Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

03.11.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Наближава храмовият празник на първата българска църква във Варна – „Св. Архангел Михаил”. Храмът е уреден на първия етаж на българското училище в града и осветен през 1865 година, в него започва да се служи на български език. Първият свещеник е протойерей Константин Дъновски, който до Освобождението е бил и председател на варненската църковно-училищна община „Напредък”. Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за самостоятелна българска църква и държава.

Така ще бъде и тази година. Празникът ще започне на 7 ноември с вечерня и петохлебие. Ще продължи с лития около храма и панихидата на гроба на о. Константин, а след това в храма ще бъде отслужен акатист на св. Архангел Михаил и водосвет.
В самия ден на небесния Архистратиг празникът ще започне с утреня и след посрещане на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще бъде отслужена Архиерейска света литургия.
Заповядайте!  

Програма:

7 ноември (вторник), 17:00 ч.

- Вечерня с петохлебие 
- Лития около храма и панихидата за възрожденците на гроба на о. Константин 
- Акатист на св. Архангел Михаил и водосвет

8 ноември (сряда) – Архангеловден

  08:00 – Утреня
  08:30 – Посрещане на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан
  09:00 – Архиерейска света литургия 

 

Още по темата
Още от Събития

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Празнична програма за Въведение Богородично

19.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

С богослужения в храма, изложба и беседа ще започне на 20 ноември програмата, посветена на Въведение Богородично, деня на православната християнска младеж и семейството. А в празничния ден след Литургията ще ни гостуват деца и младежи от Варна. (вж. в статията)

Архангеловден - 2023

09.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

И тази година храмовият празник храм „Св. Архангел Михаил” изпълни с радост сърцата на вярващите във Варна. Много хора се събраха на празничните служби, за да изразят с молитвено участие почитта си към архистратиг Михаил и на светите безплътни ангелски сили.

Какво се случва в центъра