Духовно просветен център

Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

07.11.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Утре e храмовият празник на първата българска църква във Варна – „Св. Архангел Михаил”. Храмът уреден и осветен през 1865 година на първия етаж на българското училище в града и в него започва да се служи на български език. Първият свещеник, служил в този храм, е протойерей Константин Дъновски, който до Освобождението е бил и председател на варненската църковно-училищна община „Напредък”. Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за самостоятелна българска църква и държава.

Така ще бъде и тази година. Но празникът ще започне днес – с Вечерня, петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил. Утре, в самия ден на небесния Архистратиг ще бъде отслужена утреня и Божествена света литургия - от протойерей Михаил Манев, а на двора – панихидата на гроба на о. Константин и водосвет.

След службите ще бъде открита изложбата „Пътят към Екзархията”, посветена на 150-та годишнина от създаването на Българската Екзархия и 160-та годишнина от откриването на първото българско училище в гр. Варна през 1860 година

Поради извънредната епидемична обстановка молим всички, които ще идват в храма на службите, да спазват въведените противоепидемични мерки, да бъдат с предпазни маски и да спазват дистанция един от друг. Поради същата причина на празника няма да се раздава благословена храна. За да се избегне струпването на много хора, Празнична света литургия ще бъде отслужена и в другия храм на енорията - "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Програма:

7 ноември, събота

17.00 – Вечерня, Петохлебие, Акатист на св. Архангел Михаил

8 ноември, неделя – Архангеловден

08.00 – Утреня

09.00 – Божествена света литургия

10.30 – Панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски  и водосвет

11.00 – Откриване на изложбата „Пътят към Екзархията”

 

Още по темата
Още от Събития

„Православието в Добруджа” - първи национален фотоконкурс

04.10.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Фотоконкурсът има за цел да представи разнообразието и красотата на Православието в цяла Добруджа, както и да увеличи познанието за Православието като цяло, живота и делото на свещениците, монасите и миряните в енориите в Добруджанския край. Краен срок - 8 декември

Как да излезем от собствените си капани?

23.09.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Приключва първият модул от програмата „Съпричастност” тази година – „Житейските капани на нашите страхове”. Водещи ще бъдат психолозите Милена Петрова и Емилия Бойчева, а темата на последната среща с тях е: „Как да излезем от собствените си капани?”

Страхът и душата

16.09.2021 г. | Архангел.бг | Събития

В програмата „Съпричастност”, в която тази година говорим за страстите и за страховете, които възпрепятстват нашето общение с ближните и с Бога, добавяме още една тема от срещите на живо в Духовно-просветния център - Страхът и душата. Заповядайте - 17 септември 2021 г.

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори