Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

05.11.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Наближава храмовият празник на първата българска църква във Варна – „Св. Архангел Михаил”. Храмът е уреден и осветен през 1865 година на първия етаж на българското училище в града и в него започва да се служи на български език. Първият свещеник е протойерей Константин Дъновски, който до Освобождението е бил и председател на варненската църковно-училищна община „Напредък”. Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за самостоятелна българска църква и държава.

Така ще бъде и тази година. Празникът ще започне на 7 ноември с вечерня, петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил. В самия ден на небесния Архистратиг ще бъде отслужена утреня и Архиерейска света литургия, а на двора – панихидата на гроба на о. Константин и водосвет.

Поради продължаващата епидемична обстановка молим всички, които ще идват в храма на богослуженията, да спазват въведените противоепидемични мерки, да бъдат с предпазни маски и да спазват дистанция един от друг. Поради същата причина на празника няма да се раздава благословена храна. За да се избегне струпването на много хора.

Програма:

7 ноември, неделя

17.00 – Вечерня, петохлебие, акатист на св. Архангел Михаил

8 ноември, понеделник – Архангеловден

08.00 – Утреня

08.30 – Посрещане на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан

09.00 – Архиерейска света литургия

10.30 – Панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски 

11.00 – Празничен водосвет

 

Още по темата
Още от Събития

Да възпеем Майката на света

01.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Тези думи чуваме в Молебния канон на Пресвета Богородица, с който Църквата ще възпява Божията Майка през започващия пост. Каним всички да се присъединят към това умилително молитвено последование. (График на богослуженията)

144 години от Освобождението на Варна

26.07.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Празничният 27 юли ще започне в 9.30 ч. в двора на храм „Св. Архангел Михаил” с благодарствен молебен и полагане на венци пред паметника „Посрещане на освободителите”...

Летен младежки форум - 2022

18.07.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Започва набирането на участници в седмото издание на летния младежки форум, който ще се проведе от 3 до 9 август. Повече за събитието и условия за участие виж в статията...

Какво се случва в центъра