Алтернатива - август, 2020

08.08.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат новият брой (250) на „Алтернатива”. В дните, когато празнуваме Преображение Господне, статиите в броя ни карат да се замислим както за празника и неговия смисъл, така и за преображението, което се случва в нас, когато се докоснем до Божията светлина или когато Бог освети нашия живот и се докосне до нас. Но случва ли се наистина нашето преображение? Как реагираме на Божието докосване? Него ли търсим и искаме ли Го в живота си, или употребяваме и това за насъщните ни (а и недотам насъщни) земни нужди?

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Понеже всеки човек е различен и е на различно ниво в своята връзка с Бога, не всяко празнуване ни докосва еднакво. Но тогава, когато някой празник е успял да ни докосне духовно, не бива да изпускаме момента, а да се възползваме от прилива на енергия, който сме получили при това невидимо докосване до Христос. Един такъв голям празник, който може да ни накара дълбоко да се замислим, и да ни изведе от унеса на сивото ежедневие, е предстоящият празник Преображение Господне.

Защо Господ се е преобразил пред своите ученици? Защото Христос познава нашата слабост и малодушие и е решил да ни даде кураж и търпение в борбата с греха. Царството, за което се бори и копнее християнинът, не е от тоя свят, и желанието да продължим борбата, се дължи на вярата, надеждата и любовта ни към Господа. Но понеже живеем в този свят, на нас ни трябва нещо, което да ни помогне да не изпаднем в малодушие, отчаяние и леност. Трябва ни знак от Господ. И той ни го дава с Преображението на Христос – показва ни, че търпението ни ще ни изведе до слава и тържество заедно с Него.

По примера на Нашия Господ и ние трябва да се стремим към преобразяване от тъмнина към светлина, от греховен към добродетелен живот, от непослушание към послушание на Божиите заповеди. Нека се преобразяваме не само с външни прояви на живота, а с усилване на вътрешния живот на вярата. Ние знаем, че „целият свят лежи в зло” (1Йоан 5:19), и сега е време да се обърнем с вяра към Господ: „Къде ще просияе Твоята светлина, Господи, ако не на тези, които се намират в тъмнина?” (Пс. 66:2-3). Осъзнавайки, че живеем в тъмнина, тогава ще започнем да търсим светлина. И ще намерим истинската светлина в преобразилия се Христос!

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: св. Тихон Задонски, игумен Пьотър Мещеринов, протойерей Ясен Шинев, протoйерей Алексий Умински, протойерей Андрей Ткачов, свещеник Стивън Фрийман, отец Спиридон Скутис, отец Харалампос Пападопулос, акадамик Владета Йеротич, Венцислав Каравълчев.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целта беше младежите да надградят усвоеното от въведителния курс по източно църковно пеене и да го приложат на практика. Това се случи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна...

Алтернатива - септември, 2023

10.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя съвсем ясно е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на Светият Кръст Господен. Не може да отминем този Кръст, ако твърдим, че вярваме в Спасителя - Христос. Защото чрез Неговата жертва стана възможно нашето изцеление...

СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва новото издание на „Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър „Св. Архангел Михаил”. През 2023 г. се обръщаме към една голяма тема – Взаимоотношенията деца - родители...

Какво се случва в центъра