Духовно просветен център

Алтернатива, август 2019

14.08.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В началото на август излезе от печат поредният (238) брой на „Алтернатива”. В навечерието на Успение Богородично като тема на броя е изведен примерът, който ни дава Божията майка за християнски живот. Пример за всички добродетели, които ни доближават до Бога. Но ние сме нерешителни в тези дела, не можем по детски да отворим сърцата си и да се предадем на Божията воля, да позволим на Господ да живее в нашия живот така, както го е направила Тя… А когато изнемогнем, робувайки на своеволията си, дотичваме пред Нейната икона и молим за помощ. Като не послушни деца сме, макар в Нейно лице да имаме най-добрия пример за послушание… Но както твърди и свещеник Питър Гилкуист, чиято статия може да прочетете в броя: „Спокойно може да заявим, че никоя жена в историята не е била по-погрешно разбирана от съвременното християнство, от Дева Мария… Още от самото си създаване Православната църква учи, че Мария е съвършеният пример, или прототип, на онова, което се случва с човек, който изцяло полага вярата и упованието си на Бога. Всичко, към което се стремим да станем в Христа, намираме в нея. Всички ние трябва да „приемем” Христос (Йоан 1:12), а Мария е първото човешко същество, приело Спасителя. Измежду милионите взети решения „за” Христос, първото е нейно. Следователно, каквито и обещания да се съдържат в Свещеното Писание за нас, тя вече ги притежава.”

Други автори в броя са: архимандрит Андрей Конанос, майка Гавриила, протойерей Георгий Йоффе, Христос Янарас, иконом Василий Шаган и Николай Фенерски.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”

14.05.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Книжарницата на Духовно-просветния център вече работи с редовно работно време - от 9 до 17 ч. При нас може да намерите новата книга на изд. „Елеон” - „Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата” на игумен Герман (Осецки), първо българско издание.

Курсът по фотография „Вярата на фокус” започна онлайн

13.05.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Фотография онлайн? Защо не! Този необичаен курс събра 21 младежи, желаещи да търсят и да намерят моменти, незабележими на пръв поглед, но прекрасни! С Божията помощ ще се стремим да покажем истинската красота на света около нас...

Алтернатива – май, 2020

08.05.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат майският брой (247) на „Алтернатива”. В него ще намерите статии за този разнообразен период между Възкресение и Петдесетница. Период на чакане, но и пълен с живот – живота на Църквата...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори