Алтернатива, август 2019

14.08.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В началото на август излезе от печат поредният (238) брой на „Алтернатива”. В навечерието на Успение Богородично като тема на броя е изведен примерът, който ни дава Божията майка за християнски живот. Пример за всички добродетели, които ни доближават до Бога. Но ние сме нерешителни в тези дела, не можем по детски да отворим сърцата си и да се предадем на Божията воля, да позволим на Господ да живее в нашия живот така, както го е направила Тя… А когато изнемогнем, робувайки на своеволията си, дотичваме пред Нейната икона и молим за помощ. Като не послушни деца сме, макар в Нейно лице да имаме най-добрия пример за послушание… Но както твърди и свещеник Питър Гилкуист, чиято статия може да прочетете в броя: „Спокойно може да заявим, че никоя жена в историята не е била по-погрешно разбирана от съвременното християнство, от Дева Мария… Още от самото си създаване Православната църква учи, че Мария е съвършеният пример, или прототип, на онова, което се случва с човек, който изцяло полага вярата и упованието си на Бога. Всичко, към което се стремим да станем в Христа, намираме в нея. Всички ние трябва да „приемем” Христос (Йоан 1:12), а Мария е първото човешко същество, приело Спасителя. Измежду милионите взети решения „за” Христос, първото е нейно. Следователно, каквито и обещания да се съдържат в Свещеното Писание за нас, тя вече ги притежава.”

Други автори в броя са: архимандрит Андрей Конанос, майка Гавриила, протойерей Георгий Йоффе, Христос Янарас, иконом Василий Шаган и Николай Фенерски.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, ноември 2019

12.11.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Ноемврийският брой на „Алтернатива” излезе от печат в началото на седмицата. На фокус в него е „малката църква” – християнското семейство. Така напомняме на читателите за наближаващия празника Въведение Богородично и за най-важното в семейния живот...

Енорийски срещи през ноември

11.11.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Просветната дейност на енорийския духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна се обогатява с още едно предложение – енорийска среща „Архангелова сяда”.Срещите ще бъдат тематични и ще се провеждат всяка сряда от 18.00 ч....

Будителски слова в навечерието на празника

04.11.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Будителски слова звучаха и тази година в седмицата преди празника, защото будителството и възраждането са същността на българската история и култура и днес.

Какво се случва в центъра

Въздигане на Светия Кръст Господен

Какво е Кръстът за нас?