Алтернатива, юли 2020

04.07.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат новият брой (249) на „Алтернатива”. През юли основната тема в статиите е Божият мир. Той е по-различен от онзи мир, от който се интересува днес светът. Според св. Дионисий Ареопагит, Божият Мир обединява вътрешния свят на човека. Мирът на Бога привежда в единна цялост самата човешка душа. Чрез Божието мирно действие се достига и единението на човеците. Мирът не е автономен и самостоен, нито е някакво отнесено или философско понятие. Мирът е обединяваща сила, която поддържа цялото творение. Той е действие на Самия Бог. Не е чудно, че вече сме изгубили усещането за мир, тъй като с времето сме преиначили до неузнаваемост Божията добродетел на мира.

Надяваме се статиите, включени в броя, да ви дадат добра насока в търсенето на Божия мир. Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Напоследък времето, в което живеем засили своята динамика. Макар и да няма войни по целия свят, усещането за живот в свят на мир отдавна го няма. Всички хора вече са много изморени от битките, които водят, глобални и индивидуални. Съществуващата пандемия успя да изкара на повърхността една дълбока рана, с която сме живеели – липсата на мир в света и в душата ни. Опитвайки се да избягаме от болката, която причинява неговата липса, ние сме престанали да живеем в настоящето. Забравили сме да живеем сега, постоянно съдейки и размишлявайки за миналото или предполагаемото бъдеще.
И ако за невярващите е разбираемо да търсят мир първо в света, надявайки се той да донесе мир и в душата им, за християните е ясно, че процесът е обратен – когато придобием Божия мир, тогава има надежда и за световния мир. Христовият мир е вследствие на добродетели, а светският мир – вследствие на политическа ловкост, пише св. Николай Велимирович в едно от мисионесрките си писма.
Ние знаем, че Господ е близо и че иска сред целия този водовъртеж на житейското море да ни дари Своя мир и покой, да ни дари Сам Себе Си. Обаче Бог никога не идва без покана и не нарушава никога нашата свобода. Затова нека да не забравяме, че Христос не ни е изоставил. Той ни е обещал: „Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Иисуса.” (Фил. 4:7)

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Преподобни Паисий Светогорец, св. Серафим Вирицки, архимандрит Андрей Конанос, архимандрит Павел Пападопулос, митрополит Николай Мекогейски, митрополит Тихон Шевкунов, митрополит Йеротей Влахос, протойерей Павел Великанов, протoйерей Алексий Умински, Никола Владимиров.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Как иконата ни помага да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него? В този епизод иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщение Господне - Богоявление...

Съботната трапеза отново отвори врати

12.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла храна и на обяд ще я раздават на хората в нужда...

Какво се случва в центъра