Алтернатива – април, 2022

09.04.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат априлският брой (270) на „Алтернатива”. Темата за радостта може да не е близка на всеки, особено в контекста на изминалия месец. Но с усещането за наближаващата Пасха не е възможно да не почувстваме в сърцата си и радостта. Радостта в бога. Радост в скърби. Готови ли сме за тази радост? Когато се подготвяхме за светата Четиридесетница, може би не очаквахме, че ще бъде точно такава. Дали успяхме да я преживеем с полза за себе си, дали очистихме сърцата си, за да намери Христос масто в тях, глава да подслони? Но ето че идват и други въпроси. Ще успеем ли да запазим плодовете на положените през поста усилия? А човечността си?... Как да продължим нататък?

В анонс – редакторската колонка на броя:

За пореден път Бог ни удостоява да посрещнем празника на празниците – Възкресение Христово. Тази година той идва в особено труден момент – война, бежанци, икономическа криза. Всичките тези несгоди обаче направиха поста, през който се подготвяхме за Пасха, някак си по-истински. Действителността ни напомни, че ние тук на земята сме само едни пътници. Трудностите пък ни накараха да се обърнем в молитвите си с по-голямо упование към Христос, защото пролича колко е слаба вярата ни.
С приключването на Великия пост – времето за въздържание и търпение в ежедневието, и с настъпването на Пасха идва моментът на радостта, но също и въпросът: Нима всичко просто ще приключи? Нима ще се отпуснем и ще заживеем по старому до следващия пост?
Нормално е след някакъв усилен физически и духовен труд да си починем. Но ако загубим напълно това, което сме постигнали, ще обезсмислим и усилията, и подвига. Как да съхраним плодовете от поста? Как да запазим тази малка частица благодат, с която сме се сподобили през поста? 
Нека се опитаме да запазим в сърцето си усещането от преживяното – трепета и страха от Христовите страдания и смърт, които Той претърпя доброволно, и последвалата радост от Неговото Възкресение, дало ни шанс и надеждата за нашето спасение. Нека се опитаме да преживяваме Пасха Христова не еднократно, на Великден, а всеки ден, или поне всеки неделен ден.
Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Св. Порфирий Кавсокаливит, протопрезвитер Йоан Романидис, игумен Трифон Парсънс, архим. Серафим (Алексиев), ставр. иконом Димитър Йорданов, иконом Василий Шаган, отец Спиридон Скутис, свещеник лъчезар Лазаров, Йордан Йовков, Мартин Ралчевски.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра