Духовно просветен център

Алтернатива, септември 2019

10.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В началото на Църковната нова година излезе от печат септемврийският (239) брой на „Алтернатива”. Темата на броя е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на светия Кръст Господен.

„Какво ли не е направил кръстът? – възкликва св. Йоан Златоус. – Той е глава на нашето спасение и причина за безброй блага... именно този кръст е преобразувал вселената, прогонил е заблудата, въвел е истината, превърнал е земята в небе и е направил хората ангели. Когато имаме кръста, демоните вече не са страшни и опасни, смъртта вече не е смърт, а сън. Кръстът поваля и потъпква всичко враждебно...”

„Кръстът е щит и оръжие, и победа над дявола. Той е печат, за да не се докосне до нас губителят. Той е въздигане за падналите, подкрепа за стоящите, опора за немощните, жезъл за пастирите, ръководител за отново намерените, дърво на вечния живот” – така пише св. Патриарх Евтимий в „Житието на преп. Иларион Мъгленски” и пита: „Ако кръстът е Божия сила, както и е, защо не вярвате на силата Божия? Тогава как вярвате на апостолската проповед, казваща: „Чрез вярата Аврам направи това и това”...

На този въпрос ние, съвременните хора, все по-трудно отговаряме. Макар и да „няма човек, който да няма никаква вяра!” – както твърди прот. Ясен Шинев в статията „Ключът за църквата”, като че ли малцина от нас свързват вярата и опита в Църквата с промяна в себе си, повечето „искат промяна в живота си, но не искат да се променят! Защото се страхуват да напуснат своя комфорт и удобната „сива зона”, в която са се разположили”... Но тогава къде е нашият подвиг – т.е. нашето придвижване, нашето преборване със себе си, за да се доближим поне с мъничко към Бога? Разбиращите това не просто „ходят на църква”, а извървяват планини, за да се поклонят на образеца на своята вяра, както поклонниците от похода „Рилският Чудотворец”, за който разказва архимандрит Василий Савов.

Защото, по думите на отец Харалампос Пападопулос: „Църквата не трябва да функционира като скривалище от живота, а като пространство за подвига на живота. Ние не се крием от живота. Не формираме една въображаема рамка на живота, която няма никаква връзка с реалността. Вярата не е въображение, а опит от същинския Живот.” (из: „Вярата е другият начин на живот”)

В броя може да прочетете още продължението на статията „Богатствата на Бога” на архимандрит Андрей Конанос и проповед на протойерей Михаил Манев в неделята преди Въздвижение на светия Кръст Господен. А на стр.19-27 може да прочетете какво мислят младите днес за промените в своя живот.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”

14.05.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Книжарницата на Духовно-просветния център вече работи с редовно работно време - от 9 до 17 ч. При нас може да намерите новата книга на изд. „Елеон” - „Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата” на игумен Герман (Осецки), първо българско издание.

Курсът по фотография „Вярата на фокус” започна онлайн

13.05.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Фотография онлайн? Защо не! Този необичаен курс събра 21 младежи, желаещи да търсят и да намерят моменти, незабележими на пръв поглед, но прекрасни! С Божията помощ ще се стремим да покажем истинската красота на света около нас...

Алтернатива – май, 2020

08.05.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат майският брой (247) на „Алтернатива”. В него ще намерите статии за този разнообразен период между Възкресение и Петдесетница. Период на чакане, но и пълен с живот – живота на Църквата...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори