Достойнството на жената. Благовещение

26.03.2018 г.
Автор: иконом Василий Шаган Архангел.бг

Честит празник, братя и сестри!
С тези думи започна проповедта си отец Василий в Петата неделя на Великия пост, посветена на подвига на св. Мария Египетска, но тази година още по-тържествена, осветена и от празника Благовещение. В съслужение със свещениците от храм „Св. Николай Чудотворец” беше и протойерей Николай Ворническу, предстоятел на храм „Св. Георги Победоносец”, гр. Тараклия (Молдова), населен предимно с бесарабски българи, с които вече трета година поддържаме братски енорийски отношения. (Вж. още)

Отец Василий продължи:
Днес, в деня а Благовещението, празнуваме, може да се каже, два празника – в чест на Богородица, и в чест на нашия Спасител, Който ще се роди от нея. Защото Архангел Гавриил благовести на пречистата Дева Мария, която измежду многото девици в този свят се намери най-чиста и най-достойна, та именно чрез нея да се роди Спасителят на света. Всички светии, цялата Църква днес ликува – днес е началото на нашето спасение! Всичко, което ние очаквахме да се случи, се случва като една велика тайна.

Днес Църквата, свидетелствайки за светлината, ни посочва образа на пречистата Майка на нашия Спасител. Тя наистина се яви като най-чиста сред всички човеци. В нейния образ ние виждаме това, което се явява най-ярък пример за всички нас. Пример за смирение, за вяра и за способност да приеме това, което й предложи самият Бог.

Колко често, братя и сестри, когато Бог ни открива, по един или по друг начин, Своята воля чрез Своето Евангелие, чрез словото Божие, ние сме готови да отговорим така: Нека бъде по Твоята вола! Смирено навели глава… Но да дадеш живот на това, което ти предлага Самият Бог, трябва да си готов да заживееш с това, което Той ти предлага. Да откъснеш себе си от всичко земно и да заживееш с небесното, за което дори представа нямаме какво е, и може би затова толкова често се страхуваме и се свиваме в своята самонадеяност и оставаме в познатото видимо, макар да чувстваме, че то е преходно – както и нашето здраве, както и умът, знанията, материалните придобивки. (…)

Да, пътят на този живот, който живеем, е много по-лесен, отколкото пътя към Господа – изискващ, постоянна решителност, въздържание, смирение и търпение, любов и откритост за другия... Но ако не проявим тази решителност, да извървим този труден път, към ближния и към Бога, напразно сме живели. Защото само по него ще придобием богатство за душата си, а всичко друго е прах и пепел. (…)

На Благовещение също така Църквата по особен начин почита жените и майките. Жената има много достойно място в Църквата и в света, което Бог й е отредил. И без много-много да умуваме, образът на Божията Майка ни подсказва, каква е ролята на жената, която Бог й е отредил. Това е – да свидетелства за чистотата, да я пази и да я показва на своите деца, защото в тази чистота се раждат истинските предложения на отговорните мъже. (…) А ние за съжаление изпадаме в различни крайности, и мъжете, и жените. Затова има на какво да се учим, и Църквата ни предлага всичко, за да се изправим в истинското си достойнство; показва ни свети образи от които да се учим, за да придобием същото достойнство, та да намери Бог място в нашето сърце и да заживее в нас. (Вж. видеозапис по-долу)

Накрая о. Василий от името на всички свещеници в храма поздрави всички жени и им пожела да имат и духовно, и физическо здраве, да бъдат свидетелки на вярност и любов, да имат търпение и да придобият най-важното достойнство – женственост и нежност, защото именно това търсят у тях мъжете. Но за да го намерят, съответно мъжете трябва да придобият най-важното мъжко достойнство – отговорност. След това всяка жена в храма получи символичен подарък – цвете. А отец Николай и придружаващите го българи от Тараклия подариха комплект красиви свещенически одежди на свещениците в нашия храм.

Още по темата
Още от Проповеди

А вечен живот е да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога (Йоан 17:3)

16.06.2024 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Днешната неделя Църквата е посветила на светите Отци от Първия вселенски събор. Интересно време и място да отбележим тяхната памет – между Възнесение и Петдесетница…

Да не осъждаме

09.06.2024 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Лишените от тази дарба на зрението, не виждат изкушенията на света.Те чуват, и онова, което чуват, много добре го осмислят. За тях думите за рая, за вечния живот, това е една голяма радост – че имат бъдеще, което не е в тъмнина...

Кой трябва да проповядва в Църквата?

02.06.2024 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Самарянката не останала равнодушна. Въпреки че живеела в грях, тя живеела и с надеждата за идването на Спасителя. „Да не би това да е Христос” – си мислела тя и отишла в града, и проповядвала на всички...

Какво се случва в центъра