Достойнството на жената. Благовещение

26.03.2018 г.
Автор: иконом Василий Шаган Архангел.бг

Честит празник, братя и сестри!
С тези думи започна проповедта си отец Василий в Петата неделя на Великия пост, посветена на подвига на св. Мария Египетска, но тази година още по-тържествена, осветена и от празника Благовещение. В съслужение със свещениците от храм „Св. Николай Чудотворец” беше и протойерей Николай Ворническу, предстоятел на храм „Св. Георги Победоносец”, гр. Тараклия (Молдова), населен предимно с бесарабски българи, с които вече трета година поддържаме братски енорийски отношения. (Вж. още)

Отец Василий продължи:
Днес, в деня а Благовещението, празнуваме, може да се каже, два празника – в чест на Богородица, и в чест на нашия Спасител, Който ще се роди от нея. Защото Архангел Гавриил благовести на пречистата Дева Мария, която измежду многото девици в този свят се намери най-чиста и най-достойна, та именно чрез нея да се роди Спасителят на света. Всички светии, цялата Църква днес ликува – днес е началото на нашето спасение! Всичко, което ние очаквахме да се случи, се случва като една велика тайна.

Днес Църквата, свидетелствайки за светлината, ни посочва образа на пречистата Майка на нашия Спасител. Тя наистина се яви като най-чиста сред всички човеци. В нейния образ ние виждаме това, което се явява най-ярък пример за всички нас. Пример за смирение, за вяра и за способност да приеме това, което й предложи самият Бог.

Колко често, братя и сестри, когато Бог ни открива, по един или по друг начин, Своята воля чрез Своето Евангелие, чрез словото Божие, ние сме готови да отговорим така: Нека бъде по Твоята вола! Смирено навели глава… Но да дадеш живот на това, което ти предлага Самият Бог, трябва да си готов да заживееш с това, което Той ти предлага. Да откъснеш себе си от всичко земно и да заживееш с небесното, за което дори представа нямаме какво е, и може би затова толкова често се страхуваме и се свиваме в своята самонадеяност и оставаме в познатото видимо, макар да чувстваме, че то е преходно – както и нашето здраве, както и умът, знанията, материалните придобивки. (…)

Да, пътят на този живот, който живеем, е много по-лесен, отколкото пътя към Господа – изискващ, постоянна решителност, въздържание, смирение и търпение, любов и откритост за другия... Но ако не проявим тази решителност, да извървим този труден път, към ближния и към Бога, напразно сме живели. Защото само по него ще придобием богатство за душата си, а всичко друго е прах и пепел. (…)

На Благовещение също така Църквата по особен начин почита жените и майките. Жената има много достойно място в Църквата и в света, което Бог й е отредил. И без много-много да умуваме, образът на Божията Майка ни подсказва, каква е ролята на жената, която Бог й е отредил. Това е – да свидетелства за чистотата, да я пази и да я показва на своите деца, защото в тази чистота се раждат истинските предложения на отговорните мъже. (…) А ние за съжаление изпадаме в различни крайности, и мъжете, и жените. Затова има на какво да се учим, и Църквата ни предлага всичко, за да се изправим в истинското си достойнство; показва ни свети образи от които да се учим, за да придобием същото достойнство, та да намери Бог място в нашето сърце и да заживее в нас. (Вж. видеозапис по-долу)

Накрая о. Василий от името на всички свещеници в храма поздрави всички жени и им пожела да имат и духовно, и физическо здраве, да бъдат свидетелки на вярност и любов, да имат търпение и да придобият най-важното достойнство – женственост и нежност, защото именно това търсят у тях мъжете. Но за да го намерят, съответно мъжете трябва да придобият най-важното мъжко достойнство – отговорност. След това всяка жена в храма получи символичен подарък – цвете. А отец Николай и придружаващите го българи от Тараклия подариха комплект красиви свещенически одежди на свещениците в нашия храм.

Още по темата
Още от Проповеди

На дълбоко с Христос

24.09.2023 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Когато Христос казва на ап. Петър: „Иди там, в дълбокото, и хвърли мрежата си”, този зов отеква в него. Всичките му представи и цялата му опитност заговорват, че това, което трябва да направи, е безумно, но надделява зовът на сърцето...

Кръстът е сила Божия

14.09.2023 г. | протойерей Тодор Тодоров | Проповеди

Днес целият християнски свят се покланя на Честния Животворящ Кръст Господен. Възпоменаваме това историческо събитие, случило се благодарение на равноапостолната дейност на светите Константин и Елена – намирането на Кръста Господен и въдигането му от Йерусалимския патриарх...

За да бъде светът спасен (Йоан 3:17)

13.09.2023 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

В неделята преди Въздвижение, четем най-красивото Евангелие от всички - Евангелие, което ни дава да разберем, защо Бог прави тези неща за нас... Защото обикнал света повече от всичко. Обикнал го така, че да може да предаде Сина Си за този свят... (2018 г.)

Какво се случва в центъра