Алтернатива - март, 2022

10.03.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат мартенският брой (269) на „Алтернатива”. Две са основните теми в него, към които насочват вниманието ни подбраните статии – светата Четиридесетница, подготвяща ни за празника на Христовото Възкресение, и едно събитие, което винаги си припомняме през този период, един диалог, който прави възможно спасителното дело на Бога за човека – Благовещение на Пресвета Богородица.

Много диалози ни предстоят пред този пост – и със себе си, и с Бога, и с ближните, и поводите за това няма да са малко. След двегодишното изпитание на пандемията тази година започваме Великия пост в ново изпитание – войната в Украйна и бежанската вълна, която вече стигна до България. Но периодите на криза могат да се използват и за израстване и подвиг. От нас зависи.

В анонс – два откъса от изданието:

Ние твърде скоро ще бъдем в събитието на този празник. Ще възхвалим отново Пресветата Майка, което винаги правим чрез последованието на нейния Акатист по време на Великия пост, ще се преклоним пред най-охристовената.
Истинското разбиране на православния християнин за нейната личност е това, което блика в светоотеческата традиция. Тя е онази, която надмина ангелските чинове и показа на човечеството, че ние сме призвани не към ангелоподобие, а към богоподобие. Пресветата Богородица е различната и както пише прот. Георги Флоровски: „Тя е в известна степен отделена от човечеството, отделена от творението. Може да се каже, че тя е поставена по-високо от всички творения”.
Майката на Въплътилия се Бог не е просто предпоставка за дадено историческо събитие, а изпълнение на предвечното Божие решение. Тя е мостът над пропастта от грях, който събира греховното човечество с всемилостивия Бог. Приснодевата е носителката на природната воля, загубила съмнението, добила истинската свобода.

(из „Помощ по време на пост” – отец Ангел Ангелов)

* * *
Отново настъпва времето на Великия пост. Все повече хора започват да се интересуват от него и да се опитват да постят. Хубаво е обаче да не съсредоточаваме вниманието си само върху хранителния пост. Затова е важно да разберем защо постим. За едни е важно да чувстват единство – че постят заедно с всички.За други постът е следване на църковната традиция.За трети е важно да отслабят силите на тялото, за да почувстват душата си не толкова притисната от плътта. Има и хора, които решили да постят, за да постигнат духовно просветление.
Какъвто и да е мотивът да пости, човек не бива да забравя, че основното в това подвизаване е в него да има синергия – усилията и самоконтролът, които полага, трябва да са подкрепени със засилена молитвена връзка с Бога, от Когото ще дойде силата за успешно преминаване през поста.
И така,придобили опитност в изпитанията и познание за себе си, духовно преобразени, накрая да празнуваме заедно славното Христово Възкресение.
(Редакторска колонка - Явор Георгиев)

В броя четете текстове на: Св. Нектарий Егински, Български екзарх Стефан, Навпактски митрополит Йеротей Влахос (вж. ТУК), ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протопрезвитер Николай Лудовикос, протойерей Ясен Шинев, протойерей Валериан Кречетов, отец Харалампос Пападопулос, дякон Пери Хамалис, Владимир Басенков.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като беззащитен Младенец? Как се подготвя е как се случва всичко това? Откъде научаваме за тези събития?... Важни знания, с които се запознаха децата от школата преди празника на Христовото Рождиство...

Какво се случва в центъра