Духовно просветен център

Алтернатива, март 2020

01.03.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Ето ни отново на попрището но Великия пост. Поприще някога наричали атлетическите стадиони, но неслучайно църковните химнографи сравняват светата Четиридесетница със стадион – „поприще добродетелей”, а този период – с време за духовни подвизи. Но постът не е спорт, нито самоцел. Сравняват го с „духовна стража”, защото „постът е мощно средство за опазване крепостта на душата, за морална чистота на сърцето и за духовно извисяване”.

Постът е тема и на мартенския брой (245) на „Алтернатива”, който излезе от печат преди дни. В него ще намерите статии за прошката, слагаща началото на нашето смирение, за молитвата и покаянието, оръжията на всеки подвизаващ се, както и проповеди за всяка една от предстоящите великопостни седмици – Неделя Православна, когато почитаме светите икони и победата над иконоборческата ерес; Неделята на св. Григорий Палама, в която слушаме евангелския откъс за изцелението на разслабения в Капернаум; Неделя Кръстопоклонна, когато Църквата изнася Кръста за поклонение, за да ознаменува Христовите страдания заради нашето спасение; Неделя на св. Йоан Лествичник, почитан от Църквата като учител на молитвата, поста и покаянието; Неделя на преп. Мария Египетска, осъзнала нищетата на блудния си живот и станала пример за покаяние, и разбира се, Шестата неделя – Вход Господен в Йерусалим, когато виждаме „как хората постилат дрехите си пред влизащия в Йерусалим Христос и казват: „Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!” (Мат. 21:9) Но малко по-късно същите тези хора ще закрещят: „Разпни Го, разпни” (Лука 23:21)”...

Надяваме се статиите, включени в броя, да дадат добра насока на всеки, решил да се подвизава на това поприще. Предлагаме кратък анонс:

Винаги Великият пост започва с дадената искрено прошка. С това примирение ние тръгваме по пътя. Пътят ни е ясен, но той е свързан с това примирение и с това прощаване искрено на ближния. Ако това липсва, тогава сами себе си лъжем, и няма как да търсим мир в душите си... Едно от сериозните предизвикателства на нашето общество е липсата на мира в човешката душа и липсата на онова дълбоко присъствие на Христос в живота на човека. Великият пост ни призовава към три неща. Първо, към покаяние, което неминуемо е свързано с решителността на човека да види себе си, но така да се види, че да може да познае себе си. (...) Оттук насетне, разбира се, следва човек да порасне до тази възможност, че виждайки себе си и съкрушавайки се за греховете, които е сторил, да има решимостта да скъса с тях и да продължи пътя си безбедно с Христос напред, като премине през следващите етапи.
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

С великопостната молитва на св. Ефрем Сириец ние молим Бога да не допуска в сърцето ни „дух на униние”. Телесният сън, който укрепва силите, е необходим и полезен за здравето. Духовният сън винаги е опасен. И ако за войник заспиването „на пост” е свързано с отговорни последици, за християнина – „воин Иисус Христов” (2Тим. 3:2) – духовното заспиване е гибелно и съдбоносно. Затова още в дълбока древност псалмопевецът св. пророк цар Давид настоятелно моли Господа: „Просвети очите ми, за да не заспя сън смъртен; да не каже врагът ми: „Надвих му!” (Пс. 12:4-5). Св. ап. Павел ни приканва към духовно пробуждане с думите: „Стани ти, който спиш, и възкръсни от мъртвите, и ще те осветли Христос!” (Еф. 5:14) Като зов на тревожна камбана звучат и думите от Великия покаен канон на св. Андрей Критски: „Душо моя, душо моя, стани, защо спиш?" (Кондак) Тия думи са писани със сълзи и се слушат със сълзи. За успеха в напрегнатата борба с греха решително значение има духовното бодърстване, придружено с молитва.
иконом Димитър Йорданов

Възможно ли е молитвата, която е една от висшите форми на вътрешно изразяване и творчество, висша форма на изкуство (както казваше старецът Софроний Сахаров: „Молитвата е безкрайно творчество и по-висша от всяко изкуство наука”), – тази опитна връзка с Бога да се превръща в спортна демонстрация, химически съединения и рецепта? Не се моля добре и зле, правилно и погрешно, не питам молитвата ми чута ли е, сега ще стане ли това, за което се помолих? Колко още да се помоля, за да постигне целта ми? Сега подейства ли молитвата, която казах? Има ли сила така, както я отправих? Всички тези въпроси и тревожни недоумения заслужават уважение, но са много далеч от това, което е молитвата. В молитвата култивираме връзка. Съединяваме се с тайнствения и жив Бог. Приобщаваме нашето безсилие и крах към Неговата пълнота. Признаваме нашата недостатъчност и търсим Неговата любов да обгърне нашата слаба природа. Превръщаме болката, мъките и въжделенията в причина за разговор и общение с нашия Отец.
отец Харалампос Пападопулос

В броя четете още текстове на: св. Василий Велики, архимандрит Андрей Конанос, архимандрит доц. Павел Стефанов, монахиня Гавриила, иконом Василий Шаган, протойерей Владимир Дойчев, протойерей Ясен Шинев, протойерей Божидар Маринов, Цаньо Петров и Александра Карамихалева. А от текста Помнете вашите наставници ще научите за честването на 9 февруари на 180-та годишнина от рождението на Варненския и преславски митрополит Симеон.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Лични граници и взаимоотношения - втори модул в „Съпричастност”

03.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Съпричастност” продължава на 5 август с втория модул – практически семинар „Лични граници и взаимоотношения”. Кога и как изграждаме своите лични граници, какво ограждат те, как влияят на взаимоотношенията ни с другите?...

Беседи за православната вяра

23.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вечерните беседи за православната вяра в Духовно-просветния център продължават. Следващата е в четвъртък, 23 юли, от 18 ч. на тема: Молитвата. Заповядайте!

Започна осмото издание на пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

17.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 16 юли започна осмото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Зя една седмица дворът на храма ще бъде поле за изява но 30 млади любители на изобразителното изкуство...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори