Алтернатива - октомври/ноември, 2022

02.11.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В края на м. октомври излезе от печат новият брой (276) на „Алтернатива”. Поради непредвидени обстоятелства, се наложи да отложим издаването му, затова сега излиза като общ за двата месеца – октомври и ноември. Темата на броя са нашите отношения с Бога – най-важните отношения, които човек би трябвало да изгради през своя живот. Надяваме се статиите, включени в изданието, да насочат читателите как може да се случи това.

В анонс – редакторската колонка на броя:

Да имаш отношения с някого, е двустранен процес. Но когато ответната страна е Бог, как да изградим пълноценна връзка с Него? Как да влезем в диалог? Отговорни дава Сам Христос: „А ти, кога се молиш, влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве” (Мат.6:6)... В този забързан и суетен свят се налага да останем насаме в тишината и да се смирим в молитва към Него.Но дали от леност, или от липса на време, това не ни се случва толкова често. Затова, когато ние все не намираме време за разговор с Бога,понякога Той решава да ни го осигури. Имено това се случи при мен, когато се оказах за цял месец с гипсирана дясната ръка.По обективни причини октомврийският брой на „Алтернатива” беше отложен, но в този период на принудителна почивка имаше и поучителен момент. Дадох си сметка, че колкото и да работиш за Църквата, колкото и да си заобиколен от вярващи хора, колкото и да живееш по християнски и да ходиш на Литургии, ако я нямаш тази поне няколко минутна на ден връзка с Бога, няма как да си близо до Христос. А без това – да чувстваш Неговата защита и благодат – няма как да дойде и дръзновението да Го следваш и да живееш според волята Му. 
Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Сръбския патриарх Порфирий, Лимасолския митрополит Атанасий, Атински епископ Христодул, архимандрит Захариас Захару, архимандрит Георги Капсанис, свещеноиконом Йоан Карамихалев, свещеник Валери Духанин, отец Филотей Фарос, Дмитрий Авдеев.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Предпразнична работилничка за деца и татковци в школа „Кандилце”

11.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 12 март от 11.15 ч. в учебната зала на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” отваря врати работилничката на школа „Кандилце”. Поканени са всички желаещи – деца и татковци. Повод е наближаващият празник – Благовещение. Заповядайте!

Алтернатива - март, 2023

10.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво е светостта и всеки духовен опит ли води към нея? Има ли „указателни знаци” и „пътеводители”, за да не се отклоним в погрешна посока? Как да придобием духовна полза през периода на пост? Тази основна тема следва и новият брой на „Алтернатива”...

Съботната трапеза отново отвори врати

12.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла храна и на обяд ще я раздават на хората в нужда...

Какво се случва в центъра