Алтернатива – май, 2020

08.05.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат майският брой (247) на „Алтернатива”. В него ще намерите статии за този разнообразен период между Възкресение и Петдесетница. Период на чакане, но и пълен с живот – живота на Църквата. Част от него сме и ние – разбира се, ако решим да се включим, да го живеем пълноценно. Изправяме се заедно с разслабения и превъзмогваме страданието, защото то не е по-голямо от живота. Празнуваме на Преполовение. Изпитваме радостта на раздялата на Възнесение и чакаме Духа Утешител, Който ни е обещан.

„Но вие търсете царството Божие и всичко това ще ви се придаде” (Лука 12:31) – този цитат от Евангелието е обобщаващата тема на майския брой. Надяваме се статиите, включени в него, да ви дадат добра насока в търсенето. Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Неслучайно за мото на изданието „Алтернатива” е избран стихът от евангелието на Йоан „Тази е победата, която победи света – нашата вяра” (1Йоан. 5:4). Ние живеем в свят, в който всяко сериозно предизвикателство преобръща изведнъж живота на съвременния човек. Така се случи и сега, във времето на пандемията. Тази година Възкресение Христово беше посрещнато в една доста необичайна обстановка. В България църквите останаха отворени, за разлика от останалите православни държави, но както при тях, така и при нас мнозина предпочетоха да посрещнат празника в тишината на дома, далече едни от други, но всички заедно духовно близко до Христос. Свикнали с еднообразния начин на живот, в тези усилни времена бяхме принудени да намалим забързания ход на нашето всекидневие. Като че ли Бог ни даде това време, да погледнем навътре в себе си. Обаче в нас се появи един духовен вирус, който се опита да ни обърка и отдалечи от Него. Този вирус, които някои нарекоха „вируса на параноята”, се опита да ни лиши в това благодатно време от връзката ни с Бога и да го запълни с какви ли не светски и духовни страхове.

Хилядолетният опит на светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл. Затова не бива да се поддаваме на страха, знаейки обещанието Му, че портите адови не могат да надделеят над Църквата. (Мат. 16:18)  

Нека да не униваме и да не губим надежда, но със силна вяра да се обърнем към Възкръсналия Господ с молитва да премахне от нас тревожността, несигурността и страха от неизвестното, а на тяхно място да ни дари мир – онзи мир, който Той обеща на Своите ученици по време на последната Му вечеря с тях, като каза: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши”. (Йоан 14:27)
Явор Георгиев

В броя четете още текстове на: Лимасолския митрополит Атанасий, Бейрутския митрополит Илиас Ауди, митрополита на Фтиотида Николай, архимандрит Андрей Конанос, протойерей Александър Шмеман, протoйерей Андрей Лоргус, иконом Василий Шаган, свещеник Йоан Павлов, дякон Ненад Илич, Мариус Куркински, Мадлен Алгафари.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Как иконата ни помага да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него? В този епизод иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщение Господне - Богоявление...

Съботната трапеза отново отвори врати

12.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла храна и на обяд ще я раздават на хората в нужда...

Какво се случва в центъра