Алтернатива – май, 2020

08.05.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат майският брой (247) на „Алтернатива”. В него ще намерите статии за този разнообразен период между Възкресение и Петдесетница. Период на чакане, но и пълен с живот – живота на Църквата. Част от него сме и ние – разбира се, ако решим да се включим, да го живеем пълноценно. Изправяме се заедно с разслабения и превъзмогваме страданието, защото то не е по-голямо от живота. Празнуваме на Преполовение. Изпитваме радостта на раздялата на Възнесение и чакаме Духа Утешител, Който ни е обещан.

„Но вие търсете царството Божие и всичко това ще ви се придаде” (Лука 12:31) – този цитат от Евангелието е обобщаващата тема на майския брой. Надяваме се статиите, включени в него, да ви дадат добра насока в търсенето. Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Неслучайно за мото на изданието „Алтернатива” е избран стихът от евангелието на Йоан „Тази е победата, която победи света – нашата вяра” (1Йоан. 5:4). Ние живеем в свят, в който всяко сериозно предизвикателство преобръща изведнъж живота на съвременния човек. Така се случи и сега, във времето на пандемията. Тази година Възкресение Христово беше посрещнато в една доста необичайна обстановка. В България църквите останаха отворени, за разлика от останалите православни държави, но както при тях, така и при нас мнозина предпочетоха да посрещнат празника в тишината на дома, далече едни от други, но всички заедно духовно близко до Христос. Свикнали с еднообразния начин на живот, в тези усилни времена бяхме принудени да намалим забързания ход на нашето всекидневие. Като че ли Бог ни даде това време, да погледнем навътре в себе си. Обаче в нас се появи един духовен вирус, който се опита да ни обърка и отдалечи от Него. Този вирус, които някои нарекоха „вируса на параноята”, се опита да ни лиши в това благодатно време от връзката ни с Бога и да го запълни с какви ли не светски и духовни страхове.

Хилядолетният опит на светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл. Затова не бива да се поддаваме на страха, знаейки обещанието Му, че портите адови не могат да надделеят над Църквата. (Мат. 16:18)  

Нека да не униваме и да не губим надежда, но със силна вяра да се обърнем към Възкръсналия Господ с молитва да премахне от нас тревожността, несигурността и страха от неизвестното, а на тяхно място да ни дари мир – онзи мир, който Той обеща на Своите ученици по време на последната Му вечеря с тях, като каза: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши”. (Йоан 14:27)
Явор Георгиев

В броя четете още текстове на: Лимасолския митрополит Атанасий, Бейрутския митрополит Илиас Ауди, митрополита на Фтиотида Николай, архимандрит Андрей Конанос, протойерей Александър Шмеман, протoйерей Андрей Лоргус, иконом Василий Шаган, свещеник Йоан Павлов, дякон Ненад Илич, Мариус Куркински, Мадлен Алгафари.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като беззащитен Младенец? Как се подготвя е как се случва всичко това? Откъде научаваме за тези събития?... Важни знания, с които се запознаха децата от школата преди празника на Христовото Рождиство...

Какво се случва в центъра