Архангеловден. Кой е като Бога?

08.11.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Днес честваме паметта на един велик войн – Архистратига Михаил. Той повежда войнството от ангели, останали верни на Бога, и побеждава. Както чухме в Евангелието (Лука 10:16-21), денница пада като светкавица.
Най-големият дар на човека, даден от Бога, е свободата. Свободата да избира. Колко е красиво това усещане – ти сам да определяш живота си! И най-голямата награда на християнина е когато се научи да се смирява, да се покорява на Божията воля… Когато открие, че свободата без Божието благословение много трудно може да управлява неговия живот, а го води към тщеславие и суета… Когато разбере, че ценното и красивото в неговия живот е там, в Бога, и доброволно се откаже от тази свобода и я повери в ръцете на Бога.
Михаил означава „кой е като Бога”. Това е неговото име. Това е бил отговорът, когато денница му предлага да отиде на негова страна. Този отговор и тази твърда вяра и упование в Бога му дават възможността и силата да се изправи срещу денница и да победи.
„Кой е като Бога” е отговорът, който ние можем да дадем и в нашия живот… Когато дойдат изпитанията. Защото те, както казват светите Отци, са огън, който очиства златото… Дали сме готови да се откажем от материалното за вярата? Къде е сърцето ни? Защото където е то, там ще бъде и нашето богатство. Дали и ние като Архистратиг Михаил ще се изправим срещу изпитанията, защото обичаме Бога повече от всичко, което имаме?
Когато дойде време да вземаме решение за нашия живот, тогава си проличава на кого се уповаваме, в кого вярваме и на кого даваме свободната си воля. И това време не е далечно, а всяка минута, всеки час вземаме важни решения – къде да отидем, с кого да седнем на една трапеза, какво да кажем… И оттам започва любовта ни. Оттам започва и изпълнението на Божиите наредби, закона Христов. Дали да обикнеш онзи, който те мрази… Дали ще покажеш превъзходство над незнаещия, или ще му помогнеш да израсне и намери пътя на познанието на себе си и Бога… Зависи от тебе... Така, както Христос не изискваше нищо от тебе, а дойде и се предаде на кръстна смърт, за да те изкупи от плена… Нека се постараем като Архистратига Михаила, когато дойде време да направим своя избор, да кажем вътре в себе си: Кой е като Бога? И тогава да направим своя избор – на любов, на търпение, на смирение и на упование в Него. Амин!
(вж. видео под текста)

С тази проповед протойерей Михаил окуражи вярващите в днешния празничен ден (макар и делник), дошли на Светата литургия в храма на св. Архангел Михаил във Варна. Хорът за източно църковно пеене под ръководството на Мартин Димитров добави сила, красота и тържественост на тази всеобща прослава на Бога и Неговия верен Архистратиг.

След богослужението в храма празникът продължи на двора, където пред гроба на първия свещеник, служил в храма, протойерей Константин Дъновски, беше отслужена панихида за възрожденците, които са дали някога и сили, и средства, за да има българско училище, читалище и храм в нашия град, където празнуваме и днес. Пред събралите се хора там, а по-късно и на благодарствения водосвет иконом Василий Шаган каза:
В деня, когато се навършват 30 години от кончината на митрополит Йосиф, ние си спомняме и за другите двама наши починали митрополити – Симеон и Кирил, както и за свещениците, служили в този храм, и за всички будители-възрожденци, които са се потрудили за това място. Хубаво е да имаме тази памет за тях, защото тя е като родовата памет – подклажда нашата вяра със самочувствие и ни кара да подражаваме на тях и на тяхното дело. Бог да ги упокои в селенията на праведните и нас да ни помилва! Нека помним винаги и за Бога, и за Негоните приятели и угодници – светиите, и за светите Ангели и цялото небесно войнство, които винаги служат пред Божия престол и могат да ни се притекат на помощ, ако ги призоваваме. Да благодарим за това, което имаме и да не се оплакваме за това, което нямаме, и тогава ще имаме радост!

Честит празник!
Снимки от празника – в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Събития

Заупокойна молитва за Левски и загиналите за свободата на България

19.02.2024 г. | Архангел.бг | Събития

На 18 февруари храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, беше домакин на инициативата „Разкажи ми за Дякон Левски”. Беше отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България, а в залата на втория етаж беше представена беседа за Васил Левски...

Девет години от упокоението в Господа на отец Георги от Жегларци

12.02.2024 г. | Десислава Неделчева | Събития

Веднъж отидохме при отец Георги в Жегларци... Извинихме се, че му прекъсваме работата, че сме дошли по никое време, а той, зарадван, ни подкани да влезем в къщата. После, като насядахме около него, каза: „Вие не сте дошли сами, Христос ви е довел тук.”

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Какво се случва в центъра