Алтернатива, август 2017

11.08.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат 214 брой на „Алтернатива”. Темата на броя насочва вниманието ни към образа на Пресвета Богородица и празника на нейното Успение, който Църквата чества тържествено на 15 август.

В своето слово за Шестото блаженство архимандрит Серафим Алексиев пише: „Между хората св. Дева Мария повече от всички се е доближила до идеала на сърдечната чистота – Тя е най-високият пример на човек с чисто сърце и затова се и удостоила да роди Спасителя на света и да съзерцава вечно Бога. По чест Майката на Иисус Христос стои по-високо от херувимите и е несравнено по-славна от серафимите. Тя е покровителка на девството и помощница на всички, които искат да водят чист живот. Затова вярващият така се моли към нея в църковните молитви: „О, Чиста, Която си била чисто Божие жилище, моли се заедно с безплътните, чисто да свърша житейския си път!”.

Защо е толкова важна чистотата в живота ни? Как от нея зависи щастието ни? Защо блудството и всеки грях са гибелни за нас? Над тези и други въпроси се търси отговор в статиите на броя. Своите мисли по темата споделя в редакторската колонка и иконом Василий Шаган:

Извечният въпрос за човека като образ намира своя отговор в Пресвета Богородица. Ако се вгледаме в лика на Божията майка, може да разберем какви трябва да бъдем. И ако думата „трябва” е плашеща, не се плашете, просто си представете, че искате да станете чисти по сърце и за целта трябва да направите определени стъпки. За чистотата на ума и сърцето като че ли се замисляме на последно място, освен като разберем, че цената за безпринципния ни живот всъщност е безрадостна, дълбока и нищо не обясняваща празнота. Но дори да си даваме сметка за грешките в своя живот, трудно е да си представим, какви трябва да бъдем.

Мисля, че светата Дева е станала Богородица, понеже е имала любов към Бога. Защото да обичаш Бога, означава да обикнеш Неговата святост и Неговата чистота. А любовта предполага стремеж към това, което обичаш.

Колко е красива и смислена чистотата? Познаваме ли чистотата? Говорим ли за нея на деца си? Признавам, че те трудно ни разбират, защо трябва да пазят своята девственост. Те нямат аргументи, просто жестоки констатации – това не е модерно в нашия век, това не е възможно, това е трудно, кой ще го оцени, какво толкова от това. Но още си задават този въпрос – ЗАЩО трябва да я пазят? И тук, ще си призная, ние трудно намираме аргументи, с които да отключим сърцето на един тийнейджър. Да, имаме аргументи от рода: такъв е законът, или така учи Църквата, или Бог така е заповядал, или това е срамно, но те при нас вече не работят. А дали са работили някога?

В нашето време за повечето хора девствеността не е ценност. Можем ли да я заменим с друга, за да постигнем чистотата на сърцето? Да, тази подмяна ни изглежда неправилна. Но как да говорим на децата си за девствеността, когато ние възрастните не я разбираме докрай? Може би ни е необходим чист ум? Или чиста вяра? Или любов към Бога и чистотата?

И правим ли връзка между чистота на тялото и чистота на ума и сърцето?

Можете да закупите списанието
от книжарницата на
Духовно-просветния център
или в някой от варненските
храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, февруари 2018

14.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Алтернатива” в този брой насочва вниманието ни към темата за прошката, така актуална в навечерието на Великия пост. Прошката - път към Бога и ключ към сърцето на ближния.

Четвърта публична среща по програмата „Съпричастност”

09.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Четвъртата публична среща по програмата „Съпричастност” ще бъде на 12 февруари от 18.30 ч. в залата на Духовно-просветния център. Тема: „Работа с мислите” - 2 част.

Проглас към Евангелието – ново културно пространство в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна

24.01.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Ново пространство за срещи и общуване, място за осмисляне на православната вяра – в образи и слова, които възкресяват паметта и историята и показват, че в основата на българското самосъзнание и култура винаги е стояло Светото Евангелие.

Какво се случва в центъра