Алтернатива - юли, 2023

12.07.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 12 юли, когато почитаме паметта на преподобния Паисий Светогорец, представяме новия брой (284) на сп. „Алтернатива”. В него може да прочетете много от мъдрите слова на стареца Паисий, просиял в наши дни със своята вяра и подвижнически живот пред Бога. А защо темата на броя е за любовта? Защото като че ли днес особено остро се усеща нейното оскъдняване. Преподобният Паисий много точно отбелязва, че причината за повечето беди на човека днес е, че сме затворили сърцето си и не пускаме там Христа. Затова „знаем много молитви, а се молим малко. Ядем постна храна, а не постим. Събираме сведения за духовния живот, а нямаме опита му. Изповядаме грехове, а не се каем. Ходим в храмовете и стоим на службите, а душата ни не се смирява пред Твореца”. Затова и постоянно търсим любовта, а тя все отпада, защото я търсим далече от Този, Който е неин Източник.

Освен словата на св. Паисий, в юлския брой може да прочетете текстове на св. Алексий Мечьов, йеромонах Пантелей Шушня, отец Харалампос Пападопулос, дякон Михаил Першин, иконом Иван Найденов, свещеник Андрей Чиженко, Анжела Петрова, Михаил Шиндаров.

В броя започва и една нова поредица, посветена на Символа на нашата вяра. В няколко поредни броя ще бъдат помествани изяснения на отделните членове на Символа, синтезирал накратко основните положения на нашата вяра в Бога.

В анонс – редакторската колонка на броя:

„А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта” (1 Кор. 13:13). Любовта е велико чудо, което „никога не отпада” (1 Кор. 13:8). На нас ни се струва, че казаното важи само за Бога, а в света е невъзможно да се постигне това, да имаме постоянна любов. Това е така и не е така. Любовта на Бога не съществува автоматично, тя не е статична и характерна само за божествеността. Бог не обича така, сякаш е „принуден” от Своята природа. Любовта е естествена за Него, но тя е винаги свободна, динамична и лична енергия, а не нещо, действащо автоматично. Божията любов е постоянна, защото нищо не може да я намали, защото сам Бог е решил така. Затова такава любов, е неотпадаща никога. Ние можем да я придобием само ако сме във връзка с Този, Който я притежава. Разбира се, понеже нашата природа е човешка, а не божествена, не можем да я изпълним максимално, но нашата цел е, упражнявайки се постоянно в любовта, да можем максимално да се доближим до идеала. И тук вече се намесва индивидуалният елемент – различните ни сили, вяра и надежда. Но Източникът на любов е винаги постоянен.
Нека да се вслушаме в призива на апостол Петър: „След като сте очистили душите си, с послушност на истината чрез Духа за нелицемерно братолюбие, обичайте се постоянно един други от чисто сърце” (1 Пет. 1:22)

Явор Георгиев

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - юни, 2024

05.06.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Хората виждат Бога от различно разстояние. Бог може да бъде видян и съвсем отблизо, но за тази цел очите на душата трябва да се очистят. Как да придобием духовното зрение да прозрем, че сме се отделили се от Бога...

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово” - Варна

14.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 май (събота) 2024 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна. Подробности - в статията...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра