Алтернатива - юли, 2023

12.07.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 12 юли, когато почитаме паметта на преподобния Паисий Светогорец, представяме новия брой (284) на сп. „Алтернатива”. В него може да прочетете много от мъдрите слова на стареца Паисий, просиял в наши дни със своята вяра и подвижнически живот пред Бога. А защо темата на броя е за любовта? Защото като че ли днес особено остро се усеща нейното оскъдняване. Преподобният Паисий много точно отбелязва, че причината за повечето беди на човека днес е, че сме затворили сърцето си и не пускаме там Христа. Затова „знаем много молитви, а се молим малко. Ядем постна храна, а не постим. Събираме сведения за духовния живот, а нямаме опита му. Изповядаме грехове, а не се каем. Ходим в храмовете и стоим на службите, а душата ни не се смирява пред Твореца”. Затова и постоянно търсим любовта, а тя все отпада, защото я търсим далече от Този, Който е неин Източник.

Освен словата на св. Паисий, в юлския брой може да прочетете текстове на св. Алексий Мечьов, йеромонах Пантелей Шушня, отец Харалампос Пападопулос, дякон Михаил Першин, иконом Иван Найденов, свещеник Андрей Чиженко, Анжела Петрова, Михаил Шиндаров.

В броя започва и една нова поредица, посветена на Символа на нашата вяра. В няколко поредни броя ще бъдат помествани изяснения на отделните членове на Символа, синтезирал накратко основните положения на нашата вяра в Бога.

В анонс – редакторската колонка на броя:

„А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта” (1 Кор. 13:13). Любовта е велико чудо, което „никога не отпада” (1 Кор. 13:8). На нас ни се струва, че казаното важи само за Бога, а в света е невъзможно да се постигне това, да имаме постоянна любов. Това е така и не е така. Любовта на Бога не съществува автоматично, тя не е статична и характерна само за божествеността. Бог не обича така, сякаш е „принуден” от Своята природа. Любовта е естествена за Него, но тя е винаги свободна, динамична и лична енергия, а не нещо, действащо автоматично. Божията любов е постоянна, защото нищо не може да я намали, защото сам Бог е решил така. Затова такава любов, е неотпадаща никога. Ние можем да я придобием само ако сме във връзка с Този, Който я притежава. Разбира се, понеже нашата природа е човешка, а не божествена, не можем да я изпълним максимално, но нашата цел е, упражнявайки се постоянно в любовта, да можем максимално да се доближим до идеала. И тук вече се намесва индивидуалният елемент – различните ни сили, вяра и надежда. Но Източникът на любов е винаги постоянен.
Нека да се вслушаме в призива на апостол Петър: „След като сте очистили душите си, с послушност на истината чрез Духа за нелицемерно братолюбие, обичайте се постоянно един други от чисто сърце” (1 Пет. 1:22)

Явор Георгиев

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целта беше младежите да надградят усвоеното от въведителния курс по източно църковно пеене и да го приложат на практика. Това се случи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна...

Алтернатива - септември, 2023

10.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя съвсем ясно е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на Светият Кръст Господен. Не може да отминем този Кръст, ако твърдим, че вярваме в Спасителя - Христос. Защото чрез Неговата жертва стана възможно нашето изцеление...

СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва новото издание на „Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър „Св. Архангел Михаил”. През 2023 г. се обръщаме към една голяма тема – Взаимоотношенията деца - родители...

Какво се случва в центъра