Алтернатива – януари, 2022

08.01.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат първият брой (267) на „Алтернатива” за 2022 г. В началото на всяка нова година по традиция си пожелаваме тя да е по-добра от старата, нещо да се промени и тя да е по-успешна за нас, по-щастлива… Но не е ли логично да помислим, дали са възможни промени в нашия живот, и то в желаната от нас посока, без нашето лично участие? В същото време не са малко и онези, които са убедени, че не е възможно да очакваме по-добра година, след като тя започва в пандемична обстановка. Но дали са напълно прави? И не е ли основната ни грешка именно това отчаяние? Защото отказът да очакваш нещо по-добро, е в същност отчаяние…

В една от статиите в броя авторът, отец Харалампос Пападопулос, припомня думите на св. Исаак Сириец, който, изяснявайки учението на Църквата, казва: „Изпитанията не идват като отмъщение за действия от миналото, а заради последващата придобивка, която ще произлезе от тях… Бог не е Този, Който отмъщава на злото, а Този, Който го поправя. Първото е черта на злите хора, докато второто е черта на бащата…” А ние като че ли забравяме този факт – че Бог, в Когото вярваме, е наш Отец…

Тъкмо тази основна тема следва януарският брой на изданието. Откриваме я в синтезиран вид в Рождественското послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, откъс от което може да прочетете в колонката на броя: „Възпоменаването на събитието Рождество Христово трябва да повдигне в нас размисъл доколко ние, които сме кръстени човеци, сме способни да усвоим даровете на Светия Дух; доколко е жива и действена нашата вяра; до каква степен призивът на апостола, да се облечем в Христа, се осъществява в нашия ежедневен живот? Доколко оставаме верни на обетите на светото Кръщение? (Вж. целия текст Тук)

Да, това е посоката, в която трябва да насочим своите очаквания – към себе си – да осмислим тези думи и, ако не видим в себе си жива и действена вяра, да се постараем да променим своя живот. Само така новата година може от обикновен факт в астрономията да стане ново начало за нас, по думите на друг автор в броя:

Настъпването на новата година е чудесен повод да оценим отминалото и да се подготвим за бъдещето. Важно е да посрещнем не „поредната, а именно една НОВА година. И по този начин още на старта й да поемем курс към ОБНОВА. А обновата е необходима: тя е неразделна част от самия живот. Обновяват се всички живи същества, обновява се постоянно всеки жив организъм, в това число и човешкият. Постоянно обновление изисква и нашият духовен живот. Да оставим, доколкото можем, стария си Аз, стария вехт човек и вехтите му страсти, похот, жестокост и злоба в старата година; да им обърнем гръб. Да отърсим праха им от краката си! (свещеник Дмитрий Видумкин)

В броя са включени и няколко текста с живото слово на отец Ангел Ангелов, с когото се разделихме наскоро, както и думите на митрополит Йоан, произнесени на опелото на любимия ни свещеник. Ще може да прочетете също и продължението на статията „Светът като тайнство” на протойерей Александър Шмеман, както и текстове на отец Спиридон Скутис, отец Лазар Лазаров и проф. д-р Владета Йеротич.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)