Алтернатива – февруари, 2022

02.02.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В навечерието на Сретение Господне излезе от печат февруарският брой (268) на „Алтернатива”. Срещата на престарелия праведен Симеон с 40-дневния Младенец Христос е първата среща на човечеството със Спасителя. Оттогава до днес Христос не спира да зове всеки от нас в Своя живот. Остава да чуем в сърцата си този призив и да пожелаем тази среща. Защо е важна тя за нас? Как случилото се преди 2000 години в Йерусалимския храм ни засяга лично? Празникът всяка година съвпада с началото на един важен период за Църквата – Великия пост. Едно нелеко духовно пътешествие, чиято цел е да ни подготви отново за среща, но вече не с Младенеца Христос, а с възкръсналия от мъртвите Христос, Изкупителя на света. Изминавайки този път, може би ще намерим отговор на много въпроси и ще може такава срещата с нашия Спасител да се случи и за самите нас.

Предлагаме в анонс редакторската колонка на броя:

Нашата вяра ни учи, че злото не е всесилно, неправдата не е вечна. Господ ни е казал, че победата в крайна сметка е Негова и всеки, който вярва в Него, ще има място в небесния Йерусалим. Но защо не можем да го почувстваме и се отчайваме при всеки неуспех? Може би, защото не сме се срещнали лично с Христос. Или нека да бъдем по-точни – всеки вярващ е станал такъв след лична среща с Господа, но не всички помнят този момент. Проблемът е, че сме престанали да живеем с усещането за срещата с Христос, а това води до живот, в който не чувстваме реалното присъствие на Бога.

В началото на февруари празнуваме Сретение Господне, срещата на престарелия Симеон с новородения Спасител. Нека да вземем пример от праведния старец, който знае, че с Христос се променя смисълът на всичко, дори на смъртта; знае, че без тази СРЕЩА най-дългият, дори безкрайният живот няма никакъв смисъл, и обратното – в Христа смъртта става не край на битието, а влизане във вечността. Праведният Симеон е пример как живото усещане за присъствието на Бога вселява в сърцето мир – „той Го прегърна, благослови Бога и рече: сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром… Дали при нас го има този мир, или сме го изгубили в бързия и динамичен свят, в който живеем? Нека празникът Сретение Господне ни напомни колко е ценно да живеем, усещайки близостта на Бога. Само тогава ще има мир и радост в душите ни, независимо от всичко, което става около нас.
Явор Георгиев

В броя четете текстове на: св. Серафим Софийски Чудотворец, митрополит Антоний Сурожки, архимандрит Лазар Абашидзе, иконом Василий Шаган, протопрезвитер Николай Лудовикос, свещеник Михаил Трифонов, свещеник Валрий Духанин, отец Спиридон Скутис, монахиня Гавриила.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)