Духовно просветен център

Алтернатива, септември 2019

10.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В началото на Църковната нова година излезе от печат септемврийският (239) брой на „Алтернатива”. Темата на броя е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на светия Кръст Господен.

„Какво ли не е направил кръстът? – възкликва св. Йоан Златоус. – Той е глава на нашето спасение и причина за безброй блага... именно този кръст е преобразувал вселената, прогонил е заблудата, въвел е истината, превърнал е земята в небе и е направил хората ангели. Когато имаме кръста, демоните вече не са страшни и опасни, смъртта вече не е смърт, а сън. Кръстът поваля и потъпква всичко враждебно...”

„Кръстът е щит и оръжие, и победа над дявола. Той е печат, за да не се докосне до нас губителят. Той е въздигане за падналите, подкрепа за стоящите, опора за немощните, жезъл за пастирите, ръководител за отново намерените, дърво на вечния живот” – така пише св. Патриарх Евтимий в „Житието на преп. Иларион Мъгленски” и пита: „Ако кръстът е Божия сила, както и е, защо не вярвате на силата Божия? Тогава как вярвате на апостолската проповед, казваща: „Чрез вярата Аврам направи това и това”...

На този въпрос ние, съвременните хора, все по-трудно отговаряме. Макар и да „няма човек, който да няма никаква вяра!” – както твърди прот. Ясен Шинев в статията „Ключът за църквата”, като че ли малцина от нас свързват вярата и опита в Църквата с промяна в себе си, повечето „искат промяна в живота си, но не искат да се променят! Защото се страхуват да напуснат своя комфорт и удобната „сива зона”, в която са се разположили”... Но тогава къде е нашият подвиг – т.е. нашето придвижване, нашето преборване със себе си, за да се доближим поне с мъничко към Бога? Разбиращите това не просто „ходят на църква”, а извървяват планини, за да се поклонят на образеца на своята вяра, както поклонниците от похода „Рилският Чудотворец”, за който разказва архимандрит Василий Савов.

Защото, по думите на отец Харалампос Пападопулос: „Църквата не трябва да функционира като скривалище от живота, а като пространство за подвига на живота. Ние не се крием от живота. Не формираме една въображаема рамка на живота, която няма никаква връзка с реалността. Вярата не е въображение, а опит от същинския Живот.” (из: „Вярата е другият начин на живот”)

В броя може да прочетете още продължението на статията „Богатствата на Бога” на архимандрит Андрей Конанос и проповед на протойерей Михаил Манев в неделята преди Въздвижение на светия Кръст Господен. А на стр.19-27 може да прочетете какво мислят младите днес за промените в своя живот.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Лични граници и взаимоотношения - втори модул в „Съпричастност”

03.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Съпричастност” продължава на 5 август с втория модул – практически семинар „Лични граници и взаимоотношения”. Кога и как изграждаме своите лични граници, какво ограждат те, как влияят на взаимоотношенията ни с другите?...

Беседи за православната вяра

23.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вечерните беседи за православната вяра в Духовно-просветния център продължават. Следващата е в четвъртък, 23 юли, от 18 ч. на тема: Молитвата. Заповядайте!

Започна осмото издание на пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

17.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 16 юли започна осмото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Зя една седмица дворът на храма ще бъде поле за изява но 30 млади любители на изобразителното изкуство...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори