Алтернатива - февруари, 2020

30.01.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Началото на февруари съвпада с един от 12-те големи Господски празници – Сретение. Защо с такова внимание Църквата празнува срещата на престарелия праведен Симеон с 40-дневния Младенец Христос? Защо е важна тази среща? В каква посока ни отвежда случилото се и казаното тогава в Йерусалимския храм? И как това засяга и нас лично? Опитвайки се да намерим правилната посока за себе си, често се препъваме в различни препятствия по пътя. Понякога не жадуваме истински за тази среща, а понякога не разбираме как може такава среща да се случи за самите нас (освен онази, последната, разбира се)? Как да вместим в своя живот Невместимия, Който стана предмет на противоречия..., за да се открият мислите на много сърца (Лука 2:34-35), как да стане Той и наш Спасител?

Надяваме се в статиите, включени във февруарският брой (244) на „Алтернатива”, да намерим отговори на много от тези въпроси. Предлагаме кратък анонс:

За човешкия ум е непонятно как така това спасение зависи и от нашето желание... Да се разрешат тези съмнения не ще бъде трудно, ако помним, че в делото на спасението участват както Божията благодат, така и нашата свободна воля, и че човек, при все че може да желае добродетелност, то за да изпълни това свое желание, винаги ще се нуждае от Божията помощ. За да се уверим напълно в това, че добрите желания, възникващи от дадената ни от милосърдния Творец природна способност, могат да се изпълнят само при Божията помощ, достатъчно е да си спомним думите на Апостола: „Желание за добро има у мене, но да го върша, не намирам сили.” (Рим. 7:18)
Из „За Божията благодат и свободната воля” – св. Йоан Касиан Римлянин

Вярващият, който се движи в пространството на свръхестественото познание, или познанието на Нетварния, не е призван да узнае нещо на чисто метафизично равнище или да го приеме интелектуално, а „дълбоко да се докосне” до Бога, бидейки в общение с Него. Това става чрез влизането в начин на живот или в метод, водещ до богопознание. Точно тук се утвърждава мисията на Църквата като Христово тяло, както и причината за нейното съществуване... В Православието свръхестественото богословско познание се разбира не като обикновено интелектуално изследване, а като πάθος (опит от живота), като участие и причастност на трансцедентната и достъпна личностна Истина, на Нетварния. По този начин християнската вяра не е абстрактно и теоретично приемане на „метафизични истини”, а опитно съзерцаване на „истински Съществуващия”, на свръхсъщностната Троица.
Из „Спори ли вярата с науката?” - протопрезвитер Георги Металинос

Промени ли ни срещата с Христос? Праведният Симеон знае, че с Христос се променя смисълът на всичко, дори на смъртта; знае, че без тази СРЕЩА най-дългият, дори безкрайният живот няма никакъв смисъл, и обратното – в Христа смъртта става не край на битието, а влизане във Вечността. Спасителят Христос идва в света отдавна, още преди две хиляди години. Но до ден-днешен мнозина така и не са се срещнали с Него. Сред тях има хора, които не са чували за Него, както и хора, които, чувайки, не са повярвали. Ние, вярващите, би трябвало да разкажем на нечувалите, да уверим невярващите. Кой знае защо, при нас това се получава лошо. Защо ли?... Срещнали сме се... Обаче не умеем през цялото време да живеем с тази среща, не се получава винаги да помним с цялото си сърце за Срещнатия от нас, по-точно за Срещналия нас. Живото усещане за присъствието на Христос вселява в сърцето мир и радост, независимо от всичко. Праведният Симеон тръгна да умира „с миром”. Получава ли се при нас „с миром” дори не да умираме, а поне да живеем?
Из „Сретение – сбъдване на очакваното” – протойерей Игор Гагарин

Ще дойде ден – и не е задължително да е, когато умрем, а това може да бъде мигът, когато внезапно прогледаме, когато внезапно стане ясен нашият ум и ние попитаме себе си: в какво е спасението? Мога ли да се надявам въобще на каквото и да било? (...) Единственият Негов въпрос е: били ли сте вие човечни, в най-простия смисъл, в който бива човечен всеки езичник? Всеки може да бъде човечен, ако има сърце, способно да откликне. Ако вие имате такова сърце, то дверите са отворени за вас, за да влезете в Царството и да се приобщите към Бога, – не със сакраментално, светопричастно приобщаване, а с причастие много по-дълбоко даже от Тайнството – да станете единни с Него и да израснете в Храм на Духа, в Тяло Христово, в място на Неговото Въплътено Присъствие. Но ако сме били безчовечни, как можем да мислим да станем божествени? Как можем да мислим да станем причастници на Божествената природа, обладатели на Светия Дух, живи за вечността?
Из „Неделя на Страшния съд” – митрополит Антоний Сурожски

В броя четете още текстове на: св. Порфирий Кавсокаливит,архимандрит Андрей Конанос, ставрофорен иконом Дончо Александров, иконом Василий Шаган, протойерей Валентин Свенцицкий, монахиня Елисавета Сенчукова.

Редакционният екип се извинява за допуснатата грешка с името на протойерей Валентин Свенцицкий (стр. 18)!

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Отново по стъпките на Рилския Чудотворец

11.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан....

Алтернатива - август, 2022

10.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В очакване на празника на Успението на Божията майка, текстовете в броя фокусират вниманието на читателите към личността на Пресветата Дева и към начина на живот, който ни води към единение с Бога...

Мастър клас по иконопис за деца: „Образът на Архангел Михаил”

29.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва набиране на участници за третия Мастър клас по иконопис за деца. Желаещите трябва да са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на курса...

Какво се случва в центъра