Духовно просветен център

Алтернатива - септември, 2020

05.09.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат септемврийският брой (251) на „Алтернатива”. Началото на Църковната нова година е време за равносметка и размисъл. Както всяка година ще извървим отново годишния богослужебен кръг, започвайки от Рождество Богородично и Въздвижение на Кръста Господен, за да стигнем до Преображение Господне. Няма нищо случайно в живота на Църквата, не е случайна и подредбата на събитията, които честваме през годината. Празниците ни помагат не само да излезем от нашето време и се докоснем до вечността на Божието царство, но обръщат погледа ни и към нашия живот. Как се преобразява той и наподобява ли живота на Църквата? Какво място заема Христос в живота ни? А Неговият Кръст? Защо обръщаме поглед към него още в началото на Църковния индикт?

Какво ли не е направил кръстът? – пита риторично св. Йоан Златоуст в своето „Слово за Кръста” и изрежда тези чудни придобивки за нас, които човек никога не би могъл да постигне сам: Той е глава на нашето спасение и причина за безброй блага. Чрез него ние, които преди бяхме безславни и отхвърлени, сега сме приети в числото на синовете; чрез него ние, които преди се покланяхме на дървета и камъни, сега познаваме Създателя на всичко, не тънем в заблуда, а знаем истината. Чрез него ние, бившите роби на греха, сме въведени в свободата на праведността; чрез него, най-после, земята стана небе (...)

Да бъдем в числото на синовете, да познаваме Създателя на всичко, да знаем истината – дори само тези три са ни достатъчни, за да почувстваме как земята става небе за нас. Но дали го чувстваме наистина? И въобще какво е кръстът за нас? Символ на теготите на живота, или нашето правото да бъдем с Бога? Чрез него ние, бившите роби на греха, сме въведени в свободата на праведността. За каква друга свобода тогава се е втурнал да се бори светът? Не ми се ще да го изричам, но нима е свободата от Бога?... Надяваме се, че статиите в новия брой ще бъдат добър повод за размисъл в навечерието на Кръстовден.

В броя четете текстове на: св. Йоан Златоуст, монах Моисей Светогорец, протoйерей Алексий Умински, иконом Василий Шаган, свещеник Константин Камишанов, отец Джеймс Георгиус, доц. д-р Мариян Стоядинов, Георги Великов.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Животът като отговорност - трети модул в „Съпричастност”

28.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Третият модул на „Съпричастност” започва. В сряда, 2 септември, от 18:30 ч. е първата среща на тема: „Отговорност и безотговорност в нашия живот”. Водещ: иконом Василий Шаган. Мястото е известно – в двора на Духовно-просветния център, ул. „27 юли” № 9.

Олицетворение на чистотата

14.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Образа на Пресвета Богородица – нейната външна красота и изключителна вътрешна чистота и кротост – ще се опитат да наподобят участниците в интензивния курс по иконопис за деца....

Алтернатива - август, 2020

08.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат новият брой на „Алтернатива”. В дните, когато празнуваме Преображение Господне, статиите в броя ни карат да се замислим както за празника и неговия смисъл, така и за преображението, което се случва в нас... ако го допуснем...

Какво се случва в центъра