Алтернатива – септември, 2022

17.09.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В септемврийският брой на „Алтернатива” продължава темата за духовния живот, как да живее християнина и как да служи. Спомняме си и за новпреставилия се отец Илия Попов, на 29 август се изпълниха 40 дни от неговата кончина. „Наблюдавайки как си отиват от този свят добри вярващи хора, освен скръбта която изпитваме от раздялата, ние си припомняме техния живот и се вдъхновяваме от силата на подвига им в понасянето трудностите в света. Техният живот служи за нас като пример и ни дава кураж да отстояваме християнството в личен и обществен план.“ (от Редакторската колонка на броя)

В анонс – откъс от проповед на о. Илия:

Както се грижим за придобиваме на материалните плодове, така трябва да се грижим и за нашето спасение. Защото, ако ние приемаме вярата си като някаква традиция, на която отделяме внимание само на празниците Възкресение и Рождество Христово, то това не е спасително за нас. Ако нашата вяра не стане ежедневие за нас, в което ние да следим за нашите мисли, за нашите чувства, за нашите думи и дела, в които да откриваме нашите слабости, пороци, страсти, зависимости, с които да се борим, то тогава всичко просто е напразно, всичко е суетно, и то не води към спасение. И обратно – ако ние истински обичаме Бога и разбираме, че всъщност вярата и възкръсването на нашия Спасител са именно тези, които осмислят и оправдават нашия живот и присъствието ни в този свят, тогава тази вяра трябва да стане базата, върху която ние да се изграждаме личностно. Всичко друго е напразно.
(из „Нивата на нашата вяра” – отец Илия Попов)

В броя също четете текстове на: Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, архимандрит Захариас Захару, архимандрит Варнава Янку, ставрофорен иконом Дончо Александров, иконом, Василий Шаган, протойерей Ясен Шинев, отец Георги Флоровски, свещеник Георги Чистяков, Йоан Карнаракис.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Какво се случва в центъра