Духовно просветен център

Алтернатива - август, 2020

08.08.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат новият брой (250) на „Алтернатива”. В дните, когато празнуваме Преображение Господне, статиите в броя ни карат да се замислим както за празника и неговия смисъл, така и за преображението, което се случва в нас, когато се докоснем до Божията светлина или когато Бог освети нашия живот и се докосне до нас. Но случва ли се наистина нашето преображение? Как реагираме на Божието докосване? Него ли търсим и искаме ли Го в живота си, или употребяваме и това за насъщните ни (а и недотам насъщни) земни нужди?

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Понеже всеки човек е различен и е на различно ниво в своята връзка с Бога, не всяко празнуване ни докосва еднакво. Но тогава, когато някой празник е успял да ни докосне духовно, не бива да изпускаме момента, а да се възползваме от прилива на енергия, който сме получили при това невидимо докосване до Христос. Един такъв голям празник, който може да ни накара дълбоко да се замислим, и да ни изведе от унеса на сивото ежедневие, е предстоящият празник Преображение Господне.

Защо Господ се е преобразил пред своите ученици? Защото Христос познава нашата слабост и малодушие и е решил да ни даде кураж и търпение в борбата с греха. Царството, за което се бори и копнее християнинът, не е от тоя свят, и желанието да продължим борбата, се дължи на вярата, надеждата и любовта ни към Господа. Но понеже живеем в този свят, на нас ни трябва нещо, което да ни помогне да не изпаднем в малодушие, отчаяние и леност. Трябва ни знак от Господ. И той ни го дава с Преображението на Христос – показва ни, че търпението ни ще ни изведе до слава и тържество заедно с Него.

По примера на Нашия Господ и ние трябва да се стремим към преобразяване от тъмнина към светлина, от греховен към добродетелен живот, от непослушание към послушание на Божиите заповеди. Нека се преобразяваме не само с външни прояви на живота, а с усилване на вътрешния живот на вярата. Ние знаем, че „целият свят лежи в зло” (1Йоан 5:19), и сега е време да се обърнем с вяра към Господ: „Къде ще просияе Твоята светлина, Господи, ако не на тези, които се намират в тъмнина?” (Пс. 66:2-3). Осъзнавайки, че живеем в тъмнина, тогава ще започнем да търсим светлина. И ще намерим истинската светлина в преобразилия се Христос!

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: св. Тихон Задонски, игумен Пьотър Мещеринов, протойерей Ясен Шинев, протoйерей Алексий Умински, протойерей Андрей Ткачов, свещеник Стивън Фрийман, отец Спиридон Скутис, отец Харалампос Пападопулос, акадамик Владета Йеротич, Венцислав Каравълчев.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

„Алтернатива” стана на 20 години

15.01.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Странното е, а донякъде и тъжно, че 20 години по-късно светът не спира да предлага своите „алтернативи”, а човекът – да се лута, заблуден и отдалечен от единствената. Оказва се, че темите от първите броеве на изданието продължават да са актуални...

Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - финал 2020 г.

31.12.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Още един от проектите, по които работихме в Духовно-просветния център през 2020 г., приключи необичайно. Ораторски форум онлайн - досега не бяхме мислили, че е възможно, но неволята учи. Финалът за 2020-та е факт...

Доставка на православни книги

05.12.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За да може духовната литература да достигне до повече хора, които се нуждаят от нея, напомняме, че в книжарница „Благослов” има възможност да направите поръчка дистанционно и да получите желаната книга по куриер...

Какво се случва в центъра