Алтернатива - август, 2023

13.08.2023 г.
Автор: Архангел.бг

В началото на август излезе новият брой (285) на сп. „Алтернатива”. В него ще откриете статии за празниците Преображение Господне и Успение Богородично, както и едно похвално слово за Успението на светия наш преподобен Йоан Рилски (вж. Тук). Може да прочетете и продължението на интервюто с йеромонах Пантелеймон – Шушня за същността на любовта и как да не я объркаме с влюбване или зависимост. В броя продължава и новата поредица, посветена на Символа на нашата вяра.

Автори в августовския брой са: Лимасолският митрополит Атанасий, Арголидският митрополит Нектарий, Австралийският архиепископ Стилиян, йеромонах Пантелей Шушня, архимандрит Павел Пападопулос, архимандрит Серафим Алексиев, свещеник Йордан Василев, свещеник Божидар Маринов, Ангел Карадаков.

Основната тема на броя ни насочва към нуждата от смирение и любов към ближния по пътя на нашето спасение. Защото то не е трофей, и пътят към него не е състезание. Спасението не е придобивка за наши заслуги, а дар от Бога – от любов към нас. Затова нека, помнейки това, да смекчим сърцата си и претенциите си към хората, с които ни среща Бог по този път.

В анонс – редакторската колонка на броя:

Липсата на съчувствие и съпричастност става все по-осезаема в съвременния свят, все по-чести са случаите на злоупотреба и насилие над човека до нас – същия като нас образ Божи, но само защото е по-различен, го преместваме във „втора категория”. Много точни по темата са думите на отец Сергей Филимонов: „Господ е създал всички хора различни. Всеки от нас има свой живот, свои житейски ситуации. Ситият не разбира гладния, здравият никога няма да разбере болния. Човек, който не е преминал през скърби и изкушения, не разбира скърбящия. Щастливият баща не разбира бащата, изгубил детенцето си. Новобрачните не разбират разведените. Човек, който има живи родители, няма да разбере този, който току-що е погребал майка си. Ние често не притежаваме житейски опит, а когато започнем да го придобиваме, си спомняме тези, които сме осъждали, с които сме били строги, и започваме да разбираме, че в тези моменти сме били като бездушни кукли. Не сме разбрали как се чувства този човек. Стараели сме се да го назидаем, а на него не му е било до забележки. От мъка не му е било до нищо, душата му е скърбяла.. Всичко, от което е имал нужда в този момент, е било съчувствие, състрадание и утешение, но ние не сме го разбирали. И когато Господ ни приведе през същото нещо, започваме да чувстваме какво е усещал другият”.

Дано по молитвите на най-почитаната от всички хора – Пресвета Богородица, чието успение честваме през август, и на най-тачения български светец – Йоан Рилски, Бог успее да смекчи закоравелите ни сърца и да ги изпълни с повече любов към ближните.

Явор Георгиев

Можете да закупите списанието в някой от варненските храмове.

 

Още от Какво се случва в центъра

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово” - Варна

14.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 май (събота) 2024 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна. Подробности - в статията...

Алтернатива - май, 2024

04.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Настъпва Празникът на празниците и отвсякъде чуваме поздрава „Христос воскресе”, а в отговор – „Воистина воскресе”. Но дали чуваме Самия Христос? В новия брой на „Алтернатива” са включени текстове и за спасителното за нас делото на Божия Син, и за възможността да живеем с Него...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението