Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат декемврийският брой (277) на „Алтернатива”. В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот. Един от Божиите угодници, който въпреки всички сложни обстоятелства, през които преминава, не отстъпва от пътя на истината и любовта към Бога и към ближния. Затова и го прославяме днес като „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”. Затова неговият живот може да бъде пример за нас, пример за живот в Христа.

В анонс – редакторската колонка на броя:

На 6 декември e празникът на един от най-почитаните светци на Църквата – св. Николай Мирликийски Чудотворец. Неговото дело и живот са съпоставими с това на апостолите, и затова в ежеседмичните молитви той се прославя заедно с тях в четвъртък. В тропара на св. Николай се казва: „С дела си се показал на своето стадо като правило на вярата, образ на кротостта и учител на въздържанието. Със смирение си придобил висота, а с нищета – (духовно) богатство”. Виждаме признание за достойнството на светеца – изпълнен с благодат, и проявяващ в изобилие даровете на Светия Дух: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание. Самият Христос казва за своите избраници: „Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод, и плодът ви да пребъдва” (Йоан 15:16). Тази истина се отнася и за св. Николай, който много е желаел монашеско уединение, но се подчинил на Божия избор, да се върне сред хората, за да поеме подвига на служението на Живата Истина.
Животът на св. Николай е потвърждение на думите на св. апостол Петър, който пише, че това служение е за всички нас: „Вие сте род избран, царствено свещенство, народ свет, люде придобити, за да възвестите съвършенството на Оногова, Който ви е призвал от тъмнина в чудната Своя светлина” (1 Петр. 2:9). 

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: епископ Калистос Уеър, протойерей Михаил Манев, свещеник Валери Духанин, доц. Иван Желев, доц. Венцислав Каравълчев, Ивайла Найденов, Дмитрий Авдеев, Деян Енев.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Празник за всички

27.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Макар Благовещение да се чества през покайния период на светата Четиридесетница, това винаги се случва с нужната почит и тържественост. Така беше и тази година в енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна...

Предпразнична работилничка за деца и татковци в школа „Кандилце”

11.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 12 март от 11.15 ч. в учебната зала на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” отваря врати работилничката на школа „Кандилце”. Поканени са всички желаещи – деца и татковци. Повод е наближаващият празник – Благовещение. Заповядайте!

Алтернатива - март, 2023

10.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво е светостта и всеки духовен опит ли води към нея? Има ли „указателни знаци” и „пътеводители”, за да не се отклоним в погрешна посока? Как да придобием духовна полза през периода на пост? Тази основна тема следва и новият брой на „Алтернатива”...

Какво се случва в центъра