Архангеловден - 2022

11.11.2022 г.
Автор: Архангел.бг

На 7 ноември с празнична вечерня в храм „Св. Архангел Михаил” във Варна започна честването на светите безплътни ангелски сили и на патрона на храма – свети Архистратиг Михаил. Вечернята отслужи свещеник Алексей Атанасов в съслужение със свещениците на енорията – иконом Василий Шаган, иконом Пламен Коларов, протойерей Тодор Тодоров, който отскоро получи назначение в енорията, и иконом Ясен Керчев, председател на храм „Св. Цар Борис-Михаил”, Варна. С вечернята бяха отслужени петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил, а към общото дело се добавиха красивите песнопения в изпълнение на певците от хора за източно църковно пеене под ръководството на Мартин Димитров.

В самия ден, на 8 ноември, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе молитвено участие в празничното богослужение в храма. Светата Литургия беше отслужена от председателя на храма – иконом Василий Шаган, в съслужение с иконом Пламен Коларов, иконом Ясен Керчев, протойерей Стойко Стойков, отец Святослав Сьомак и дякон Благой Иванов. Към певците от хора за източно църковно пеене с ръководител Мартин Димитров се присъединиха и клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров от митрополитския катедрален храм „Успение Богородично” и заедно прибавиха красота и тържественост на богослужението. Въпреки делничния ден много вярващи се включиха с подобаващо празничното настроение, дори организирана група възрастни хора от гр. Добрич.

В своята проповед митрополит Йоан обърна внимание на изключителното значение на храм „Св. Архангел Михаил”  в духовната история на града – колко  много неща са се решавали тук „с ясно съзнание, че важните въпроси трябва да се решават преди всичко чрез молитва към Бога”. А след това говори за главния повод на празника: „Ние почитаме духовно-ангелския свят и много пъти не можем да си представим нашия православен живот без присъствието на духовно-ангелския свят. Онова, което са възпели ангелите, тази слава Божия, тя се отобрази и в човешкия живот, във всички онези събития особено откакто Христос дойде на земята. Защото и зачатието, и рождението на Иисуса Христа, и всички онези събития бяха възпяти от светите ангели. И Неговото възнесение, и всичко онова, което се случваше в историята на светата Църква. И в служението на светата Литургия, във всяка една молитва ние ще видим ясното съзнание, че те присъстват в Тайнството на тайнствата. Те винаги са до нас и затова ние трябва да си спомним думите на св. апостол Павел в посланието му до евреите, че те са „духове служебни, провождани да служат на онези, които ще наследят спасение”. От друга страна, ангел значи вестител, и тук ние разбираме, че волята Божия ще бъде известена чрез светите ангели.” (...)
(цялата проповед – във видеофайла под статията и ТУК)

Накрая Негово Високопреосвещенство поздрави всички именници и по-специално отец Пламен, който освен имения си ден празнуваше и навършването на 33 години, откакто служи на Бога. С благословението на Архиерея отец Пламен раздаде анафората и беше поздравен от всички в храма.

Празникът продължи на двора. Митрополит Йоан отслужи водосвет и освети ремонтираната кухня при храма, в която ще продължи да  се приготвя „Съботна трапеза” – храна за хора в нужда. Като начало в обновената кухня беше приготвена храната, която беше раздадена на всички присъстващи.

След водосвета иконом Ясен Керчев отслужи панихида на гроба на първия свещеник, служил в храма – протойерей Константин Дъновски, и в памет на всички варненски възрожденци, които са дали някога и сили, и средства, за да има българско училище, читалище и храм във Варна.

Благодарим на всички, които помогнаха за подготовката и провеждането на празника за прослава на Бога и на св. Архангел Михаил!

Снимки от празника - в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Коментар

Как да улавяме неповторимите мигове в живота - мастър клас „Вяра и семейство”

06.11.2022 г. | Mария Тодорова | Коментар

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” стартира мастър клас по фотография „Вяра и семейство”. Как се правят качествени и съдържателни фотографии? Как да запечатаме това, което остава незабелязано, и да го покажем на останалите?...

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Какво се случва в центъра