Духовно просветен център

Алтернатива - юли, 2021

06.07.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат юлският брой (261) на „Алтернатива”. Темата на броя насочва вниманието към необходимостта да се излезе от формализма и повърхностното отношение към вярата, от свеждането ѝ до правила и закони или до магични действия за добър живот и да се задълбочи опитната страна на нашето общуване с Бога. Защото без лично разкриване от наша страна – на себе си към Него, сърцето ни остава непроницаемо, в него няма място за Бога и съответно – не подлежи на промяна.

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

За съжаление доста голяма част от вярващия народ изгражда и реализира своя живот в Църквата на нивото на фолклорно-историческото отношение, или на постигането на някакъв нравствен идеал, но без жива връзка с Христос. Разбира се, човек израства постепенно във вярата, надеждата и любовта, никой не влиза в Църквата със съвършени такава. Проблемът идва оттам, че полагаме грешни основи още при обръщането си към Бога и впоследствие трудно се отказваме от тях, дори да разбираме, че те са нетрайни и са били нужни само в началото на нашия път. Теоретичното знание има своето сериозно място в нашата вяра, но опитното знание е това, което ни създава жива връзка с Бога. И то винаги е индивидуално, защото връзката с Христос е лична. В нея не се изпълняват външно заповеди, защото те са станали вътрешен израз на сърцето. В тази връзка същността не трябва да е поправяне на някой външни черти на личността ни, а изцеление и промяна в Христос чрез лекарствата,които предлага Църквата. 

Най-сигурният начин да се приближим към Бога, е да се опитаме на дело, в личен опит да придобием любов към ближния, както ни съветва апостол Петър: „А най-вече имайте усърдна любов един към други, защото „любовта покрива много грехове”.Бъдете страннолюбиви един към други без ропот.Служете един другиму, всеки с оная дарба, каквато е приел, като добри разпоредници на многоразличната Божия благодат” (1 Петр. 4:8-10).

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: епископ Игнатий Мидич, архимандрит Павел Пападопулос, игумен Трифон, академик Владета Йеротич, протопрезвитер Николай Лудовикос, отец Алексей Атанасов, отец Игор Зироевич, отец Спиридон Скутис.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Страхът и душата

16.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В програмата „Съпричастност”, в която тази година говорим за страстите и за страховете, които възпрепятстват нашето общение с ближните и с Бога, добавяме още една тема от срещите на живо в Духовно-просветния център - Страхът и душата. Заповядайте - 17 септември 2021 г.

Младежки музикален семинар - 2021

13.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Летните младежки дейности на Духовно-просветния център завършиха с Младежки музикален семинар, който се проведе в началото на септември в Каварна. Църковната музика и песни на християнска тема помагат на младежите да се приобщят към нашите традиции, култура и вяра...

Алтернатива - септември, 2021

03.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат септемврийският брой (263) на „Алтернатива”. В началото на църковната нова година темата на броя насочва вниманието ни към нуждата да преосмислим своя духовен живот...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори