Бинарен урок на школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР-ОДК, Варна

18.05.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 17 май в голямата зала на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” се проведе бинарен урок на две школи „Православни християнски ценности и традиции” към Центъра за подкрепа и личностно развиние - Общински детски комплекс, гр. Варна, с ръководители Владимир Николов и Илка Колева - Димитрова. В урока се включиха ученици от НУ „Васил Левски” и ЧОУ „Монтесори” и техните учители. Гост на събитието беше г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР-ОДК, Варна.

Владимир Николов прожектира пред децата два документални филма, посветени на варненските храмове и. Филмите разказват историята на един от най-старите храмове – „Св. Параскева Римлянка”, и на най-новия – „Св. Прокопий Варненски”. Представя се устройството на православния храм и какво се случва в него, защо го наричат Божи дом и други важни подробности, с които могат да се запознаят търсещите отговор на тези въпроси. Двата филма могат да бъдат гледани и в официалния Ютуб канал на ЦПЛР. Те са част от по-голяма поредица, реализирана от екип на ОДК: Емилиян Ялъмов – оператор и режисьор по монтажа, Делян Шишков – монтаж, организатор – Владимир Николов.

Илка Колева-Димитрова, ръководител на школата по иконопис, запозна децата с материалите, които се използват в иконописта, както и с правилата и нормите за изписването на иконите. Урокът беше доста нагледен, учениците имаха възможност да видят и пипнат материалите и четките, които използват иконописците – особен интерес предизвикаха фините златни листчета, с които се покриват ореолите на изобразяваните светци. Г-жа Колева обвърза своята беседа с отминалия наскоро ден на светите братя Кирил и Методий – 11 май, и предстоящия Ден на славянската писменост и българската просвета и култура – 24 май. Всички деца получиха лист с тяхната икона и се запознаха със спецификата на изобразяване на всеки от двамата светии. Така беше направен извод за строгите правила в иконописта, за да бъде готовата икона наистина според каноните на Църквата.

Занятието завърши с практическа част – посещение в храма на първия етаж, където учениците можаха да видят на живо както информацията, получена от двата филма, така и красиви образци на възрожденската иконопис. Научиха кои са задължителните образи, които се изобразяват на иконостаса и къде обикновено се изобразява храмовият светец – в случая свети Архангел Михаил.

За „домашно” децата получиха задача да оцветят образите на светите Солунски братя, като използват знанията, получени в урока, и да разкажат на своите близки какво са научили за Божия дом.

Още от Какво се случва в центъра

Да имаме доверие на Бога и Неговия промисъл

21.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи и сътрудници от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна, се включиха в подготовката за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”...

Пътуване в епохата на Възраждането

19.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Пътуване на енорийската школа „Кандилце” до с. Николаевка, където започва Възраждането във Варненския регион, а също и историята на нашия храм „Св. Архангел Михаил”. А защо в Николаевка, ще прочетете в статията...

Алтернатива - май, 2023

13.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Без доверие не са възможни близки отношения помежду ни, а още повече то е нужно в отношенията ни с Бога. Тази тема обединява статиите в новия брой на списание „Алтернатива”...

Какво се случва в центъра