иван Русев, представяйки сборника, също обърна внимание, че проучванията му на късното средновековие, османския период и Възраждането във Варна потвърждават факта, че тя наистина е древен духовен център. Независимо от политическите катаклизми, които се случват по нашите земи, Митрополията във Варна не спира да съществува. Според него изданието е кратко, но е първата среща с читателите, първият опит и стъпка към една цялостна история на Варненската и Великопреславска митрополия – своеобразна схема на едно бъдещо задълбочено историческо изследване по темата. 

След историческия разказ от първите гости на вечерта, темата за благовестието беше продължена от д-р Златина Каравълчева, но от гледна точка на неговите аспекти в наши дни. Тя направи мултимедийна презентация на новите издания на фондация „Двери” - „Православие и Благовестие през ХХI век” от младия гръцки богослов Димитриос Керамидас и „Иконите говорят” – сборник с икони от Рилския манастир. Първата от тях, сборник от девет мисионерски есета, е съвместно издание с Русенска митрополия и е посветена на мисията на Църквата – проповедта. Какви качества са нужни, за да бъдеш мисионер днес? Противоречи ли християнството на новото време? Какво е мнението на Светия и велик събор на Православната църква от Крит за православната мисия в модерния свят? На тези и други въпроси отговаря авторът в книгата. 

Втората книга, по-думите на г-жа Каравълчева, ни потапя в „богословието на цветовете”. Представени са 21 икони от съкровищницата на Рилската света обител – празнични икони, икони на Иисус Христос, на Пресвета Богородица и различни светци, както и икони на български светци, рисувани от йеромонах Николай Шелехов през ХХ в., които се публикуват за първи път. Сборникът не само разкрива иконографското богатство и разнообразие, съхранено в манастира, но и разказва в образи за най-важните евангелски събития, които честваме на съответните празници, и за най-почитаните светци у нас. Към всяка икона има обяснения за богословското й послание и символика. 

Венцислав Каравълчев продължи своето участие в третия ден с представяне новите издания на фондация „Наследството на Зографската света обител”. „Гръцко-църковнославянски речник”, „Псалтикийна литургия”, „Словата” на св. Паисий Светогорец, том 3 и 4 – това са само част от заглавията, излезли или предвидени да излизат от печат до края на годината. Освен това д-р Каравълчев представи и изданията на Богословския факултет на Софийския университет, сред които: „Речник на езика на Патриарх Евтимий” част 1, „Врачански митрополит Паисий и Врачанска епархия (1930-1974)” и др. 

Преди да закрие третата вечер от Седмицата на православната книга, отец Василий насочи вниманието на гостите и публиката към изложбата в залата, посветена на живота и трудовете на св. Софроний Врачански в чест на 280-та годишнина от рождението му, която честваме през 2019 г. А накрая всички бяха поканени да споделят вечерята, приготвена от енорията при храма. 

Седмицата на православната книга продължава на 24.09 (вторник) от 18:00 ч. в Пленарната зала на Община Варна. Професор Георги Каприев ще представи книгата „Св. Марк Ефески и Флорентийската уния” от ахимандрит Амвросий (Погодин)”, а г-н Пламен Сивов, директор на фондация „Покров Богородичен” – книгата „Глобалната сексуална революция” на Габриеле Куби. Заповядайте!

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра