Алтернатива – юни, 2020

02.06.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат новият брой (248) на „Алтернатива”. Част от статиите в него са посветени на наближаващия празник – Петдесетница, рождения ден на Църквата. Христовите ученици дочакали Духа Утешител, Който им бил обещан. Днес, 20 века след това събитие, ние знаем, че можем да се доверим на Христос, знаем че всяко обещание, дадено от Него, се е случило. Въпреки това страховете и тревожността при нас изглежда са доста повече, отколкото при апостолите. Тяхната вяра била толкова силна, макар да не са видели всичко, което знаем ние. А нашата вяра е станала толкова слаба, сякаш не знаем нищо от това, което се е случило. Така разсъждава редакторът на броя и се пита защо продължаваме да се тревожим, след като Църквата ни казва, че Христос е с нас до свършека на света и никога не ни изоставя?

Надяваме се статиите, включени в юнския брой, да ви дадат възможни отговори и добри посоки за размисъл. Предлагаме в анонс два откъса от изданието:

Църквата действа по тайнствен начин,  със светотайнствена покана към всеки от нас. Не действа с викове, политически тези,  властнически актове, фанатизъм,  всяване на ужас. Най-малкото не трябва да действа така… Защото този, който прави това, не е Църквата, ако ще да казва, че го прави от нейно име. Защото Църквата се движи безшумно сред суматохата на този свят. Действа мирно сред агресивността на светските помирители. Тя живее кръстно и възкръсва под звуците на мълчанието. Не само храмът и свещеникът са Църква. Тя е всичко онова, което се извършва тайнствено в храма чрез свещеника. Тя е всички онези неща, които са въплътени в личността на Богочовека. Светът спира до сградата на храма и не продължава към страшните Тайни, които се извършват вътре, забелязва човека и не вижда свещеника, застива в грешката и не търси опрощението, разглежда изкуството и не се задълбочава в богословието на иконописта, затваря се в логиката на егото и не се освобождава в свръхлогичното смирение и послушание, вкусва хляба и виното и не се причастява с Тялото и Кръвта Христови. Затова мъчим себе си, мъчим и другите. Затова ги обвиняваме. Защото оставаме отдалечени от ближния, оставаме изолирани сред общността.
(Из „Светотайнствена покана за всеки” - архимандрит Павел Пападопулос)

Тук действа Бог. Ние не можем да обясним Неговите действия. Божият Свят Дух, Който животвори и преобразява света, може само да се изживее, но не и да се обяснява. Има само един достъп до Него – вярата и любовта. Петдесетница е рожденият ден на Църквата. Тя съществува вече две хилядолетия. Можем ли да обясним как е станало основаването на Църквата? Да не би тя да е била изградена по хрумването на няколко рибари, които стояли заключени в своя страх? – Не човеци са имали инициативата за основаването на светата Божия църква. Бог се докоснал до човеците и те заживели вече според вложения в сърцата им Дух Свети. На петдесетия ден след възкресението апостолите и посетителите на Йерусалим почувствали, че тяхното всекидневие се променя. (…) Всички почувствали, че в сърцата им преминава сила, която ги променя. (…) Сигурно мнозина от нас са изживели влиянието на Св. Дух в своя личен живот. Светият Дух не е някакво опиянение. Когато Бог действа, човек вижда своята слабост и нищета и сам трябва да се замисли за своето битие и да потърси прошка и спасение.
(Из „Петдесетница – рожденият ден на Христовата църква” – ставрофорен иконом Иван Кондаков)

В броя четете още текстове на: свети Николай Велимирович, митрополит Николай Месогейски, протойерей Александър Шаргунов, протойерей Ясен Шинев, свещеник Георгий Чистяков, отец Спиридон Скутис, проф. Георгиос Мандзаридис.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Как иконата ни помага да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него? В този епизод иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщение Господне - Богоявление...

Съботната трапеза отново отвори врати

12.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла храна и на обяд ще я раздават на хората в нужда...

Какво се случва в центъра