Алтернатива – април, 2022

09.04.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат априлският брой (270) на „Алтернатива”. Темата за радостта може да не е близка на всеки, особено в контекста на изминалия месец. Но с усещането за наближаващата Пасха не е възможно да не почувстваме в сърцата си и радостта. Радостта в бога. Радост в скърби. Готови ли сме за тази радост? Когато се подготвяхме за светата Четиридесетница, може би не очаквахме, че ще бъде точно такава. Дали успяхме да я преживеем с полза за себе си, дали очистихме сърцата си, за да намери Христос масто в тях, глава да подслони? Но ето че идват и други въпроси. Ще успеем ли да запазим плодовете на положените през поста усилия? А човечността си?... Как да продължим нататък?

В анонс – редакторската колонка на броя:

За пореден път Бог ни удостоява да посрещнем празника на празниците – Възкресение Христово. Тази година той идва в особено труден момент – война, бежанци, икономическа криза. Всичките тези несгоди обаче направиха поста, през който се подготвяхме за Пасха, някак си по-истински. Действителността ни напомни, че ние тук на земята сме само едни пътници. Трудностите пък ни накараха да се обърнем в молитвите си с по-голямо упование към Христос, защото пролича колко е слаба вярата ни.
С приключването на Великия пост – времето за въздържание и търпение в ежедневието, и с настъпването на Пасха идва моментът на радостта, но също и въпросът: Нима всичко просто ще приключи? Нима ще се отпуснем и ще заживеем по старому до следващия пост?
Нормално е след някакъв усилен физически и духовен труд да си починем. Но ако загубим напълно това, което сме постигнали, ще обезсмислим и усилията, и подвига. Как да съхраним плодовете от поста? Как да запазим тази малка частица благодат, с която сме се сподобили през поста? 
Нека се опитаме да запазим в сърцето си усещането от преживяното – трепета и страха от Христовите страдания и смърт, които Той претърпя доброволно, и последвалата радост от Неговото Възкресение, дало ни шанс и надеждата за нашето спасение. Нека се опитаме да преживяваме Пасха Христова не еднократно, на Великден, а всеки ден, или поне всеки неделен ден.
Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Св. Порфирий Кавсокаливит, протопрезвитер Йоан Романидис, игумен Трифон Парсънс, архим. Серафим (Алексиев), ставр. иконом Димитър Йорданов, иконом Василий Шаган, отец Спиридон Скутис, свещеник лъчезар Лазаров, Йордан Йовков, Мартин Ралчевски.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)