Духовно просветен център

Алтернатива - март, 2021

12.03.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат мартенският брой (257) на „Алтернатива”. Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Месец март в църковния календар винаги е свързан с началото на Великия пост. Отново е време всеки да осмисли своята вяра. Неслучайно в първата неделя на Великия пост се празнува тържеството на Православието и иконопочитанието. Ние сме създадени по образ Божий, т.е. всеки човек може да се нарече икона Божия. Дали обаче сме запазили чист и непокътнат този образ, или сме го замъглили до неузнаваемост, отдалечавайки се постоянно от Него с греховете си? Дали не сме престанали да отчитаме Божията логика, преценявайки всичко само с нашата, човешка логика?Дали нашата вяра е разумна, а не сляпа? И най-важният въпрос – дали гледаме на вярата си като на общуване с живият сега Христос, или за нас тя е идеология, която трябва да спазваме? Важно е нашата вяра да има здрави основи, защото само разбирането на вярата ни като съработничество между Бога и човека ни дава възможност да станем синове Божии по благодат. „И защо Ме зовете: Господи, Господи! а не вършите, каквото казвам? Всеки, който дохожда при Мене и слуша думите Ми и ги изпълнява, ще ви кажа кому прилича. Той прилича на човек, който гради къща и който изкопа дълбоко и тури основите върху камък; и когато стана наводнение, реката напря на тая къща и не можа да я разклати, защото бе основана върху камък. А тоя, който слуша и не изпълнява, прилича на човек, който съгради къща на земята без основи; и когато реката напря на тая къща, тя веднага рухна, и срутването и биде голямо.” (Лука 6:46-49)

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Сръбския патриарх Порфирий, Лимасолския митрополит Атанасий, Месогейския митрополит Николай, митрополит Антоний Сурожки, архиепископ Артемий Кищенко, игумения Валентина Друмева, игумен Трифон, д-р Цветан Биюков,  Георги Великов.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - април, 2021

06.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат априлският брой на „Алтернатива”. Включени са текстове на Навпактския митрополит Йеротей, в които е синтезирано учението на Църквата за духовния живот и подвига на християнина за изцелението на душата.

„Надгробен плач” – песнопения на Опело Христово

05.04.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В книжарница „Благослов” може да закупите (поръчате) „Надгробен плач – песнопения на Опело Христово” (Варна, 2016). Изданието съдържа трите похвални погребални песни, които се пеят на Велики Петък, посветени на страданията и смъртта Христови...

Доставка на православни книги

23.03.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За да може духовната литература да достигне до повече хора, които се нуждаят от нея, напомняме, че в книжарница „Благослов” има възможност да направите поръчка дистанционно и да получите желаната книга по куриер...

Какво се случва в центъра