Една вечер от ХV Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка”

20.08.2021 г.
Автор: Архангел.бг

ЛЮБОВТА - солта на живота

Това е насловът на новата антология, дело на Славянска академия. Това е едно от пиковите събития на фестивала т.г. Антологията включва 22 български поети и 22 - хърватски. Всеки от авторите е представен с по две стихотворения (на двата езика). Превод на хърватските поети на български език - Елка Няголова. Българските поети са преведени от Енерика Бияч и Ивана Приморац. 

Раждането на тази антология е съпътствано от вълнуващи моменти, смешни ситуации, "синхронно плуване" в морето на словото, взаимно проникване на двата славянски езика... И разбира се, от приятелство, братство, сестринска съпричастност...

Художник на изданието е Стоимен Стоилов - блестящият български художник, носител на Хердерова награда, Почетен гражданин на Варна и Почетен член на Славянска академия. Без него, без дизайнерския проект на Валерий Пощаров и майсторската и професионална работа на компютърния дизайнер Емил Спасов..., книгата не би била толкова красива. На премиерата на 27 август, когато я вземем в ръце, ще благодарим и на печатарите - верните приятели, които реализират замислите на писатели и артисти.

В премиерата на 27 август в Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил" (ул. "27 юли" № 9) ще вземат участие две от включените в книгата хърватски поетеси - Енерика Бияч - координатор на Академията в Хърватия, и Соня Зубович, както и български поети, участници в този международен проект. Сред тях са и неколцина поети от Варна: Ангелина Бакалова, Георги Венин, Елка Няголова, Марияна Хруза, Милена Белчева, Стела Костова. Сред българските автори са още: Боян Ангелов, Валентина Радинска, Виолета Христова, Георги Ангелов, Ивайло Балабанов, Иван Есенски, Ирена Панкева, Лалка Павлова, Левена Филчева, Маргарита Петкова, Надя Попова, Ники Комедвенска, Пламен Панчев, Росица Кунева, Сашо Серафимов, Станка Шопова... За колекцията са подбрани 22 най-значими имена в днешната хърватска поезия, включително и университетски професори, действителни членове на Академията на науките и изкуствата, лауреати на международни награди.

Основни ктитори на антологията (всеки според силите си) са Фонд "Култура" на Община Варна и Министерството на културата на Хърватия. Така след ХV международен фестивал на поезията "Славянска прегръдка" ще остане още едно издание - напомняне за това, че "фестът" не е празник за 3-4 дни, а дългосрочно духовно вложение за сближаване на културите...

От организаторите 

 

Още от Култура

Новата година

31.12.2021 г. | Архимандрит Серафим (Алексиев) | Култура

Безименна идвам. Вий дайте ми име! И празна дохождам. Вий дайте в мен плод! Такава ще бъда, каквато сами ме изваете вие в своя живот.

Ангелски славословия за Рождество Христово

21.12.2021 г. | Архангел.бг | Култура

За празника Рождество Христово предлагаме на нашите читатели няколко рождественски песни. Текстовете са лесни за научаване и молитвено благовестят рождественската радост. Автор на българския текст е Борислав Аврамов, изпълнители са християни от Варна.

Пътят на буквите. Делото на светите Братя Кирил и Методий

24.05.2021 г. | Борислав Аврамов, Диана Дочева | Култура

Историята на българската писменост е интересна и сложна. Тя започва при контакта и свързването на българската култура със световната култура. Рядко в човешката история се срещат личности, които са променили съдбата на милиони хора, но именно такава роля имат светите братя Кирил и Методий...

Какво се случва в центъра