Алтернатива - февруари, 2021

12.02.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат февруарският брой (256) на „Алтернатива”. В него се обръща внимание на подготвителните седмици преди началото на Великият пост – време, което Църквата ни дава да се съсредоточим и приготвим за предстоящото духовно пътешествие. И макар че мнозина от нас не за първи път ще се включат в него, тази начална равносметка не е излишна за никого. Какво си струва да вземем с нас по пътя, който ще ни отведе до кръстната жертва на Спасителя и славното Му възкресение?... От Любов Той създаде света, прави всичко от любов, за любов, с любов. Пред тази любов какво сме достойни да Му предложим?

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Подготовката за посрещането на великия християнски празник Възкресение Христово не започва с началото на Великия пост, а с три подготвителни недели преди него. Първата от тях е тази, на фарисея и митаря. В нея се задава тонът на целия предстоящ пост и човек трябва да си отговори на въпроса, ще тръгне ли към истинския Живот, или ще продължи да живее живот, мъртъв откъм духовност.

Защо точно тази неделя дава началото на този дълъг духовен път към осмисляне на празника? Защото именно притчата за фарисея и митаря ни разкрива с каква вътрешна нагласа трябва да тръгнем да се доближаваме до Бога. Важно е да осъзнаем, че липсата на смирение прави това доближаване невъзможно. А тази липса се обуславя от нашата гордост, която пък се подхранва от нашето его. Ето защо, за да доближим Бога, ни е нужно покаяние, пълна промяна, а не угаждане на своето его.

Ръката на Бога е винаги протегната към нас, остава и ние да протегнем своята. Но дори и за това да нямаме сили, Бог, Който е сърцеведец, ще види нашето покаяние и веднага ще се притече на помощ. Ще разберем, че в борбата с вехтия човек, само Господ може да ни помогне. Нека не забравяме обещанието, което Христос дава на всички, подвизаващи се в Негово име: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Йоан 14:27).

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Месогейски митрополит Николай, преподобни Паисий Светогорец, архимандрит Арсений Папачок, архимандрит Павел Пападопулос, игумения Валентина Друмева, иконом Василий Шаган, свещеник Дмитрий Фетисов, Силвия Николова.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Отново по стъпките на Рилския Чудотворец

11.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан....

Мастър клас по иконопис за деца: „Образът на Архангел Михаил”

29.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва набиране на участници за третия Мастър клас по иконопис за деца. Желаещите трябва да са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на курса...

С децата от Сдружение „Милосърдие за теб”

15.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Надяваме се, че наученото в Духовно-просветния център е обогатило както познанията им за историята на града, в който живеят, така и духовния им кръгозор и възможностите за личен избор в житейските ситуации, които им предстоят...

Какво се случва в центъра