Алтернатива, декември 2018

17.12.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Последният брой на „Алтернатива” за 2018 г. е посветен на наближаващия празник Рождество Христово. Статиите в броя обръщат внимание на много въпроси, свързани с темата за боговъплъщението, с тихата свята нощ, в която започва нашето спасение.

Кога се е родил Христос? Какво представлява Рождество? Как стана възможно това явяване на Бога в света? И какъв е смисълът? Има ли някакво отношение към моя живот? Търся ли Бога и Неговото царство на вечния живот? Или „вярвам, но не чак дотам”? Празника ли честваме, или традицията? Може би трябва да направим нещо по-съществено от хранителния режим през Рождественския пост, за да достигнем до смисъла на „малката Пасха”? Този ден да стане ден на нашето откъсване от мрака на нашите постъпки, за да вървим към лика на Спасителя, усилвайки светлината в себе си чрез всекидневното си покаяние така, че всеки ден да бъде за нас едно ново Рождество, по думите на митрополит Георгий Ходр в една от статиите. Предлагаме в анонс още един откъс от броя:

Когато говорим за „Рождество” или за „празника Рождество”, то в нашия ум тези понятия по правило са свързани с изобилие на всевъзможни блага, обмяна на подаръци, украшения, пътешествия… Всичко това само подчертава създаденото в нас заблуждение. Но, от друга страна, ни дава повод да се променим. Хайде да опитаме – макар и само тази година – да заменим изобилието с простота и в нея с радост да прекараме идващото Рождество. Не в нищета, като Христос, но и без разточителство... Вместо да украсяваме всичко наоколо, да украсим душите си. Нещастие ще е, ако домът ни е пълен с камбанки, елхички и цветчета, а сърцето ни е покрито с паяжина. А колко прекрасно ще бъде, когато сърцето ни е украсено, а домът ни е празничен, но скромен!

Вместо далечни пътувания да извършим друг вид пътуване – това на влъхвите: „Да идем до Витлеем, и да видим случилото се там, за което ни възвести Господ” (Лука: 2, 15). За да разберем какво е това Витлеем, трябва да се сподобим с малко тишина. Нима това е събитие, станало в някое от палестинските села? Или това е състояние, в което и аз мога да пребивавам, ако придобия смирението на влъхвите? Да се приближа поне малко към истинското разбиране за Рождество? За какво ни разказва то? Как се ражда нашето спасение в пещерната простота и в пеленките на смирението? Как Бог излива цялата си любов и се облича в човешка природа? Как Бог снизхожда и ни дава великата възможност да се уподобим на Него?
(Из „Нека на Рождество да не забравяме за Бога” - митрополит Николай Месогейски)

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво мислят младите. Ораторски форум - 2018 (2)

31.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отглас от втория финал на Младежкия ораторски форум (с видеозапис на четири от речите). Финал и на проектите за тази година в Духовно-просветния център. С пожелание за нови срещи с младите хора през 2019-та.

Коледарско благовестие, или как се прави предложение за брак

28.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

И тази година в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” се събра коледарска дружина, да разнесе благата вест за раждането на Спасителя Христос. Но и още нещо изпълни с радост сърцата на енорията...

Какво се случва в центъра