Духовно просветен център

Алтернатива, август 2019

14.08.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В началото на август излезе от печат поредният (238) брой на „Алтернатива”. В навечерието на Успение Богородично като тема на броя е изведен примерът, който ни дава Божията майка за християнски живот. Пример за всички добродетели, които ни доближават до Бога. Но ние сме нерешителни в тези дела, не можем по детски да отворим сърцата си и да се предадем на Божията воля, да позволим на Господ да живее в нашия живот така, както го е направила Тя… А когато изнемогнем, робувайки на своеволията си, дотичваме пред Нейната икона и молим за помощ. Като не послушни деца сме, макар в Нейно лице да имаме най-добрия пример за послушание… Но както твърди и свещеник Питър Гилкуист, чиято статия може да прочетете в броя: „Спокойно може да заявим, че никоя жена в историята не е била по-погрешно разбирана от съвременното християнство, от Дева Мария… Още от самото си създаване Православната църква учи, че Мария е съвършеният пример, или прототип, на онова, което се случва с човек, който изцяло полага вярата и упованието си на Бога. Всичко, към което се стремим да станем в Христа, намираме в нея. Всички ние трябва да „приемем” Христос (Йоан 1:12), а Мария е първото човешко същество, приело Спасителя. Измежду милионите взети решения „за” Христос, първото е нейно. Следователно, каквито и обещания да се съдържат в Свещеното Писание за нас, тя вече ги притежава.”

Други автори в броя са: архимандрит Андрей Конанос, майка Гавриила, протойерей Георгий Йоффе, Христос Янарас, иконом Василий Шаган и Николай Фенерски.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Лични граници и взаимоотношения - втори модул в „Съпричастност”

03.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Съпричастност” продължава на 5 август с втория модул – практически семинар „Лични граници и взаимоотношения”. Кога и как изграждаме своите лични граници, какво ограждат те, как влияят на взаимоотношенията ни с другите?...

Беседи за православната вяра

23.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вечерните беседи за православната вяра в Духовно-просветния център продължават. Следващата е в четвъртък, 23 юли, от 18 ч. на тема: Молитвата. Заповядайте!

Започна осмото издание на пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

17.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 16 юли започна осмото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Зя една седмица дворът на храма ще бъде поле за изява но 30 млади любители на изобразителното изкуство...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори